​5 schoonmaaktrucjes die het duurzame leven makkelijk maken!

Gepubliceerd door Gea-Marit Dekker - op 6 juli 2017
HOME

Bij de term schoonmaken denk je misschien al gauw aan chemische middelen in grote plastic flessen. Maar toen ik laatst tomatensoep op mijn witte blouse morste, ontdekte ik dat natuurlijke middelen soms veel beter werken dan de standaard schoonmaakmiddelen. Super duurzaam en goedkoper! Hieronder deel ik 5 tips om schoon te maken met middelen die je gewoon al in huis hebt!

1. Inktvlekken

Inktvlekken in kleding lijken op het eerste oog misschien hardnekkig, maar met het wondermiddel melk is dat verleden tijd! Een inktvlek gaat er in de wasmachine lang niet altijd uit, smeer de vlek dan in met melk en laat het een poosje intrekken. De lactose uit de melk absorbeert de inkt en wanneer je de melk uitwast zal de inktvlek ook verdwijnen. De lactose absorbeert trouwens meer dan alleen inkt: ook bloedvlekken, tomatenvlekken of chocolade vlekken zullen verdwijnen!

2. Vlekken op een witte muur

Voor een kleine vlek op je muur is het niet nodig om een kwast en verf tevoorschijn te halen. Je kan het vlekje namelijk wegwerken met tandpasta! Met name op een gestuukte muur werkt dit trucje goed, met tandpasta kan je het reliëf goed nabootsen en de vlek dus goed wegwerken!

3. Tomatenvlekken

Tomatensoep, ketchup en bloedvlekken blijven na een wasbeurt vaak nog achter op je kleding. Smeer het in met tandpasta, laat het even intrekken en was het vervolgens uit. Je zult zien dat je vlekken zullen verdwijnen. Ook kan je proberen om deze vlekken met melk weg te poetsen.

4. Kauwgom

Niets is zo vies als een kauwgomvlek. Gelukkig helpt het om het in te smeren met pindakaas en gooi het kledingstuk vervolgens in de wasmachine. Door de pindakaas lost de kauwgom op en met een beetje geluk is de vlek helemaal verdwenen!

5. Rode wijn

Het is waarschijnlijk de nachtmerrie van elke ober: het laten vallen van een glas rode wijn. Rode wijn vlekken zijn hardnekkig maar wanneer je er snel bij bent zijn er twee oplossingen: gooi er direct witte wijn overheen en/of bestrooi over de vlek rijkelijk met zout. Zout absorbeert vocht en dus ook de rode wijn. Ben je er echt heel snel bij dan kan het deppen met een vochtige doek of keukenpapier ook voldoende zijn.

Het lijstje met duurzame schoonmaaktrucs is eigenlijk oneindig lang en er zijn maar weinig vlekken echt alleen weg te krijgen met chemische middelen. Raadpleeg je grote vriend Google en je zult zien dat er nog veel meer schoonmaaktrucs zijn!

 

Gerelateerde blogs

Wij denken dat je deze blogs ook wel interessant zult vinden!

FREETIME
10 mei 2017
6x Groen leesvoer
Lees meer
FOOD
26 juni 2017
Waarom eten volgens de seizoenen altijd een goed idee is!
Lees meer
FOOD
21 augustus 2017
Hoe kook je een makkelijke maaltijd met lokale seizoensgroenten?
Lees meer
FREETIME
24 juli 2017
Hoe vier je groen vakantie?
Lees meer
FOOD
16 juli 2017
Waar koop je groenten van Utrechtse bodem?
Lees meer
FOOD
25 september 2017
Hoe laat je je inspireren door lokale seizoensgroenten?
Lees meer
STUFF
14 augustus 2017
Wat zijn duurzame schoolspullen en waar koop je ze?
Lees meer
FREETIME
30 juli 2017
​Duurzame vriendschappen
Lees meer