Nicke Smeets

Studie of werk: zelfstandig tekstschrijver / natuurvoedingsadviseur in opleiding

Functie/taak bij DWU: tekstschrijver / blogger

Waarom wil je je inzetten voor de Duurzame Week
?
Ik vind het heel erg belangrijk om bij mensen meer bewustzijn te creëren rondom duurzaamheid, wat er al gedaan wordt, en wat ze zelf kunnen doen. De kleinste inspanningen kunnen al ontzettend veel betekenen voor de nabije en verre toekomst. Lokaal én op globaal niveau.

Green Up your life: Hoe doe jij dit?
Ik eet voornamelijk biologisch (dynamisch), lokaal (binnen EU) en seizoensgebonden. Hier ben ik niet ál te streng in, maar ik denk dat zeker 80% van ons eten hieraan voldoet. Verder probeer ik mijn huishoudelijk afval terug te dringen door o.a. zo veel mogelijk verpakkingsvrij in te kopen en in bulk. Verder zitten we met onze energie bij Vandebron en pak ik de fiets als het even kan. Ook heb ik met een vriendin de Facebookpagina ‘Zero Waste Utrecht’ opgezet, om mede-Utrechters een platform te bieden waar ze vragen, tips en ervaringen over het verminderen van afval kunnen delen.

Wat neem je mee voor de Duurzame Week?(denk aan skills,ervaring, karakter etc.)

Mijn nieuwsgierigheid naar nieuwe, groene initiatieven! Daarbij mijn schrijfskills die ervoor zorgen dat ik van alles wat ik zie en leer leuke stukken kan schrijven. Verder heb ik vanuit mijn achtergrond (natuurvoedingsadviseur in opleiding) en mijn ervaring (met verduurzaming) ook kennis waar ik misschien voor anderen nog wat kan betekenen.

Waar krijg je energie van?

Ik krijg energie van het besef hoeveel we al samen bereikt hebben! En ook van de wetenschap wat er allemaal nog mogelijk is om verduurzaming nóg breder te trekken en grondiger aan te pakken.

Jouw motto voor dit project
:
‘Juist de kleintjes doen ertoe!’
Daarmee doel ik op dat mensen vaak denken dat ze ‘all the way’ moeten gaan, als ze groener/duurzamer/meer verantwoord willen omgaan met hun huishouden en leefomgeving. En dit demotiveert ze dan zodanig dat ze helemaal niets meer doen, terwijl juist het kleinste verschil al een groot verschil kan maken. Denk maar aan dat je je losse groenten (knollen, paprika’s, etc.) niet meer in aparte zakjes doet in de winkel, maar samen in een (meegenomen) tas. Dan bespaar je op jaarbasis super veel papier! Dat voelt als een klein verschil, maar dat is het niet.

Onze vrijwilligers

Hier een greep uit onze mooie groep vrijwilligers