Eric: ‘Nederland kan het goede groene voorbeeld geven’

Eric Veltink (44) is zowel voor zijn werk als privé veel met duurzaamheid bezig. Hij probeert stap voor stap groener te leven én anderen daarin mee te nemen.

Eric werkt bij de provincie Utrecht als projectleider Duurzame Helden. Dit is een intern platform bedoeld om de CO2-uitstoot van medewerkers te verkleinen. Hij stelde zichzelf als doel om alle verlichting in zijn huis te vervangen door led en om minstens de helft van zijn groente en fruit biologisch te kopen.

Ledlampen

Inmiddels zijn er zo’n drie maanden verstreken: ‘Drie grote lampen in mijn woonkamer heb ik vervangen. Daar is het even bij gebleven, maar onlangs heb ik ook beneden twee lampen vervangen door led.’

‘Qua biologische groente en fruit ben ik wat achterstallig. Ik koop bij mijn lokale supermarkt en weet eigenlijk niet of dat biologisch is. Ik vermoed van niet, maar ga daarnaar binnenkort serieuzer kijken. Dan kom je misschien bij de groenteboer terecht. Dat maakt het ook veel leuker, omdat je voor die keuze ook beleving terugkrijgt.’

Bewust consumeren

De overgang naar duurzamer leven gaat soms minder soepel of anders dan verwacht. Maar waar deuren dichtgaan, gaan andere open: ‘Ik eet steeds minder vlees. Dat is jaren geleden begonnen met eens per week bewust vegetarisch eten. Inmiddels is dat vier à vijf dagen.’

‘Bovendien koop ik structureel ecologische huishoudmiddelen en andere duurzame producten. Het is enorm leuk om op zoek te gaan naar echt goede en mooie spullen. Maar om eerlijk te zijn: dat staat bij mij nog in de kinderschoenen. Ik vind het wel belangrijk om me te beseffen wat een bepaalde aankoop betekent qua duurzaamheid.’

Anderen motiveren

Het motiveren van anderen is belangrijk, omdat hierdoor steeds meer mensen bewuster en duurzamer gaan leven: ‘Mijn moeder is al 87, maar als ik nu bij haar in de vriezer kijk, zie ik wel altijd groene, biologische verpakkingen liggen. Ik vind het gaaf dat ook zij zich blijft ontwikkelen, ondanks haar leeftijd.’

‘Ik heb het er met vrienden of collega’s ook weleens over. Ik durf wel te zeggen dat ik elke dag met duurzaamheid bezig ben. Het begint met een kleine verandering of aanpassing. Je doet al heel veel als je dat bijvoorbeeld bij vrienden of familie op een positieve manier teweeg kunt brengen. Ik ben ervan overtuigd dat je dan iets geraakt hebt wat tot meer acties kan leiden.’

‘Het begint met mensen laten nadenken, onderwijs en educatie. Ik heb veel vertrouwen in de jonge generatie. Kinderen worden beter geïnformeerd over duurzaamheid en het klimaat en zijn zich er ook echt bewust van. Ze kijken anders naar de wereld en voor veel van hen is verantwoord leven niet meer dan logisch.’

‘Daarnaast is het ook indrukwekkend om te zien wat er in het bedrijfsleven gebeurt. De innovaties gaan enorm snel en zijn zeer inspirerend. Wat alleen niet zal helpen, is als we onszelf gaan afremmen door naar andere personen of landen te kijken. Als zij iets niet doen, waarom zouden wij dat dan wel doen? Op die manier gebeurt er natuurlijk nooit wat. Met zoveel welvaart die wij als land hebben, zouden wij een voorbeeld moeten zijn voor anderen. Ik vind dat wij die verantwoordelijkheid hebben.’

Kwetsbare aarde

De motivatie voor duurzamer leven of een eigen klimaatdoel kan van binnen of van buiten komen: ‘Een moment van bewustwording was voor mij het verhaal van astronaut André Kuipers. Als astronauten weer terug zijn op aarde, hoor je vaak hoezeer ze als mens veranderd zijn. Ze zien die kleine aarde tussen alle andere planeten en beseffen daardoor hoe kwetsbaar de mens eigenlijk is.’

‘Daarnaast hou ik enorm van duiken, dat maakt me ook sterk bewust van de ongekend mooie wereld waarin we leven. Het is zo’n fantastische planeet en als je dan ziet hoe de mens ermee omgaat, dat is ongelofelijk. Van bomen en dieren tot landschappen en flora. Pak bijvoorbeeld een keer een blad van een boom dat op straat ligt en kijk er eens goed naar. Niet alleen het grootse van de natuur is adembenemend, maar ook de kleinste details zijn enorm bijzonder.’

Tekst: Bram Breimer

Share this post