Hoe kook je een makkelijke maaltijd met lokale seizoensgroenten?

Gepubliceerd door Annemieke Vermeulen - op 21 augustus 2017
FOOD

De vakantie met z’n ijsjes op de boulevard, frietjes van de campingfriterie of pizza’s op de piazza is voorbij. Het is de hoogste tijd voor gezonde maaltijden nu iedereen weer hard aan de slag is op school of werk. Gelukkig levert de Utrechtse bodem in augustus allerlei voedzame biologische groenten om lekker mee te koken. Na een dag werken is het wel fijn als het avondeten een beetje makkelijk te bereiden is. We zochten daarom simpele recepten bij een aantal groenten die we fotografeerden op biodynamische tuinderij Amelis’Hof.

De Amelis’Hof is zeker niet de enige plek waar je biologische groenten kunt krijgen. Waar je in de stad nog meer terecht kunt voor lokale oogst lees je in ons eerdere blog.

De oogst op de foto

Met de klok mee vanaf de sla: bospeen, patisson, Sint-Jansui, bramen, peultjes, maïs, bosui, druiven, courgette, pronkbonen, bosbiet, aardappelen: rode Emma, Frieslander, blauwe Elise, Roseval, spitskool, gele biet, choggia biet, zomerpompoen Rugosa Friulana, tuinbonen, sperziebonen, meiraap, prei. In het midden: radicchio (de paarsrood gemarmerde krop), cherry trostomaatjes uit de kas, rode ui, spekbonen: paars, geel en groen, knoflook, choggiabiet.

Tip: de tomaatjes uit de kas zijn onweerstaanbaar lekker. Dit zijn pas echt snoeptomaatjes.

Koken met maïs, meiraap, patisson en radicchio

Maïs
Voor een hele makkelijke maaltijd: kluif lekker een maïskolf af. Zo smaakvol dat je niets hoeft toe te voegen. Zelfs (kruiden)boter en zout zijn overbodig. Verwijder de schutbladeren, de ‘sprietels’ aan de top van de kolf en de harde stengel. Een of twee minuten koken is voldoende volgens tuinder Michel Smits van de Amelis’Hof. Zelfs rauw eten kan. Wil je het zekere voor het onzekere nemen: laat de kolven dan 15 tot 20 minuten koken. Om aan je dagelijkse twee ons groenten te komen moet je mas trouwens niet hebben; het is en blijft een graan.

Meiraap
De meiraap of knolraap is in Nederland niet zo bekend. In België en Frankrijk is het eten van meiraap veel normaler. Toch heeft zelfs Albert Heijn een recept met deze groente op de website staan. Op de foto zie je een witte variant, maar de paars-witte meiraap komt ook veel voor. De naam meiraap komt van de soort die niet winterhard is, en in het voorjaar geteeld wordt. Knolraapsoorten zijn tot november te oogsten.

Je kunt de meiraap prima rauw eten. Uit het vuistje als pittig, hartig hapje of door een salade. De smaak wordt wel omschreven als ‘milde radijs’. Een soepje van meirapen is makkelijke, hartige kost. Je kunt de raapjes eenvoudigweg in stukken snijden, schillen hoeft alleen als ze wat ouder zijn. Fruit vervolgens een uitje, doe de meirapen erbij, voeg groentebouillon toe en pureer na 15 minuten zachtjes garen. Je kunt eventueel wat slagroom toevoegen en/of croutons en een groen kruid naar smaak.

Patisson
De patisson met z’n verfijnde roomwitte kleur en charmante schulprand is bijzonder sierlijk, maar biedt meer dan alleen een mooi uiterlijk. Laat deze groente, die oneerbiedig wel vliegende schotel genoemd wordt, dus niet op de vensterbank liggen, maar kokkerel met deze pompoenachtige. De smaak lijkt op die van courgette en ook de bereidingswijze is ongeveer gelijk. Je kunt hem in stukjes gesneden eenvoudig zo’n 10 minuten roerbakken of er soep mee maken.

Voor een feestelijk etentje kun je de patisson vullen. Je kunt hem uithollen zodat een een potje met dekseltje ontstaat of je kunt hem doormidden snijden. Verwijder voorzichtig de vulling. Laat, als je hem doormidden snijdt, zeker 1,5 tot 2 centimeter tot de schulprand over anders scheurt de patisson. Je kookt de twee helften van de patisson in een paar minuten gaar. Vervolgens kun je ze vullen met wat je maar wilt. Denk bijvoorbeeld aan een mengsel van het vruchtvlees met ui, knoflook, paprika, champignons en noten, eventueel aangevuld met couscous of rijst. Roer er wat (geiten)kaas door om hem op smaak te brengen. Op de site van televisiekok Herman den Blijker vind je een recept voor gegratineerde patisson.

Radicchio
Radicchio heeft, zoals de naam al doet vermoeden, z’n wortels in de laars van Europa. De Romeinen teelden deze groente al. Hij komt in verschillende vormen voor. Sommige zijn meer witlofachtig en andere lijken op paksoi. De soort die ze op de Amelis’Hof telen, houdt qua uiterlijk het midden tussen een slakrop en rode kool. Raddichio is echter familie van de witlof en heeft een vrij bittere smaak.

Je kunt radicchio zowel warm als koud eten. Probeer eens een salade met sinaasappel en balsamicoazijn. Radicchio mengen met rucola of een andere slasoort kan ook. Voor een warm gerecht kun je radicchio kort bakken in wat olijfolie en daarna in de oven garen met wat Italiaanse kaas. Of je pizza ermee beleggen. Heb je wat meer tijd, probeer een originele Italiaanse risotto.

 

Bronnen:

Meiraap

https://hellofreshnlblog.wordpress.com/2015/04/11/groente-van-dit-seizoen-meiraapjes/

http://www.kokenmetkarin.nl/2014/04/04/soep-meiraapjes/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Knolraap

Patisson

https://www.nrc.nl/nieuws/1999/09/27/patisson-10451338-a912508

http://www.hermandenblijker.nl/Actueel/Column/291/Herman_den_Blijker_over_gegratineerde_patisson

http://www.smulweb.nl/recepten/1131306/Gevulde-pattison

https://zijeetook.wordpress.com/recepten/hoofdgerechten-2/gevulde-patisson/

Radicchio

https://watkokenwevandaag.wordpress.com/2011/11/09/radicchio/

http://harrietsguod.blogspot.nl/2011/10/radicchio.html

Radicchio food blog

Gerelateerde blogs

Wij denken dat je deze blogs ook wel interessant zult vinden!

FREETIME
15 augustus 2017
​Duurzaam varen over de Utrechtse grachten
Lees meer
HOME
11 april 2017
Zero Waste huishouden haalbaar?
Lees meer
FOOD
26 juni 2017
Waarom eten volgens de seizoenen altijd een goed idee is!
Lees meer
FOOD
21 augustus 2017
Hoe kook je een makkelijke maaltijd met lokale seizoensgroenten?
Lees meer
FREETIME
26 april 2017
Oranje is heel groen
Lees meer
FREETIME
24 juli 2017
Hoe vier je groen vakantie?
Lees meer
FOOD
16 juli 2017
Waar koop je groenten van Utrechtse bodem?
Lees meer
HOME
6 juli 2017
​5 schoonmaaktrucjes die het duurzame leven makkelijk maken!
Lees meer