Duurzame Week 2017 is voorbij. Bekijk alvast enkele terugblikken op Facebook!

Hoe laat je je inspireren door lokale seizoensgroenten?

Gepubliceerd door Annemieke Vermeulen - op 25 september 2017
FOOD

Groenten; letterlijk en figuurlijk om op te eten. Elke moestuinder, of AH tuintjeskweker, kent het genoegen van zaadjes tot wasdom zien komen. Het magische proces van groei en bloei gadeslaan is een plezier. Ook nu de herfst in aantocht is, rijpt nog een veelheid aan gewassen. Denk alleen al aan spruiten, boerenkool en prei, maar bijvoorbeeld ook aan pastinaak, aardpeer en veldsla.

Een kijkje nemen op een van de moestuinen in de stad is dan ook van harte aan te bevelen. Je vindt adressen op ons eerdere blog. De manier waarop ons eten ontstaat is verbazingwekkend. Een regelrechte bron van inspiratie. Als voorproefje vind je in dit blog een paar rijmen en verzen geïnspireerd op groenten en het tuindersleven. Maar de feiten gaan voor de fictie: eerst kun je lezen welke groenten in september in Utrecht van de volle grond komen bij biodynamische tuinderij Amelis’Hof en wat voor ‘soulfood’ je met ze kunt maken.

De oogst op de foto

Met de klok mee vanaf de prei: rucola, frambozen, bosbiet, bosui, sla, andijvie, mais, choggiabiet, patisson, spekbonen, aardappelen: blauwe Elise, rode Emma, gele en rode tomaten uit de kas, snijbonen, pronkbonen, zapalitto (zomerpompoen of bolcourgette), snijbiet, tromba d’Albenga (zomerpompoen of muskaatcourgette), venkel.
In het midden vanaf de gele courgette: bramen, paarse sperziebonen, haricots verts, groene kool, uitje, pompoen, knoflook.

Koken met bosbiet en pompoen

Bosbietsalade
Een kleurrijke salade maak je eenvoudig door de bosbiet te koken met schil en al. Hoe verser en kleiner hoe korter de kooktijd. Een oude biet moet wel 45 minuten of langer garen. De gaarheid controleer je door even in de biet te prikken. Kook voor twee personen een flinke biet na hem gewassen te hebben. Laat de biet als hij gaar is even afkoelen en ontdoe hem dan van zijn vel. Vervolgens snij je dunne plakjes die je over een bord verdeeld. Leg daarop in stukjes gesneden parten van 1 sinaasappel. Verdeel vervolgens naar smaak zachte biologische geitenkaas over de salade. Je kunt nog een dressing van honing en mosterd met wat olijfolie maken, maar zonder is deze salade ook al heel smakelijk.

Pompoensoep
Een pompoensoep is in een handomdraai gemaakt. Je hoeft de oranje pompoen niet te schillen. Wel moet je even de pitten verwijderen. Snijd voor vier personen een middelgrote pompoen (600 tot 800 gram) in grove stukken van ongeveer 1,5 bij 3 centimeter. Snijd een uitje fijn en doe hetzelfde met ongeveer een duim gember. Bak ui en gember in wat olie, of boter voor een vollere smaak. Breng ondertussen een liter water aan de kook. Voeg als de ui zacht is de pompoen toe en roer om. Maak bouillon van het water en giet dat bij de pompoen. Vervolgens laat je de soep  een dik kwartier koken tot de pompoen gaar is. Pureer dan de soep. Als extraatje kun je een scheut room of kokosmelk toevoegen. Ook kun je voor een stevige soep na het pureren nog wat aardappelblokjes mee laten koken. Voor de liefhebber is een handje gesnipperde koriander over de soep lekker.

Van de zapalitto kun je ook een soepje maken. De smaak is minder uitgesproken dan die van een oranje pompoen. Hij lijkt wat op courgette of komkommer.

Groentetuinrijmen

Voornaam

De banen veldsla zo’n verrukking,
Als rozetten op exquise behang,
De veldslakamer in een landhuis,
Oh ja, dat zie ik dan:
Freule nippend van haar thee,
Gezeten op de volle grond,
Op de rand van haar porseleinen kopje,
Een afdruk van haar helderrood gestifte mond.

Pumpkin patch party

Veggies are festive
They bring cheer
I mean have you ever
Been near
A pumpkin patch
At summers end
Well I would say
Bring out the band
For underneath these leafy tents
A party is at hand.

The veggies look like
Radiant ladies
In their smartest sun coloured wear
And where one finds such lovely women
Most certainly elegant gents are also there

They look distinguished
In dark green clad
Was there ever a
Finer sight to be had

The pumpkin dames
Are like party lights
Bulbs in orange and yellow
So bright
They ooze merriment
To every side
So vivacious
In for dancing long nights

And around these
Marvellous males and females
One sees twirling and whirling serpentines
With which smoothly flowing wreaths graciously
Intertwine

All these curly ribbons and garlands
Make for such a decorative display
Who wouldn’t want to go there
And dance the night away?

Do take a peek at
Pumpkins canopied bed
I saw celebration
Would you say that I am mad?

Kleurstaal

Plots zijn diertjes met hun gesegmenteerde lijfjes het bestuderen waard,
Wat nou onooglijke beestjes, wat nu vies of vrees voor vraat,
Verbazend dat nog geen Flexa bodemleven lijn bestaat:
Regenwormenmauve,
Kleine kruipergeel,
Rupsenpoedergroen of
Slakjesbruinfluweel,

Ik zou mijn wanden graag met hun tinten sieren,
Alleen al om de ontdekking van hun bestaan te vieren,

Maar de afzetmarkt voor ongewervelden verven is vast veel te klein,
Potentiële kopers zouden enkel maar begeesterde moestuinmedewerkers zijn.

Avant-Garden

Dè Looks, Dè Trends

Wat is hot en happening op het gebied van moestuinmode?
Voor je verder leest is een waarschuwing geboden,

Deze uitdossingen zijn ongeschikt voor watjes,
Teerhartigen gaan het best naar H&M,
ook de conformisten adviseren wij met klem:
vervoeg je op de Oudegracht bij een confectieketen,
want neutrale basics kun je bij deze look gerust vergeten,

Feitelijk is het devies: je in extreem afgedragen plunje hullen,
dan zullen de blikken van je collega’s zich met afgunst vullen,

Schuw een beetje kinky niet; geef de anderen wat om over te praten,
een gulpknoop open is een optie of gewaagder nog: rond het kruis van je broek wat gaten,

Is het weer belabberd, kies dan een ensemble om de lachlust op te wekken,
deze combinatie zal beslist bewonderende blikken trekken:

Blauwe laars, drie maten te groot,
bordeauxrode regenbroek voor zwangere schoot,
capuchon van drabgroene regenjas* imiteert kaboutertooi,
geef toe: zo wordt van lelijkheid ieder menselijk wezen mooi,
(*let op: minstens een drukknoop is defect, dat is het detail waardoor je de authenticiteit ontdekt)

Bij hoge temperaturen is de sweatlook je van het,
met lokken wild en kleddernat,
Liefst donkere kringen rond de oksel afgezet,
en op de rug nog een vochtige plek of wat,
Pareltjes zweet op het voorhoofd zijn bepaald een geliefd ornament,
en vooruit: ook nog wat zilt vocht op de bovenlip als je toch bezig bent,

Hoofddeksels kies je naar believen,
Maar volg wel deze fashion wenken:
Aan hipheid dien je –zoals je inmiddels al vermoedde-
Niet de minste aandacht te schenken,
Een strohoed geschikt voor een Britse matrone,
Een junglehelm die een verwaten Lord niet zou misstaan,
Een verbleekte cowboyhoed is op het randje,
Maar kom onder geen beding met een een skatercap aan,

De geribde plastic kniebeschermer
Is een onontbeerlijke accessoire,
Die met aangekoekte modder
Is helemaal je ware,

Deze draagt men bij voorkeur
op versleten spijkergoed,
waarbij een gronderige print,
Niet mag, maar absoluut moet,

De tijgerstreep heeft hier geen plaats,
evenmin als pantervlekken,
De avant-gardener streeft ernaar zich
met aardetinten te bedekken,
Wie niet stevig besmeurd, beveegd of beklonterd is,
slaat modisch gezien de plank volkomen mis,
dompel je onder in diepzwart, beige, poepbruin of grijzig geel,
het liefst van kruin tot tenen, zo vormen outfit en model één geheel,

Dat is geen camouflage maar fashion op z’n best,
aan een ordinaire tatoeage heeft de avant-gardener trouwens de pest,
Zij dragen op de huid alleen maar naturals:
schrammen van takken, blaren van de schoffel,
en rare rode bultjes van de stengel van een onbekende plant,
vormen voor hen de casuals,

De details mag je onder geen beding vergeten,
Essentieel: Nagels in de rouw,
En om het geheel te completeren:
Neus rood door zonnebrand of felle kou.

Zo. Over de now & wow van moestuinmode hoeven wij je nu niets meer te vertellen,
Veel plezier met ongeremd je trendy outfit samenstellen.

 

Bronnen:

Tromba d’Albagna

Zapallito

Foto: Oogst van de Amelis’Hof door Kasper van Es.

 

Gerelateerde blogs

Wij denken dat je deze blogs ook wel interessant zult vinden!

STUFF
17 mei 2017
Vertroetel je telefoon
Lees meer
FREETIME
26 april 2017
Oranje is heel groen
Lees meer
FOOD
21 augustus 2017
Hoe kook je een makkelijke maaltijd met lokale seizoensgroenten?
Lees meer
HOME
6 juli 2017
​5 schoonmaaktrucjes die het duurzame leven makkelijk maken!
Lees meer
STUFF
14 augustus 2017
Wat zijn duurzame schoolspullen en waar koop je ze?
Lees meer
FOOD
26 juni 2017
Waarom eten volgens de seizoenen altijd een goed idee is!
Lees meer
WORK
5 juli 2017
Waarom klimaatverandering niet snel genoeg gaat
Lees meer
FREETIME
24 juli 2017
Hoe vier je groen vakantie?
Lees meer