Dit waren de hoogtepunten van Duurzame Week Festival 2019

De afgelopen week kon je jezelf door middel van meer dan 70 activiteiten onderdompelen in duurzaamheid. Van het proeven van duurzame biertjes bij De Leckere, tot het volgen van workshops bij het ANNE-Festival, op de fiets langs de onderdelen van de ‘Groene Route’, een duurzaam ritje maken in een BMW Ekris of leren om je huis te verduurzamen in 7 stappen. Lees hieronder meer en bekijk de aftermovie van VanSelfie.

15 & 16 juni: Duurzame Markt en Karma Kartel
Het eerste weekend van Duurzame Week Festival (15 en 16 juni) kon je duurzaam shoppen middenin Utrecht: op de Neude. De sfeer zat er goed in en het publiek was geïnteresseerd om meer te horen van de ondernemers. Van duurzame kaarsen, sieraden, Vandebron, heerlijke vegan taartjes tot handige opschrijfboekjes van hergebruikt papier. Na een rondje struinen konden bezoekers plaats nemen op het heerlijke terras met zitzakken, biertafels en knusse bankjes van de kas waar naast koffie van Moyee, bio thee en exotische limonades ook de welbekende Karma Shoarma van horecapartner Karma Kartel werd geserveerd. Het speciale Duurzame Week biertje gemist tijdens de week? Je kunt ‘m nog beperkt bestellen in onze online shop! (op = op)

Hele week: kinderactiviteiten
De hele Duurzame Week door was er ook een speciaal kinderprogramma opgezet. Denk aan: zelf kunstwerkjes maken van afval samen met jonge klimaat activiste Lilly (11), insectenhotels maken bij Stadstuin Zuilen, een groep kinderen ging op insectensafari bij Utrecht Natuurlijk Eilandsteede en bij de Moestuin stond de houtoven aan voor zelfgemaakte pizza’s.

16 juni: Groene Route
In samenwerking met partijen als de Gemeente Utrecht, Stichting Groenmoetjedoen en Utrecht Natuurlijk organiseerde we op zondag 16 juni de Groene Route. Voor de stad Utrecht is groen ontzettend belangrijk. Het zorgt voor een aangename en mooie leef- en werkomgeving en is een van de bouwstenen om de stad klimaatadaptief in te richten. Gemeente Utrecht wil het groen in de stad voor iedereen bereikbaar houden en de kwaliteit verbeteren. Grote groengebieden en belangrijke groene verbindingen wil de gemeente verder ontwikkelen, verbeteren en beschermen. Om de stad voor nu, maar ook voor de toekomst prettig leefbaar te houden.

Bij het Hof van Cartesius volgende een enthousiaste groep een mini-moestuinieren workshop van de Moestuinjuf; makkelijk als een geen tuin hebt maar wel wilt genieten van eigen gekweekte kruiden en groente. Bij Buurman Utrecht was een groep hard aan de slag om hun balkon zomerproof te maken. Met hout van de nieuwe bouwman maakte zij een heuse balkonbar! Bij Koningshof gingen de Buitendokters met de bezoekers in gesprek over waarom natuur eigenlijk zo gezond is.

21 juni: ANNE-Festival
Vrijdag 21 juni konden bezoekers naar het gratis ANNE-festival. Eén van de mooie afsluiters van de Duurzame Week. Het was een dag vol energieke verhalen over duurzaam wonen en leven. Ook kon je terecht voor workshops (Bouw je eigen Tiny House, Reken je Rijk en warmteconcepten), lekker eten, serious games, lezingen (Buurtstroom en Healty Urban ShoppinG), een open air cinema en the goalshow!

22 juni: bier proeven bij De Leckere
Tijdens de rondleiding in de nieuwe brouwerij van De Leckere konden bezoekers kennis maken met het duurzame productieproces van de heerlijke Utrechtse De Leckere biertjes. In de brouwerij wordt volledig elektrisch, en dus aardgasvrij geproduceerd. Een unicum in Nederland en vrijwel de rest van Europa! Alsof dat nog niet genoeg is, wekt De Leckere met ruim 800 zonnepanelen op het dak genoeg elektriciteit op voor het gehele productieproces. Tevens hergebruikt de brouwerij alle warmte en koude in de fabriek opnieuw. De brouwerij probeert daarmee, naast het uitsluitend produceren van biologische bieren, het milieu zo min mogelijk te belasten. Bierliefhebbers konden vervolgens een aantal bieren proeven in het proeflokaal. In het Werkspoor Café De Leckere, dat aan de overkant van de brouwerij aan het water te vinden is, sloten ze de tour af met een proeverij.

22 juni: Gasvrij Thuis
Op zaterdag 22 juni konden bezoekers op de Costa Ricadreef in Overvecht terecht om te leren hoe zij hun huis konden verduurzamen. Dit door middel van een online quickscan via JouwHuisSlimmer.nl, energie advies en een braderie met uiteenlopende leveranciers. van tevoren thuis of doe de quickscan op 22 juni ter plekke met een energieadviseur om te ontdekken waar de mogelijkheden voor jouw huis liggen. Deze dag was georganiseerd door Energie U, Jouw Huis Slimmer, Gemeente Utrecht en Rabobank.

Hele week: proefrit BMW Ekris
Partner van Duurzame Week, BMW, stelde de hele week de BMW Ekris ter beschikking aan bezoekers van het festival, zodat zij van het festivalhart op de Neude naar een programma onderdeel elders in de stad konden rijden. En dus uitproberen hoe het is om elektrisch te rijden.

Vergeet niet na het lezen van deze highlights om de volgende editie van de Duurzame Week in je agenda te zetten. Deze is van 20 t/m 28 juni 2020. Tot dan!

Share this post