Kinderen ontwerpen ‘plastic-terminator’

De activiteiten van Stichting Duurzame Week reiken verder dan het jaarlijkse festival alleen. Steeds vaker werkt zij samen met partners om projecten op te pakken die de wereld groener en leuker maken. Zo verschuift de focus van één week, naar de organisatie van activiteiten het hele jaar door. Een voorbeeld daarvan is de samenwerking met Stichting Technotrend.

Door techniekeducatie leren kinderen al van jongs af aan na te denken over duurzame ontwikkeling. Met Stichting Technotrend organiseert Duurzame Week voor 30 Utrechtse basisschoolklassen het project Plastic Soep Helden. In deze les leren kinderen over het probleem van de plastic soep. Zij worden vervolgens uitgedaagd om zelf plannen of producten te bedenken die een oplossing bieden voor dit probleem.

Elk kind kan een held zijn

Annemarie Voorsluys is organisator en één van de gastdocenten van het programma. “In de lessen leren we de kinderen hoe zij zelf een held kunnen zijn. Heel sprekend hierin is natuurlijk Boyan Slat, die ook nog een kind was toen hij zijn ideeën over The Ocean Cleanup startte.”

Scholen kiezen voor één of twee lessen met een verschillende insteek. De ene les is gericht op de voor- en nadelen van het gebruik van plastic. De kinderen sluiten de les af met het bedenken van een technische oplossing om het plasticprobleem op te lossen. Annemarie Voorsluys: “Wat ik zie is dat kinderen zich vooral focussen op het schoonmaken van de oceanen. In hun ideeën werken ze met drones, grijparmen en andere technologie om het probleem aan te pakken, als een soort ‘plastic terminator’. Opvallend vaak denken kinderen dat de zeeën leeggevist kunnen worden met een plastic-magneet. Tot voor kort een raar idee, maar de 18-jarige Fionn Ferreira bewijst het tegendeel.”

Wethouder Kees Diepeveen helpt mee

De tweede les uit de reeks is gericht op afval. Welke soorten afval bestaan er? Wat kun je wel en niet goed recyclen? Hoe gaat het er aan toe bij een afvalverwerkingsbedrijf? Vervolgens gaan de kinderen de straat op om de buurt op te ruimen. Op 27 november zullen groep 7 en 8 van basisschool De Beiaard hun wijk intrekken. Wethouder Kees Diepeveen komt ze een handje helpen bij het opruimen van zwerfvuil.

Een les op jouw school?

We kunnen dit jaar nog tien lessen weggeven aan geïnteresseerde scholen. Heb je hier interesse in, mail dan naar Annemarie Voorsluys via [email protected]. Gemiddeld duurt een les vijf kwartier.

Share this post