Je bent hier: home > blog

6x Groen leesvoer

10 May 2017, door Annemieke Vermeulen Sfeerbeeld voor 6x Groen leesvoer

6 romans over klimaatverandering, natuur en milieu!

Geen feiten maar fictie vandaag, want 11 mei begint het International Literature Festival Utrecht. Duurzame Week geeft je 6 groene leestips én tips om milieuvriendelijk te lezen.

Waarom zou je eigenlijk fictie lezen over duurzaamheid? Omdat 'verhalen begrip brengen' en 'wetenschap alleen maar kennis van de werking der dingen' zoals de Nederlandse auteur Marcel Möring een van zijn personages laat zeggen in zijn roman In Babylon. En Jan Terlouw zei op het Nationale Bibliotheekcongres dit jaar het volgende over waarom hij fictie over klimaatverandering schrijft: ‘Nou kun je over klimaatverandering een wetenschappelijk artikel schrijven, maar waar bereik je veel meer mensen mee? Met een roman. (...) Elk mens is gevoelig voor verhalen.'

Waarschuwing vooraf: onderstaand lijstje bevat niet per se vrolijke kost, zelfs al zit er best wel humor in de mooie en spannende romans.

1. Ons Soort Mensen - Juli Zeh (2016)

De roman beschrijft wat de mogelijke komst van een windmolenpark doet met de inwoners van een piepklein Oost-Duitse plaatsje. Volkskrant recensent Persis Bekkering schrijft dat de ondertitel van dit boek zou kunnen luiden: 'Of hoe een gepland windmolenpark een dorpsgemeenschap tot waanzin drijft'.

2. Vlieggedrag - Barbara Kingsolver (2012)

Het verhaal gaat over de mondiale gevolgen van klimaatverandering, maar blijft heel menselijk doordat we het onderwerp volgen vanuit het perspectief van hoofdpersoon Dellarobia Turnbow. Ze slijt haar dagen met man en kinderen op hun armoedige schapenboerderij in het oosten van de Verenigde Staten. Turnbow is een intelligente vrouw van eind twintig die op haar zeventiende trouwde omdat ze zwanger was. Ze raakt betrokken bij onderzoek naar klimaatverandering als onverwacht een wonderschone, maar uitstervende, vlinderpopulatie neerstrijkt in de bergen achter haar dorp.

3. Schorshuiden - Annie Proulx (2017)

De succesvolle Amerikaanse schrijfster vertelt, onder andere, het verhaal van de ontbossing van de Verenigde Staten. Ze volgt twee straatarme Franse jonge mannen en hun nakomelingen door de eeuwen heen. Ze schetst hoe de twee jongelingen in de zeventiende eeuw Frankrijk verlaten, naar Noord-Amerika vertrekken en in leven blijven door bomen te vellen. Eén van de twee vestigt nietsontziend een succesvol houtverwerkingsbedrijf.

4. Solar - Ian McEwan (2013)

Waarschijnlijk het bekendste boek over klimaatverandering van de Britse sterauteur McEwan. De natuurkundige Michael Beard, voormalig Nobelprijswinnaar, die op professioneel vlak weinig meer presteert en kampt met huwelijksproblemen, 'krijgt bij toeval de kans om in een klap zijn relatieproblemen op te lossen, zijn carrière een nieuwe impuls te geven en misschien de energieproblemen van de wereld op te lossen. Hij handelt daarbij weinig gewetensvol.'

5. Graan - Ruben van Dijk (pseudoniem van Thomas van Slobbe) (2013)

Graan is een eco-thriller van Hollandse bodem. Om mysterieuze redenen mislukken graanoogsten wereldwijd. Dit leidt in Nederland tot hongersnood. Peter Vink, een ambitieuze politicus is woordvoerder van het Nationaal Crisisteam die deze ramp moet aanpakken. Samen met een jonge vrouw die hij ontmoet als hij een straatbende betrapt bij de plundering van een magazijn, komt hij op het spoor van een internationaal misdaadsyndicaat dat de voedselcrisis kunstmatig in stand houdt.

6. The Trees - Ali Shaw (2016)

Nog een eco-thriller, die qua stijl een sprookje is volgens Trouw recensente Hanna de Heus

Zij vindt deze roman een van de beste boeken van 2016. Hij is helaas (nog) niet in het Nederlands vertaald. De roman gaat volgens de Heus 'over wat er gebeurt als de wereld van de ene dag op de andere in een groot bos verandert. De plotselinge wraak van de natuur voor alle ontbossing en vervuiling overvalt de personages volkomen.'

Wil je extra groen lezen?

  • Leen de romans dan bij de openbare bibliotheek. Voor de prijs van twee boeken lees je een jaar lang alles wat los en vast zit. Op tip 6 na zijn alle romans uit deze lijst bij de bibliotheek te krijgen;
  • Koop tweedehandsboeken;
  • Of digitaal lezen duurzamer is dan lezen van papier is volgens de onafhankelijke voorlichtingsorganisatie MilieuCentraal moeilijk te zeggen.

Mocht je een papieren boek kopen, overweeg dan je boek na aankoop uit te lenen of door te geven (via bijvoorbeeld de Boekspot op Hoog Catharijne of een minibiebje ergens in de stad). Je kunt je boek ook doneren aan Books4Life, de vrijwilligersorganisatie die boeken voor een kleine prijs verkoopt voor het goede doel.

En als je geen genoeg kunnen krijgen van duurzaam lezen dan kun je je tegoed doen aan de deze vijf boeken over klimaatverandering die de Britse kwaliteitskrant the Guardian selecteerde!

Bron: Recensies catalogus Openbare bibliotheek Utrecht, bol.com