8 tips om uit je plastic bubbel te komen

Gepubliceerd door Dorien van Soelen - op 12 juni 2017
STUFF

Tegenwoordig leven we in een plastic tijdperk: plastic lijkt niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. We produceren er de meest uiteenlopende dingen van, van tasjes tot meubels en van bestek tot speelgoed. Daarnaast gebruiken we het in grote hoeveelheden. Wereldwijd worden er bijvoorbeeld meer dan 1 miljoen plastic tasjes per minuut gebruikt. Die plastic tasjes doen dan gemiddeld 15 minuten dienst, waarna ze weer bij het afval verdwijnen. Ondanks de aanwezigheid van plastic in ons dagelijks leven, vergeten we soms de invloed hiervan op onze aarde.

Het milieuonvriendelijke plastic

Zo hard als plastic kan zijn, is dat het ook voor ons milieu. Neem bijvoorbeeld het rietje waar jij uit drinkt. Zowel het produceren als het verbranden (de meest gebruikte manier om plastic te recyclen) hiervan, leidt tot uitstoot van CO2 en schadelijke chemische stoffen. Daarnaast zal dit rietje altijd blijven bestaan, want plastic vergaat namelijk nooit. Alle rietjes waar jij ooit in jouw leven uit gedronken hebt, zijn er dus op de een of andere manier nog steeds!
Er is een grote kans dat een weggegooid rietje belandt in één van onze wateren, en daar het ecosysteem ernstig verstoord: een vis kan het namelijk aanzien voor eten en erin stikken. De laatste jaren spoelen er dan ook steeds meer dode vissen, dolfijnen en vogels aan met plastic in hun maag. Overleefd jouw rietje dit ook, dan kan het door verwering, zonlicht en golfslag uit elkaar vallen in kleine stukjes en vervolgens weer in ons eten terecht komen.

Genoeg reden dus om dat rietje bij je eerstvolgende drankje af te slaan. Plastic afval verminderen begint bij jezelf, dus kom ook uit je plastic bubbel! Hieronder 8 tips om je daarbij te helpen.

De tips

1. Bring your own
Goed voorbereid de deur uitgaan is het halve werk. Veel spullen kan je zelf meenemen, wat je al een hoop plastic afval bespaart. Denk aan het volgende:

2. Vervang
Probeer voor zoveel mogelijk alledaagse (wegwerp)producten vervanging te vinden die vrij zijn van plastic. Vervang bijvoorbeeld je plastic boterhamzakjes door herbruikbare bakjes, je fles douchegel door een stuk zeep en je wegwerpscheermesjes door een herbruikbare variant.

3. Koop tweedehands
Door tweedehands spullen te kopen krijgen deze spullen ten eerste een tweede leven, ten tweede bespaart dit verpakkingen die je bij het kopen van eenzelfde product in de winkel zou weggooien.

4. Do it yourself
Van wasmiddel tot make-up: veel producten zijn zelf te maken. Veel ingrediënten die je nodig hebt om iets zelf te maken staan zelfs al in je keukenkastje. Online vind je hiervoor ontzettend veel tips.

5. Vermijd producten met microplastics
We kennen plastic voornamelijk van tasjes en harde voorwerpen, maar het bestaat ook als zogenaamde microplastics. Dit zijn kleine plastic deeltjes die in producten zoals tandpasta of douchegel kunnen zitten. Aangezien deze deeltjes te klein zijn om uitgefilterd te worden komen ze terecht het in onze rivieren, de zee of het drinkwater en dus uiteindelijk in de voedselketen. Hou woorden als Polyethylene (PE) en nylon12 op verpakkingen dus goed in de gaten.

6. Vermijd online shoppen
Een relatief klein product als een parfumfles komt vaak in een absurd grote doos gevuld met een onnodige hoeveelheid plastic, papier en schuim.

7. Gebruik opnieuw
Heb je toch tasjes en zakjes gekregen: hergebruik ze, bijvoorbeeld in de vuilnisbak of prullenmand, of neem ze de volgende keer weer mee naar de winkel.

8. Scheid je afval
Recycle je plastic afval door het van je overige afval te scheiden. Zo kan het plastic alsnog hergebruikt worden.

Doe mee aan het Plastic Dieet
Wil jij een stapje verder gaan in het verminderen van plastic afval, doe dan mee aan het Plastic Dieet. Dit is een initiatief van Opgemärkt, de vereniging voor ongedwongen duurzaamheid. Met het Plastic Dieet wil Opgemärkt aandacht vragen voor het gebruik van single use plastic in ons leven en mensen uitdagen dit plastic in juli een dag, een week of een maand lang te weigeren. Tijdens deze maand krijg je ook tips, tricks en info over (jouw) plastic gebruik. Geef je hier op!

Gerelateerde blogs

Wij denken dat je deze blogs ook wel interessant zult vinden!

FREETIME
26 april 2017
Oranje is heel groen
Lees meer
FREETIME
10 mei 2017
6x Groen leesvoer
Lees meer
STUFF
17 mei 2017
Vertroetel je telefoon
Lees meer
FOOD
16 juli 2017
Waar koop je groenten van Utrechtse bodem?
Lees meer
STUFF
14 augustus 2017
Wat zijn duurzame schoolspullen en waar koop je ze?
Lees meer
FREETIME
24 juli 2017
Hoe vier je groen vakantie?
Lees meer
HOME
11 april 2017
Zero Waste huishouden haalbaar?
Lees meer
FOOD
25 september 2017
Hoe laat je je inspireren door lokale seizoensgroenten?
Lees meer