Quirijn interrailt voor ’t klimaat: ‘Makkelijker dan vliegen’

Met realisme bereik je mensen beter dan met activisme. Dat is het motto van de uit Zwolle afkomstige Quirijn de Kraker (25), nu zeven jaar wonend in Utrecht. Hij maakte de afgelopen zomer een interrailrondreis in plaats van een vliegreis. Dat was leuk, haalbaar én beter voor het milieu.

Die treinreis maakte hij samen met zijn vriendin Esther. Ze stapten op in Utrecht, reisden door naar München, het Oostenrijkse Salzburg en Wenen, Boedapest en Zagreb in Kroatië. Vervolgens kwamen ze terecht in het Italiaanse Padova en bij het Comomeer, waarna ze weer terugreisden naar Nederland. 

‘Naar Zagreb toe zaten we in een trein die je doet denken aan Murder on the Orient Express, die film’, vertelt Quirijn. ‘Deuren met zespersoonscoupés. Prachtig.’ Hij wilde aanvankelijk vooral Europa verkennen, maar is zich nu ook bewuster geworden van het feit dat vliegen zo ongeveer de grootste impact heeft op het milieu. ‘Vijf jaar geleden vloog ik gerust een weekendje naar Lissabon. Nu zou ik dat niet snel meer doen.’

Duurzaamheid is trending

Een aantal jaren geleden verdiepte Quirijn zich namelijk in het thema duurzaamheid. Dat kwam vooral door toenemende kennis over het onderwerp: media stonden er steeds vaker bol van en ook bedrijven begonnen stappen te nemen voor een beter milieu. ‘Ik ben feite meegerold op de trend’, zegt hij.

Voor die tijd bleef het bij interesse voor natuur en ‘groene’ politieke partijen. Hij blikt terug op de tijd waarin bij hem thuis lampen werden vervangen door zuinigere. Grinnikend: ‘Dat stelde weinig voor vergeleken met minder vlees of vliegen.’

Gelijk heeft hij: vliegen belast het milieu flink meer dan treinreizen. De CO2-uitstoot van het verbranden van kerosine draagt sterk bij aan de opwarming van de aarde. Als je de impact van één retourtje Bali zou willen compenseren, zou je duizend bomen moeten planten.

Vliegschaamte

Begin 2018 heeft Quirijn nog meerdere vliegreizen gemaakt. Ondanks goede aanleidingen daarvoor voelt hij zich er ook ongemakkelijk over: ‘Tja, vliegschaamte, hè, het is bijna het woord van 2018 geworden…’

Natuurlijk gaat er altijd een afweging vooraf aan de keuze om te vliegen. Zoals familiebezoek of een bruiloft in het buitenland. Eerder zou Quirijn het klimaat niet direct meenemen in deze afweging: ‘Dat is nu wel een serieus criterium geworden.’ Natuurlijk moeten je keuzes wel realistisch zijn en blijven.

Tegelijkertijd is het volgens hem ook een probleem. ‘Je ziet niet direct de negatieve consequenties van het gebruik van het vliegtuig.’ Liever is de Utrechter realistisch. Álles perfect doen is naar zijn zeggen onhaalbaar. ‘Mezelf blijven uitdagen om te doen wat ik echt belangrijk vind én onderzoeken wat voor mij nieuwe manieren zijn, dat is mijn uitdaging. En dat is leuk ook!’

Veel moois in Europa

Je hoeft niet in te checken, je hebt genoeg beenruimte, je kunt rondlopen én je ziet ondertussen mooie landschappen voorbijkomen. Het is zomaar een greep uit de voordelen voor wie reist met de (internationale) trein. ‘En het is makkelijker dan een vliegtuig. Je bent tien minuten van tevoren op het station; de trein komt aanrijden en je stapt in. Je hoeft niet moeilijk te doen’, aldus Quirijn. Zelf kozen hij en zijn vriendin voor tien reisdagen in tweeënhalve week. Maar meer of minder kan natuurlijk ook.

Voor herhaling vatbaar was het zeker. In de toekomst sluit Quirijn daarom niet uit om het zuiden van Spanje of de laars van Italië per trein te ontdekken. Volgens hem is Europa een van de mooiste continenten. ‘Omdat vliegtickets zo goedkoop zijn, denken mensen dat je ver weg moet gaan. Terwijl er juist zoveel moois dichtbij huis te zien is.’

Tekst: Emily van Kleunen

Share this post