Oranje is heel groen

Gepubliceerd door Annemieke Vermeulen - op 26 april 2017
FREETIME

5 tips voor een succesvol vrijmarkt bezoek!

Hoe milieuvriendelijk struin jij over de vrijmarkt? Zo’n tweedehands (kinder)boek of snoeischaar is goed voor jouw portemonnee én goed voor het milieu. Met elk gebruikt product dat je koopt in plaats van iets nieuws bespaar je de energie die het maken van nieuwe dingen kost. Ook voorkom je dat materialen als metaal, katoen of bijvoorbeeld verf gewonnen, gemaakt of gekweekt moeten worden.
Voor een prikkie koop je bovendien spullen die daardoor niet in afval veranderen. Ook niet onbelangrijk: het bevredigende gevoel dat een vondst op de vrijmarkt je oplevert. Dat is doorgaans veel groter dan wanneer je voor een aankoop de Hema binnenstapt of online je rondje shopt. En als je het slim aanpakt, én bereid bent om vroeg uit de veren te gaan, dan is je slaagkans extra groot.

Zo maak je van shoppen op de vrijmarkt een groen succes:

1. Ga vroeg

Hoe vroeger je de vrijmarkt bezoekt, hoe groter de kans dat wat jij zoekt nog niet door een ander is weggekaapt (en een vette bonus is uiteraard dat je het schuifelen in de massa vermijd). In Utrecht betekent dat dat je op 26 april om 18.00 uur in het vrijmarktgebied moet zijn, dat grofweg loopt van de Plompetorengracht via de singel tot de straatjes achter de Rembrandt bioscoop. In omliggende dorpen begint de vrijmarkt vaak pas ‘s ochtends, maar dan wel vroeg. In De Bilt moet je bijvoorbeeld om 7.00 uur op de Hessenweg zijn. De kindervrijmarkt in het Lepelenburgpark begint 27 april heel beschaafd om 10.15 uur. (En hier doe je dubbel goed, want kinderen wordt gevraagd een deel van hun verdiensten aan een goed doel te geven).

Informatie over de Utrechtse vrijmarkt vind je hier!

2. Zoek gericht

Bedenk van tevoren waar je op uit bent en maak een lijstje. Zo voorkom je dat je volgend jaar zelf naar de vrijmarkt moet om je koopjes weer van de hand te doen. Het beperken van je wensen helpt ook om je slaagkans te vergroten, omdat je gerichter zoekt. Een speurtocht naar leuke kinderkleding, interessante boeken, een compleet Monopoly spel, een mooie slakom én ook nog seizoen 4 van Game of Thrones loopt waarschijnlijk op frustratie uit.

En voor wie een grote verlanglijst heeft: 5 mei kan je alweer je slag slaan op de vrijmarkt in Lombok.

3. Weet waar je kijkt

Hoe chiquer de wijk, hoe interessanter vaak de vangst. Waar ze het breed hebben, laten ze het – doorgaans ook op de vrijmarkt – breed hangen. Ook kan het lonen kinderrijke buurten op te zoeken als je speciaal uit bent op speelgoed. Om 12.00 uur begint op Koningsdag bijvoorbeeld de kindervrijmarkt in Leidsche Rijn, ‘t Zand (op en rond de fietsboulevard aan het Aldo van Eyckplantsoen en de Crouweldijk).

4. Ga lopen of fietsen

Tip drie zou je misschien kunnen verleiden om de auto te nemen naar de vrijmarkt in Wassenaar. Dat levert helaas alleen maar vervuiling op. Blijf in de buurt als je wilt zorgen dat deze dag van Oranje echt groen is. Misschien kan je er met een flinke rugzak om wel een stadswandeling aan wagen. En neem de fiets als je naar de vrijmarkt in omliggende dorpen gaat. Groen en gezond: twee vliegen in een klap!

5. Vermijd wegwerpbekers

Neem het liefst zelf je ontbijt (voor de die-hards) of lunch en wat te drinken mee in een herbruikbare verpakking. De afvalberg die plastic bekertjes, kartonnen bordjes en servetten voor eenmalig gebruik veroorzaken is enorm. Als je niet wilt sjouwen: eet of drink dan bij een zaak waar je even kunt gaan zitten met ‘echt’ servies. Wil je de kinderen met hun tafeltje vol bekertjes ranja niet tekort doen: laat ze hun limo dan in je van huis meegebrachte (camping)mok schenken.

Oh, en vergeet niet te pinnen!

Veel plezier!

Foto: Vrijmarkt/Joep Zander/CC BY-SA 3.0

Gerelateerde blogs

Wij denken dat je deze blogs ook wel interessant zult vinden!

STUFF
14 augustus 2017
Wat zijn duurzame schoolspullen en waar koop je ze?
Lees meer
FREETIME
15 augustus 2017
​Duurzaam varen over de Utrechtse grachten
Lees meer
FOOD
25 september 2017
Hoe laat je je inspireren door lokale seizoensgroenten?
Lees meer
FOOD
16 juli 2017
Waar koop je groenten van Utrechtse bodem?
Lees meer
HOME
6 juli 2017
​5 schoonmaaktrucjes die het duurzame leven makkelijk maken!
Lees meer
STUFF
12 juni 2017
8 tips om uit je plastic bubbel te komen
Lees meer
FREETIME
24 juli 2017
Hoe vier je groen vakantie?
Lees meer
FOOD
21 augustus 2017
Hoe kook je een makkelijke maaltijd met lokale seizoensgroenten?
Lees meer