Van Hippe Boon tot Powerpeul - lezing & proeverij!

Sfeerbeeld voor Van Hippe Boon tot Powerpeul - lezing & proeverij!

Zaterdagmiddag 8 oktober a.s. staat de door de Verenigde Naties uitgeroepen Jaar van de Peulvrucht centraal bij Slow Food Utrecht in Gesprek op Tuinderij Eyckenstein in Maartensdijk.

Programma
15.00 uur Ontvangst bij Tuinderij Eyckenstein

15.30 uur 'Bonenliefde' door Marieke van Eyndhoven van 'de hippe boon'.
Marieke vertelt over haar passie voor de boon, het ontstaan, de uitgebreide geschiedenis en de reizen van de boon en de diversiteit die we in Nederland kennen. Daarnaast belicht zij de culinaire eigenschappen en mogelijkheden van de verschillende soorten. Marieke is regelmatig op pad om bijzondere bonensoorten bij kleinschalig telende boeren te verzamelen en biedt ze aan bij de liefhebbers via haar webwinkel.

16.30 uur 'Lupine: van teelt tot keuken' door Jacqueline Castelijns van 'Powerpeul'.
Powerpeul is een jong bedrijf dat plantaardig koken met de witte lupineboon in Nederland populair wil maken. Dat doen zij door deze bijzondere boon lokaal te telen, recepten te delen en met koks en bakkers te koken om hen te inspireren deze plantaardige optie aan hun assortiment toe te voegen. Lupine bevat veel hoogwaardige eiwitten (meer dan 36%), is rijk aan calcium, magnesium en ijzer, zit vol met voedingsvezels (meer dan 40%) en bevat weinig vet. Als hoogwaardige eiwitbron is lupine een duurzaam alternatief voor soja en vlees. Bovendien is de lupineplant een stikstofbinder en goed voor de vruchtbaarheid van de grond.

17.15 uur In Gesprek

18.00 uur Proeverij
De koks Anna Laming en Judith Karis van het Slow Food op Pad team bereiden van vijf bijzondere bonensoorten en de lupine een proeverij: de pure smaak van de peulvrucht en van iedere soort een bewerking. Iedere deelnemer krijgt een zakje peulvruchten inclusief recept cadeau om thuis de opgedane culinaire inspiratie uit te proberen.

20.00 uur Afsluiting

Initiatiefnemers
Slow Food Utrecht in Gesprek is een initiatief van het convivium Slow Food Utrecht en heeft als doel om met Slow Food leden en belangstellenden een onderwerp inhoudelijk uit te diepen. Het thema bodem ligt Slow Food na aan het hart, getuige het wereldwijde "Terra Madre" netwerk en het bevorderen van biodiversiteit. "Van Hippe Boon tot Powerpeul" is dit jaar de tweede bijeenkomst met een inhoudelijk thema onder de naam Slow Food in gesprek. Slowfood Utrecht is te vinden op de website van Slow Food Nederland en op Facebook.

Let op: Aanmelden
Aanmelden kan via evenementen-utrecht@slowfood.nl o.v.v. peulvruchten.
Kosten: Leden €15,00 en niet-leden €17,50
De betaling is ter plekke in contanten (er is geen pin)

Planning

za 8 oktober 15:00 tot 20:00
Tuinderij Eyckenstein
Dorpsweg 264 (achter, d.w.z. paadje links van woonhuis 264 t.o. landgoed Eyckenstein), Maartensdijk