Marieke zet anderen in beweging: het domino-effect

Marieke Jacobs (26) uit Heemstede is klimaatcoach en inspireert mensen duurzame keuzes te maken. Dat doet ze op een laagdrempelige manier: niet te veel afdwingen, maar kijken wat voor diegene motiverend werkt. ‘Iedereen heeft zijn eigen proces en samen kunnen we de wereld veranderen.’

Eerlijk is eerlijk: ze voelde zich weleens gefrustreerd toen ze zag dat haar vrienden keuzes maakten waar ze niet achter stond. Bijna altijd wilde ze het gesprek aanknopen. Inmiddels ziet ze in dat dat niet altijd werkt. ‘Als ik vertel wat een ander moet doen, dan rennen mensen gillend weg. Daar bereik ik ze dan niet mee’, zegt Marieke. Wat wel werkt, is rustig in gesprek gaan, merkte ze. En kijken wat iemands motivatie is om duurzamer te leven. Dat onderzoekt ze ook als klimaatcoach bij KlimaatGesprekken in Amsterdam en Heemstede.

Die organisatie helpt mensen bij het maken van klimaatvriendelijke(re) keuzes, door naar hun huidige gedrag te kijken. Hoe haar interesse daarvoor ontstond? Door een lezing van schrijfster Babette Porcelijn. ‘Zij schreef een boek over de verborgen impact van keuzes in het dagelijks leven’, vertelt ze. ‘Daar hoorde ik dat we anderhalf tot drie nieuwe wereldbollen nodig hebben, als we zo doorgaan. Dat raakte me. Ik vroeg me af waarom mensen niet massaal in actie kwamen.’

In beweging

Om die mensen tot actie te brengen, probeert ze zo veel mogelijk mensen om haar heen te inspireren om duurzame(re) keuzes te maken. Zo ook vrienden en familie. Ze nodigde veertien mensen uit, waarbij ze keek naar wat zij konden doen voor een beter klimaat. Ook daagde ze haar moeder uit om een klimaatvriendelijke maaltijd te maken. Dat werd een lekkere bonensoep.

‘Iedereen was positief over de avond. En we hebben mooie gesprekken gehad’, lacht ze. ‘Er zijn mensen die KlimaatGesprekken zijn gaan volgen of gesprekken zijn aangegaan op hun werk. Het is écht ontzettend leuk om te zien dat ze daadwerkelijk stappen hebben gezet.’ Dankzij haar ontpopte haar broer zich eveneens tot klimaatcoach. Hij zet inmiddels zijn eigen groep op in Duitsland.

Ieder zijn motivatie

Iedereen heeft volgens haar een reden waarom hij of zij gemotiveerd is om iets te doen tegen klimaatverandering. ‘De een heeft een passie voor de natuur. Anderen hebben een sterk rechtvaardigheidsgevoel’, legt ze uit. ‘Dan spreek je opeens over iets dat veel dichterbij iemand ligt.’

Voor haarzelf is dat het menselijke aspect. Ze wil haar toekomstige kinderen in de ogen kunnen kijken en zeggen dat ze álles heeft gedaan voor een beter klimaat. ‘Het grappige is dat mijn motivatie voor de natuur groter werd toen ik eenmaal bezig was met duurzaamheid. Ik realiseerde me dat ik bijvoorbeeld ook dichtbij huis vakantie kon vieren, zonder het vliegtuig te nemen. Zo beliep ik het Pieterpad, dat van Groningen naar Maastricht loopt. Dat was een van mijn beste vakanties.’

Inspiratiebron voor omgeving

Ze realiseerde zich dat je zelf de grootste verandering teweeg kunt brengen. ‘Ik kon de politiek of het bedrijfsleven in gaan om het verschil te maken, maar ik kan zelf ook een hoop veranderen. De manier waarop ik op vakantie ga, of welke kleding ik koop, bijvoorbeeld.’ Daarmee inspireert ze bewust én onbewust de mensen om zich heen.

Ze vliegt bijvoorbeeld al tweeënhalf jaar niet meer, waardoor ze op andere manieren vakantie viert. Toen haar vriendinnen een weekend naar Barcelona wilden per vliegtuig, moest ze dus wel even slikken. ‘Het gesprek aangaan was lastig. Toch vertelde ik dat ik liever niet wilde vliegen, en vroeg ik of ze ervoor openstonden om ergens anders heen te gaan. Ze reageerden wisselend. Uiteindelijk gingen we een weekend naar Haarlem. Ik had toch enkele vriendinnen geïnspireerd die er niet eens over hadden nagedacht. Ze vonden dat ik eigenlijk wel gelijk had.’

En haar vriend vertelde ze eerlijk wat ze van zijn grote modebestelling vond. ‘Hij kocht veel goedkope kleding. Een paar dagen later had ik een goed gesprek met hem. Het was niet zo dat hij alles terugstuurde, maar ik denk dat hij zich er nu meer bewust van is. Wie weet inspireert hij daar anderen mee.’

In haar omgeving hoopt ze zaadjes te planten voor betere klimaatkeuzes, waarna zij ook anderen inspireren. Dit is het zogeheten domino-effect. ‘Daar richt ik me de komende tijd op. Ik zie het als een uitdaging!’

Tekst: Emily van Kleunen

Share this post