Wat zijn duurzame schoolspullen en waar koop je ze?

Gepubliceerd door Annemieke Vermeulen - op 14 augustus 2017
STUFF

Ach, die goeie ouwe Schoolcampus van de V&D. Een verplichte stop in de zomervakantie. Wat was dat altijd heerlijk neuzen. Cool was een belangrijker criterium dan eco. Maar als je (puber) groen doen belangrijk vindt: waar kun je dan op letten bij de aanschaf van schoolspullen? Duurzame week geeft je tips over papier en schrijfwaren. Bovendien krijg je hét Utrechtse adres voor al je duurzame kantoorartikelen.

Papier

Kringloop of nieuw?
De eerste schrijfblokken van kringlooppapier hadden een interessante grauwe tot geelgrijze tint. Je herkende ze van verre. Dat is inmiddels verleden tijd. Maar maakt het dan nog wat uit of je voor hergebruikt of nieuw papier gaat? Onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal oordeelt dat kringlooppapier wel beter is dan nieuw papier, maar dat de twee elkaar qua milieubelasting niet veel ontlopen.

Keurmerken
Een keurmerk geeft je de grootste zekerheid dat je een milieuvriendelijk(er) schrift of pak printerpapier koopt. Voor duurzaam papier bestaan veel verschillende keurmerken. Het FSC 100% en FSC recycled logo staan garant voor het duurzaamst geproduceerde papier. Je weet dan zeker dat het papier gemaakt is van hout uit verantwoord beheerde bossen. Bij de recycled variant is zeker 85 procent van de vezels voor het papier afkomstig van consumentenartikelen als oude tijdschriften, kranten en verpakkingen. De rest is ook gerecycled papier, maar kan bijvoorbeeld restpapier uit de industrie zijn. Wil je weten wat je precies aanschaft? Bekijk dan het overzicht van keurmerken voor papier.

Meeste milieuwinst: gebruik minder
Of het nu om schriften, een agenda of kaftpapier gaat, de belangrijkste tip bij papiergebruik is: hoe minder, hoe beter. Papier besparen levert meer milieuwinst op dan kringlooppapier gebruiken.

Koop dus het liefst een schrijfblok waarvan de pagina’s makkelijk dubbelzijdig te gebruiken zijn. En voor de ecohipster onder de scholieren is een dunne agenda zonder glossy plaatjes en veelkleurendruk de beste keuze. Als het om boeken kaften gaat, loont het voor het milieu en jezelf 😉 om dat zo efficiënt mogelijk te doen. Geen vertrouwen in je eigen handigheid (of die van je ouders)? Kijk online voor een tutorial.

Tegenwoordig kun je ook rekbare kaften of ‘boeksokken’ kopen. Is dit voor het milieu een beter alternatief, omdat ze herbruikbaar zijn? Dat is lastig te achterhalen. Om te kunnen vaststellen of het één beter is dan het ander moet je precies weten wat het aan energie en grondstoffen kost om ze te maken, wat daarvan de milieubelasting is, hoe lang ze vervolgens meegaan en wat de milieukosten van het afval zijn dat ontstaat als ze bij het vuilnis belanden. Vergelijkend onderzoek tussen de twee hebben we niet kunnen vinden.

Voor wie het fenomeen ‘boeksok’ wel aantrekkelijk vindt klinken: deze blogpost gaat over de voor- en nadelen van rekbare kaften vs. kaftpapier met verwijzing naar een tutorial voor het zelf maken van een rekbare kaft.

Hergebruik
Het opnieuw gebruiken van papier dat maar aan een kant beschreven of bedrukt is loont de moeite. Bijvoorbeeld als kladpapier. Je kunt enkelzijdig bedrukte of beschreven pagina’s, zoals brieven van instanties en reclamepost, samenbinden tot een kladblok. Even perforeren, slimme hechter halen bij de kantoorboekhandel, en klaar. Wil je het wat professioneler aanpakken dan kan je bij de copyshop terecht. Voor een persoonlijke touch maak je je eigen kaft, met ‘vintage’ 😉 plaatjes uit oude tijdschriften.

Digitaal duurzamer?
Is digitaal lezen (en schrijven) beter voor het milieu dan papier gebruiken? Iedere scholier een tablet of e-reader? De vergelijking is moeilijk te maken volgens Milieu Centraal. Elk medium heeft zijn eigen voor- en nadelen. Voordeel van papier is dat het gemaakt wordt van een hernieuwbare grondstof die weinig bijdraagt aan klimaatverandering. Maar de productie en het transport van hout vragen wel veel energie. En daar komen de energie, water en chemicaliën voor het maken van boeken of schriften nog bij. Digitale devices vragen veel energie in gebruik en voor de productie zijn schaarse metalen en kunststoffen nodig die niet zelden op milieu- en mensonvriendelijke wijze gewonnen worden.

Andere alternatieven?
En dan heb je tegenwoordig analoge notitieboekjes waarvan de pagina’s uitwisbaar resp. afwasbaar zijn en daarmee eindeloos herbruikbaar. Je kunt je aantekeningen (toch) digitaal bewaren door bijvoorbeeld de Bambook , wat een soort mini whiteboard is, of de Everlast, waarop je schrijft met een speciale pen, te combineren met een app. Net als voor de rekbare kaften geldt: zonder vergelijkend onderzoek naar de hele levenscyclus is het moeilijk te zeggen of ze duurzamer zijn.

Schrijven

Pennen
Hoe maak je groen aantekeningen op je kringlooppapier? Klein schrijven helpt natuurlijk ;), maar waarmee doe je dat het duurzaamst? Met een vulpen. En dan eentje met een hervulbaar ‘buisje’, de zogenaamde convertor. Voor de meeste vulpennen kun je bij de kantoorboekhandel een convertor kopen. En haal dan gelijk een pot inkt, om hem te kunnen vullen. Het scheelt afval als je geen losse vullingen hoeft weg te gooien. Een hervulbare balpen is ook alweer duurzamer dan een wegwerpexemplaar. Hoe langer je met een pen kunt schrijven hoe beter bovendien. Een gelroller of gelpen is wat dat betreft niet erg groen; ze hebben maar 1/3 van de gebruiksduur van een balpen.

Potloden
Een ongelakt houten potlood of een stevig vulpotlood is de beste optie. Het soort vulling maakt ook nog uit. Kies een HB-potlood voor dagelijks gebruik, dat biedt de optimale combinatie van hardheid, en daarmee duurzaamheid, en zwartheid.

Markeren
Voor markers geldt net als voor pennen: hervulbaar is de beste keus. Er zijn markers op de markt met navulinkt. Je hebt ook speciale dikke markeerpotloden met een bijna fluorescerende kleur. Even googelen en je vindt online verkoopadressen. Maar waar kun je in de Domstad slagen voor je groene schoolspullen?

Waar koop je duurzame schoolspullen?

Voor ordners zou je eens bij kringloopwinkels kunnen kijken. En ben je een beetje handig, dan pimp je een oude ordner zelf. Het kan zomaar dat je bij een tweedehandswinkel ook schriften of rollen ongebruikt kaftpapier aantreft. Een groot assortiment vulpennen en vulpotloden vind je bij Lorjé op de Neude. De Bijenkorf heeft een beperkter aanbod. Voor schriften en agenda’s kun je in elke winkel afgaan op het keurmerk.

Wil je zeker zijn van een groene aankoop? Stap dan eens binnen bij Bureau Bewust. Al bijna 25 jaar zit deze winkel in hartje Utrecht aan de Zakkendragerssteeg. Je kunt je schriften, pennen, mappen en ordners hier allemaal inslaan. Het assortiment reikt verder van enveloppen tot ergonomische krukken en van kaartjes tot keramiek. Ook verkopen eigenaren Ton en Betsie milieuvriendelijke (kraam)cadeautjes en een beperkte collectie biologische kleding voor volwassenen.

 

Bronnen:

Milieu Centraal papier
Vlaamse steden en gemeenten tips duurzaam inkopen kantoorartikelen

 

Gerelateerde blogs

Wij denken dat je deze blogs ook wel interessant zult vinden!

FOOD
25 september 2017
Hoe laat je je inspireren door lokale seizoensgroenten?
Lees meer
FREETIME
15 augustus 2017
​Duurzaam varen over de Utrechtse grachten
Lees meer
WORK
5 juli 2017
Waarom klimaatverandering niet snel genoeg gaat
Lees meer
HOME
6 juli 2017
​5 schoonmaaktrucjes die het duurzame leven makkelijk maken!
Lees meer
STUFF
14 augustus 2017
Wat zijn duurzame schoolspullen en waar koop je ze?
Lees meer
STUFF
17 mei 2017
Vertroetel je telefoon
Lees meer
FREETIME
24 juli 2017
Hoe vier je groen vakantie?
Lees meer
FREETIME
30 juli 2017
​Duurzame vriendschappen
Lees meer