Media

Bekijk hieronder de geslaagde evenementen die tijdens Duurzame Week 2017 zijn georganiseerd!

Duurzame week trapt af met inspirerende Duurzame Markt

Van tips voor het besparen van energie tot het proeven zelfgemaakte ananas chutney. Duurzame ondernemers in hart en nier verzamelden zich vandaag op het Domplein en trapten Duurzame Week af. De gezichten achter de ondernemingen vertelden over hun gemaakte producten en drijfveren. De bezoekers werden zo bijgespijkerd over wat er allemaal mogelijk is op het gebied van duurzaamheid; en dat is veel!

Door: Max de Valck

Een van de vele duurzame ondernemers op de markt is Joep Weert. Hij is gedreven verspilling tegen te gaan en zette het bedrijf Potverdorie! op. Door middel van het opkopen van overtollig groente en fruit bij supermarkten en groothandelaars, maakt hij bijzondere jam & chutney. ‘33 procent van het geproduceerde eten op de wereld gaat verloren en dat is zonde.’, zegt Joep. Op zijn kraam staat onder meer mango salsa, ananas chutney, bramen chocojam en bitter lemon gelei, waar uiteraard van geproefd kon worden. De kern is het redden van groente en fruit, wat anders in de vuilnisbak belandt. Wie ook graag iets moois maakt van verwaarloosde producten is Tom van Straaten. Met zijn eenmanszaak Noest maakt hij creatieve producten van hout. Niet zomaar hout, maar van bomen uit Utrecht die door de gemeente zijn gekapt. Kleine meubels, snijplanken, sleutelhangers van de Dom, zelfs kerstartikelen voor in de boom zijn op zijn kraam te vinden. Omdat Tom merkt dat mensen vaak emotie bij een boom hebben, worden de locatie en de leeftijd van de boom erbij vermeldt.

Ook voor de gevulde magen werd uitgebreid gezorgd. Zo trok de geur van gebakken ui van The Dutch Weedburger de hongerige bezoekers aan. En kon je bij de kraam van Mesjokke, ondertussen al vrij bekend in onze stad, proeven van bijzondere soorten chocolade. Bean-to-bar, zo wordt het genoemd. De onderneming produceert namelijk alles helemaal zelf, van cacao tot reep. En dat proef je! Chocolade uit landen als Madagaskar en Nicaragua met onder anderen gedroogd fruit en noten. ‘Ik merk dat mensen steeds meer bezig zijn met hun eten en waar het vandaan komt. Zo gaan ze op zoek naar eerlijke, goede producten.’, zegt Per Vonk van Mesjokke.

Ondanks de regen dat met bakken uit de lucht kwam, bood de Bus van Beurs een warme schuilplaats met warme, biologische koffie uit Ethiopië en Brazilië.

Een greep uit het programma 2017

Er is altijd wel iets te doen! Bekijk hier het hele programma

FREETIME
8 Oktober - 12:00
A Bloody Sunday Afternoon
Lees meer
HOME
10 Oktober - 14:00
DW Youth Challenge
Lees meer
STUFF
9 Oktober - 18:30
In My Fair Closet - UITVERKOCHT
Lees meer
FREETIME
8 Oktober - 15:00
Duurzame Ontdekbus bij Griftsteede
Lees meer
HOME
10 Oktober - 12:00
Wandel safari
Lees meer
STUFF
7 Oktober - 12:00
Duurzame Markt
Lees meer
WORK
10 Oktober - 13:00
Lunchlezing: Groene Energie of Sjoemelstroom met Markus Schmid
Lees meer
FREETIME
13 Oktober - 20:00
Toneelstuk: Tenzij je een beter plan hebt
Lees meer