Wouter van Dam

Studie of werk:

Zelfstandig ondernemer in de IT sector, gericht op de ontwikkeling en realisatie van producten / concepten waarbij de digitale en fysieke wereld verbonden worden.

Functie/taak bij Duurzame Week: Coördinator IT

Waarom wil je je inzetten voor de Duurzame Week?

Wanneer je een wetenschappelijk onderzoek schrijft begin je altijd met het schetsen van de aanleiding voor het onderzoek. Tijdens mijn studie kwam het er vaak op neer dat je een doom scenario beschreef waarbij de wereld rond 2020 ophield met bestaan.

2020 is bijna morgen. Ik heb niet echt het idee dat de wereld zal vergaan, maar zaken als de bijna onvermijdelijke stijging van de zeespiegel zijn slecht nieuws. Tijdens de studie was het makkelijk om te concluderen dat grote bedrijven meer actie moesten gaan ondernemen, of dat de overheid met een maatregel moest komen om zonnepanelen te stimuleren. Inspanningen van individuen werden weggezet als verwaarloosbaar – het probleem zit vooral bij de groot verbruikers, de industrie en internationaal vervoer.

Fast-forward naar vandaag. Wanneer je gaat netwerken kom je er snel achter dat achter al die bedrijven en overheden gewoon mensen zitten. En die mensen zijn individuen. Ja, 1 elektrische auto meer of minder maakt weinig verschil, maar uiteindelijk zijn het individuen die een milieuzone instellen om de binnenstad vrij te stellen van schadelijke uitstoot. En die voorstellen komen op de agenda en ontvangen steun vanwege de algehele inzet op duurzaamheid, inclusief die ene extra elektrische auto.

Waarom dan de Duurzame Week? Omdat het allerlei initiatieven zichtbaar maakt en samenwerking promoot. Zichtbaarheid en sector overschrijdende samenwerking zorgt voor draagvlak en bredere verspreiding van duurzame activiteiten.

Green Up your life: Hoe doe jij dit?
Steeds bij alles wat je doet moeten denken over het milieu-effect is vermoeiend, en niet vol te houden. Mijn insteek is om in te zetten op gewoonten en beslissingen die een langdurig effect hebben, en/of erg zichtbaar zijn.

Zo let ik al zo lang ik mij kan herinneren op de energiezuinigheid en bouwkwaliteit van apparaten / producten die ik koop. Eenmalig even goed uitzoeken en daarna hoef je er lange tijd niet meer bij stil te staan. En een iPhone kan ook gewoon 4+ jaar mee – ook als je in de IT werkt. Een voorbeeld van een gewoonte is dat ik altijd een linnentas meeneem om boodschappen te doen en deze gebruik in plaats van een mandje. Zo weet ik altijd dat ik bij de kassa geen plastic tas nodig ga hebben. Een tip voor AH: koop artikelen met 35% korting. Die zijn niet alleen goedkoper, je voorkomt er ook door dat ze die avond worden weggegooid. Wat vlees en vis betreft ben ik mede dankzij de goede ervaringen bij Broei een ‘flexitarier’ geworden.

Verder woon ik in een klein appartement – ook zo’n langdurige beslissing. Woningen en interieur zijn een hobby, dus het appartement is niet zo zuinig gevuld. Vanuit duurzaam (en financieel …) oogpunt is er overwegend gebruik gemaakt van (gerepareerde) tweedehands meubels en maatwerk meubels van resthout uit een meubelmakerij. Daarnaast is er veel levend groen aanwezig, evenals wollen kleden waarvan het schaap nog leeft. En Ikea, want welke huis heeft geen Ikea meubels?

Mijn inrichting is natuurlijk niet erg zichtbaar. Je kunt er prima naar kijken, maar er komen hier maar relatief weinig mensen langs. Een Utrecht’s initiatief dat ik ondersteun en wel zichtbaar is is We Drive Solar. Dit project maakt elektrisch rijden toegankelijk door Renault Zoe’s in te zetten als deelauto’s. Bovendien is het streven om deze auto’s op te laden vanuit zonnepanelen uit de directe omgeving. Momenteel heb je nog een maandabonnement nodig, maar na verloop van tijd kun je deze auto’s ook per rit huren.

Wat neem je mee voor de Duurzame Week?
Mijn brede interesse en kennis over allerlei onderwerpen, waaronder IT, duurzaamheid, stedelijke ontwikkeling en mobiliteit.

Waar krijg je energie van?
Mensen helpen. Verbindingen maken. Complexe (IT) puzzels oplossen. Concepten uitdenken en realiseren.

Onze vrijwilligers

Hier een greep uit onze mooie groep vrijwilligers