Hoe vier je groen vakantie?

Gepubliceerd door Annemieke Vermeulen - op 24 juli 2017
FREETIME

Hoe vier je groen vakantie? Feitelijk bepaal je thuis op de bank al hoe duurzaam je reis en verblijf zullen zijn. Voor het milieu maakt jouw antwoord op de volgende vragen nogal wat uit:
-Waar ga je heen?
-Hoe kom je op je bestemming?
-Waar verblijf je?
-Wat voor activiteiten onderneem je?

We zetten per vraag de belangrijkste tips voor een groene vakantie voor je op een rij.

Bestemming

Inkoppertje: kies een bestemming (relatief) dicht bij huis als je duurzaam wil reizen. Hoe verder van huis je vakantieoord ligt, hoe vervuilender je waarschijnlijk bezig bent, omdat de kans groter is dat je reist met gemotoriseerd vervoer. Daardoor verbruik je eindige fossiele brandstoffen, die zorgen voor luchtvervuiling en CO2-uitstoot veroorzaken.

Niet alleen de reisafstand tot je vakantiebestemming bepaald hoe duurzaam je bezig bent, de plek zelf is ook van belang. ‘Droomeilanden’ zijn vaak afhankelijk van de aanvoer van levensmiddelen per boot, omdat op het eiland zelf niets verbouwd wordt, wat het milieu flink belast.
Kuststreken die volgebouwd zijn met appartementen kampen vaak met vervuiling. Massatoerisme aan de Spaanse kust zorgt bijvoorbeeld dat in het hoogseizoen voor drinkwater meer grondwater wordt opgepompt dan de regenval kan aanvullen. Dit heeft verdroging tot gevolg en door de nabijheid van de zee ook verzilting van de bodem. De gekozen oplossing voor het drinkwatertekort: flessen mineraalwater, zorgt weer voor een afvalprobleem.

Vervoer

Heb je eenmaal je bestemming bepaald, dan is nog de vraag hoe je daar komt.
Een belangrijke duurzame vuistregel voor de keuze van je vervoermiddel: voller = beter. Een volle auto, trein of bus veroorzaakt per reiziger minder uitstoot dan een half leeg vervoermiddel. Kies daarom het liefst voor een speciale vakantiebus of -trein of hogesnelheidslijn. Het vliegtuig is geen duurzame optie. Waarom lees je in onderstaande top 4.

Top 4 van milieuvriendelijke manieren om te reizen.

1. Lopen of fietsen
Lang niet voor iedereen aantrekkelijk, maar wel donkergroen!

2. Touringcar of trein
Verre van sexy, maar wel very sustainable: de touringcar. Bussen zijn vaak vrij modern en dus relatief zuinig en schoon.

Bij een treinreis maakt niet alleen de bezettingsgraad uit. Ook de brandstof is van invloed op de milieuvriendelijkheid van je reis. Treinen door Frankrijk rijden op kernenergie en stoten minder CO2 uit dan treinen in Oost-Europa, die dan weer vaak op energie uit kolencentrales rijden…

Onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal berekende dat twee personen die naar Nice reizen per trein 150 kg CO2-uitstoot veroorzaken tegen 180 kg met de bus. Met de auto en het vliegtuig is dat resp. 640 en 1120 kg CO2.

3. Auto
Je reist het groenst in een moderne, goed onderhouden auto waarmee je zuinig rijdt. Dat laatste houdt in: goed anticiperen, vroeg schakelen en een constante snelheid rijden. De tijd nemen loont ook voor het milieu (en je portemonnee): je bespaart 20 procent brandstof door 100 in plaats van 120 te rijden.

Voor een goed gevulde auto kun je besluiten bij iemand anders in de auto stappen. Daarvoor hoef je niet je duim omhoog te houden bij een tankstation. Online vind je verschillende ‘datingsites’ voor autoritten, zoals BlablaCar.

4. Vliegtuig
Vliegen vervuilt enorm, onder meer omdat vliegtuigbrandstof erg smerig is. Een vliegreis is 7 tot 11 keer vervuilender dan dezelfde reis per auto. Het verschil is het grootst op korte trajecten van minder dan 700 kilometer (hemelsbreed de afstand Utrecht-Praag). Ga je toch vliegen, kies dan voor een prijsvechter of charter, want die zijn meestal goed bezet.

Je kunt bij elke reis overwegen de uitstoot te compenseren. Soms kun je dat meteen bij je boeking regelen. Kijk ook eens op Greenseat. Lees op de website van Milieu Centraal meer over klimaatcompensatie.

Accommodatie

Hou het basic voor een groen verblijf. Ga kamperen of kies een eenvoudig vakantieverblijf. Gedeelde douches en toiletten zijn minder milieubelastend dan een luxe appartement met airco en afwasmachine. De milieubelasting van verblijven in een hotel en in een vakantiehuisje is overigens ongeveer gelijk.

Kamperen met de tent is het milieuvriendelijkst. Geen campingtype? Geen nood. Voor duurzame overnachtingsmogelijkheden midden in de natuur in Europa, en ja, daar zitten ook veel campings tussen, kijk je in de groene vakantiegids.
Gratis bij een local logeren ? Ga couch surfen. Wil je liever wat meer comfort? Overweeg dan huizenruil.
Ga je voor een hotel, kies er een met het duurzaamheidskeurmerk Green Key.

De (sociale) duurzaamheid van het immens populaire Airbnb valt inmiddels te betwijfelen. In grote steden als Amsterdam zorgt verhuur via Airbnb dat de huizenprijzen stijgen, doordat de toch al schaarse woningen steeds vaker worden verhuurd aan toeristen. De leefbaarheid van hele straten en buurten staat daardoor (ook) onder druk. Meer weten? Bekijk deze uitzending van Tegenlicht.

Activiteiten

Je raadt het al; laat de jetski’s en de speedboot maar in de haven dit jaar. Uitjes en activiteiten met gemotoriseerd vervoer passen slecht bij een groene vakantie. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn, als je zorgvuldig met je omgeving omgaat, milieuvriendelijke activiteiten.

Duurzaamheid betekent niet alleen het milieu sparen, maar ook zorgen dat de lokale bevolking profiteert van jouw verblijf of op z’n minst geen nadeel van jouw vakantie ondervindt. Ga je op een georganiseerde reis door niet-westerse landen; ga dan na of het programma rekening houdt met (sociale) duurzaamheid.

Staycation

Wie zeker wil zijn van een minimale milieu-impact van zijn vakantie kan een zogenaamde staycation of holistay overwegen. Hoeveel Utrechters hebben niet ooit op het Emipre State Building gestaan, maar de Dom nog nooit beklommen? Waan je toerist in eigen stad door bijvoorbeeld een kano of elektrische sloep te huren, eindelijk het Rietveldhuis te bezoeken, een stadswandeling met een gids te maken, eens biologisch buiten de deur te ontbijten of te picknicken in een park in een buurt die je niet goed kent.

 

Bronnen:

Fair Tourism massatoerisme Spanje

Milieu Centraal vakantievervoer

Milieu Centraal vakantievervoer special

Trouw Airbnb

Vrij Nederland Airbnb

 

 

Gerelateerde blogs

Wij denken dat je deze blogs ook wel interessant zult vinden!

FOOD
21 augustus 2017
Hoe kook je een makkelijke maaltijd met lokale seizoensgroenten?
Lees meer
HOME
11 april 2017
Zero Waste huishouden haalbaar?
Lees meer
STUFF
14 augustus 2017
Wat zijn duurzame schoolspullen en waar koop je ze?
Lees meer
FREETIME
26 april 2017
Oranje is heel groen
Lees meer
FOOD
16 juli 2017
Waar koop je groenten van Utrechtse bodem?
Lees meer
WORK
5 juli 2017
Waarom klimaatverandering niet snel genoeg gaat
Lees meer
FREETIME
15 augustus 2017
​Duurzaam varen over de Utrechtse grachten
Lees meer
STUFF
17 mei 2017
Vertroetel je telefoon
Lees meer