Duurzame Week 2017: Utrecht is nu groener dan ooit

Het zit erop. Na een week vol groene, diverse evenementen is het tijd om een punt te zetten achter de tweede editie van de Utrechtse Duurzame Week. Een week die veel heeft losgemaakt en de discussie over duurzaamheid nogmaals heeft aangewakkerd.

 

De laatste avond is feestelijk afgesloten in de glazen kas, het festivalhart op het Domplein. Een plek waar heel de week lang werd geluisterd naar lezingen over onder meer natuur, milieu en klimaatverandering. Waar speciaalbiertjes van De Leckere en biologische wijn werden gedronken, waar burgermeester Jan van Zanen zo lovend over zijn geliefde Utrecht sprak en waar duurzame initiatieven werden beloond. Dat laatste werd gedaan tijdens de Award Night.

De Award

Zaterdagavond werden Utrechtse ondernemers met een duurzame of biologische filosofie in het groene zonnetje gezet. Met de Duurzame Week Award wordt zo erkenning en waardering aan hun onderneming gegeven. De prijzen werden uitgereikt in de categorieën services, horeca en retail, waarvan de winnaar naar huis ging met de Award. En niet zomaar een. Joske Commandeur en Ruben Arents, studenten Theatre Design aan HKU, ontwierpen de Award met aandacht voor de natuur. De trofee is namelijk gemaakt van populierenhout, gekregen van Stichting Tafelboom. In de stam van het hout zitten paddenstoelsporen. Als de stam wegrot zullen er paddenstoelen uitgroeien die ook kunnen worden gegeten.

Retail

De Deelkelder, biologische buurtwinkel Rio de Bio en tweedehandswinkel Wawollie waren genomineerd voor de categorie Retail. Hoewel Wawollie de publieksstem voor zich wist te winnen werd Rio de Bio de winnaar in de categorie Retail. De winkel heeft een breed assortiment aan bijzondere biologische producten, waarvan veel lokaal. Zo wordt er groente verkocht van De Moestuin en De Veldkeuken en zuivel van Zorgboerderij De Hondspol. Het unieke aan de winkel is dat het een coöperatieve winkel is, waar medewerkers, klanten en leveranciers samen een coöperatie vormen die eigenaar van de winkel is. Een deel van de leden vormt samen een food-community, die zich samen inzetten voor de winkel. Deze community organiseert activiteiten in en rond de winkel, zoals proeverijen om iederéén kennis te laten maken met de bijzondere producten en producenten. > Adelaarstraat 48

Services

In de categorie Service streden ANNE, het Plantenhuis en VanSelfie om de titel. Hoewel het Plantenhuis een groot aantal stemmen van het publiek wist te krijgen, nam ANNE (Alle Nederlanders Naar Energieneutraal) de trofee mee naar huis. Arthur Lippus van Alle Nederlanders Naar Energieneutraal, oftewel ANNE, ging met de prijs naar huis. ANNE is het Utrechtse experience center voor duurzaam wonen. In een voormalig beveiligingsgebouw tussen de Jaarbeurs en Utrecht CS is de afgelopen maanden een onopvallend oud gebouw omgetoverd tot een hippe en bruisende werk- en ontmoetingsplek. Je kunt er een dag komen werken of bijvoorbeeld een meet-up organiseren. > Veemarktplein 42-44

Horeca

De nominaties uit de categorie Horeca waren vegetarisch restaurant BROEI, Instock en biologische lunchroom KEEK. Broei wist de publieksstem voor zich te winnen maar kwam de afval bewuste Instock als grote winnaar naar voren. Het bedrijf staat volledig in het teken om voedselverspilling tegen te gaan. Instock is een initiatief van vier voormalig Albert Heijn trainees, die tijdens deze periode zagen hoeveel eten er dagelijks werd verspild. Zij zagen een kans om een betere bestemming voor deze producten te creëren. Bij Instock wordt gekookt met onverkochte producten van Albert Heijn-winkels en andere producenten. Dat kunnen overschotten zijn, maar ook groenten en fruit met een schoonheidsfoutje. > Vleutenseweg 382

 

Na de uitreiking was het tijd om de tap open te gooien en flessen biologische wijn te ontkurken. Een goed gezelschap bestaande uit vrijwilligers, organisatoren, genomineerden en hun vrienden en familie pakten de laatste uurtjes van Duurzame Week nog mee. Duurzame Week 2017 is dan nu toch echt afgelopen. Vele malen dank aan de grote groep vrijwilligers, bestaande uit 130 man(!), die het hebben weten te realiseren. Binnenkort verschijnen terugblikken, verslagen en video’s van de week op de website en Facebookpagina van Duurzame Week. Wil je nog meer weten over de genomineerden van de Awards? Op de website staan al mooie beelden gemaakt door Start The Future.

Utrecht heeft zich groen gekleurd. Onze prachtige stad heeft het voortouw genomen en laten zien wat iedereen kan bijdragen op het gebied van duurzaamheid. Dat je ook zonder bedrijf of bakken met geld een positieve bijdrage kan leveren. En dat ook juist de kleine, alledaagse dingen ertoe doen. Laten we ervoor zorgen dat ons stadsie alleen maar groener en groener wordt. En vergeet niet: Green up your life!

 

Colofon:

Geschreven door: Max de Valck

Video: Start The Future

Foto’s: Joris Louwes > Bekijk de foto’s van de Duurzame Week Award Night 2017

Een greep uit het programma 2017

Er is altijd wel iets te doen! Bekijk hier het hele programma

FREETIME
12 Oktober - 20:00
Duurzame Kas Pubquiz - UITVERKOCHT
Lees meer
STUFF
11 Oktober - 20:00
DW Talk: Babette Porcelijn
Lees meer
HOME
14 Oktober - 16:00
Workshop: Verklein je Klimaatimpact
Lees meer
FREETIME
11 Oktober - 19:30
Solar Cinema: DW toont Before the Flood
Lees meer
HOME
10 Oktober - 12:00
Wandel safari
Lees meer
HOME
10 Oktober - 12:00
Mitros Rondleiding: Flat met Toekomst
Lees meer
STUFF
9 Oktober - 14:30
Lezing: Sophisticated Fair Fashion
Lees meer
FOOD
9 Oktober - 09:00
Kinderhoek Dapp Frietwinkel
Lees meer