Vertroetel je telefoon

Gepubliceerd door Annemieke Vermeulen - op 17 mei 2017
STUFF

Je bent gehecht aan je smartphone? Je zou hem voor geen goud willen missen? Geweldig. Het is voor het milieu het beste als je zo lang mogelijk met je toestel doet. Waarom dat is en hoe je z’n levensduur optimaal verlengt, vertelt Duurzame Week je op de dag van de telecommunicatie.

In Nederland neemt het gebruik van de smartphone nog steeds toe. Begin vorig jaar bezat 86 procent van de 18 tot 80-jarigen er een smartphone. Jongeren waren allang gewonnen voor het apparaat, nu stappen vooral 55-plussers over op een slimme mobiel.

De huidige smartphones zijn helaas niet zo heel handig als je ze met een duurzame blik bekijkt. Het maken van een smartphone kost bijvoorbeeld veel meer energie dan het gebruik ervan kost. En zo’n slimme telefoon heeft zeldzame, en kostbare, metalen nodig om te werken. Het winnen van die exclusieve grondstoffen levert vaak gevaar op voor mens en milieu. Sommige metalen komen uit conflictgebieden. Dat is bijvoorbeeld het geval in het Afrikaanse Congo. Daar komt onder andere het zeldzame metaal tantaal vandaan, maar ook goud dat voor mobieltjes nodig is. De opbrengsten van die grondstoffen financieren de gevechten. In verschillende landen zijn de omstandigheden in de mijnen gevaarlijk, worden mijnwerkers uitgebuit en komt kinderarbeid voor. Ook ontbreekt het in landen waar de metalen voorkomen nogal eens aan goede milieuwetgeving of wordt die niet nageleefd.

Hergebruik

Ook het hergebruik van de kostbare, zeldzame grondstoffen in telefoons laat te wensen over. En dat terwijl oude mobieltjes letterlijk een goudmijn zijn! Uit 41 afgedankte mobieltjes samen kun je bijvoorbeeld ongeveer een gram goud halen. Dat is evenveel als de hoeveelheid goud die in een ton erts wordt gevonden.

Een echt slim systeem om alle metalen uit mobieltjes terug te winnen en opnieuw te gebruiken bestaat helaas (nog) niet. En als je mobiel stukgaat is het bovendien moeilijk de kostbare grondstoffen er weer uit te halen, omdat ze vaak niet goed meer van elkaar te scheiden zijn.

Alternatieven

Dichtbij huis en elders op de wereld zijn denkers en doeners al wel bezig met duurzame(re) alternatieven
voor de huidige smartphone. Phonebloks is een initiatief van de Nederlandse Dave Hakkens om een modulaire telefoon te maken die je opbouwt uit losse onderdelen. Zo kan je je smartphone makkelijk repareren, aanpassen en upgraden. Het Nederlandse Fairphone brengt telefoons op de markt die volgens dat principe werken. Bovendien
willen zij, zoals de naam al doet vermoeden, een telefoon verkopen die eerlijk gemaakt is en waarvan de grondstoffen met respect voor mens en milieu zijn gewonnen. Dat dat nog niet eenvoudig is, laat deze Tegenlichtuitzending zien. Ook Google houdt zich in het project Ara bezig met modulaire mobiele telefonie evenals het Finse PuzzlePhone.

Tips

Hoe kun je zorgen dat je telefoon in tiptop conditie blijft, zodat jullie zo lang mogelijk samen kunnen zijn? Onafhankelijke voorlichtingsorganisatie MilieuCentraal adviseert onder meer het volgende:

Tot slot een tip van Duurzame Week ervaringsdeskundigen: Hou je telefoon verre van de toiletpot of de
wasmachine als je hem lang wilt houden…

Bronnen, geraadpleegd 15 mei 2017:

Telecompaper, 2016; Global mobile consumer survey, 2016; What’s in your smartphone, watch out for the next conflict minerals, 29/8/2016; BBC.com; www.milieucentraal.nl, zoekterm: smartphone; Material
Matters, Thomas Rau en Sabone Oberhuber, 2016

Beeld: uit privécollectie.

 

 

 

Gerelateerde blogs

Wij denken dat je deze blogs ook wel interessant zult vinden!

FOOD
25 september 2017
Hoe laat je je inspireren door lokale seizoensgroenten?
Lees meer
FREETIME
30 juli 2017
​Duurzame vriendschappen
Lees meer
FOOD
21 augustus 2017
Hoe kook je een makkelijke maaltijd met lokale seizoensgroenten?
Lees meer
FOOD
26 juni 2017
Waarom eten volgens de seizoenen altijd een goed idee is!
Lees meer
WORK
5 juli 2017
Waarom klimaatverandering niet snel genoeg gaat
Lees meer
STUFF
12 juni 2017
8 tips om uit je plastic bubbel te komen
Lees meer
FREETIME
15 augustus 2017
​Duurzaam varen over de Utrechtse grachten
Lees meer
FREETIME
24 juli 2017
Hoe vier je groen vakantie?
Lees meer