Duurzame Utrechtse spijkerbroek. Uh, wat?

Afgelopen woensdag lanceerden duurzaam kledingmerk Kuyichi en De Rode Winkel een nieuwe jeans: de Utrechtse jeans. Duurzaam detail: deze spijkerbroek bestaat uit gerecyclede jeans die zijn gedragen door Utrechters en aan het eind van hun carrière zijn ingeleverd bij De Rode Winkel. Daarnaast is er biologisch katoen gebruikt bij het maken van deze jeans. Bij de productie is rekening gehouden met het watergebruik, de energie-impact en de impact door chemicaliën. Bovendien is de jeans volledig veganistisch. We like! 🙂

Recycling viel niet mee

Klanten van Kuyichi en De Rode Winkel werden uitgenodigd om te helpen de ingeleverde jeans klaar te maken voor productie. Stapels broeken hebben zij weggewerkt met kramp in de handen en blaren op de handen tot gevolg. Deze broeken zijn vervolgens naar de fabriek in Turkije gebracht om te ‘vervezelenen’, waarna er een nieuw doek van wordt geweven om de jeans van te produceren.

Wat een grote lesson learned is, is dat niet alle jeans even geschikt zijn om te recyclen. Het bleek dat alleen jeans met maximaal 3% elastaan, dat vaak zorgt voor de stretch in je jeans, bruikbaar zijn voor recycling. Veel van de ingeleverde broeken waren hierdoor helaas niet geschikt om te hergebruiken. Goed om rekening te houden bij de aanschaf van je jeans is dus ook de samenstelling ervan. Om de kwaliteit van de stof te waarborgen, bestaat 80% van de broek uit GOTS gecertificeerd biologisch katoen.

Ondanks deze tegenvaller denkt Peter Schuitema, CEO van Kuyichi, dat recycling een must is. “Er is al meer dan genoeg gemaakt. Dus laten we zorgen dat wat er al is, wordt omgevormd tot mooie, nieuwe producten. Recycling is niet een volgende stap, het is de belangrijkste stap die we nu met z’n allen moeten nemen. Merken en consumenten samen. Met de Utrechtse jeans willen we meer bewustwording creëren voor recycling en wat voor moois daaruit kan ontstaan”.

Win de Utrechtse jeans

In samenwerking met Kuyichi en De Rode Winkel hebben we een leuke give-away, namelijk de originele Utrechtse jeans. Hij is beschikbaar voor zowel jochies als wijffies. Kijk op ons Facebook– of Instagramaccount hoe je mee kunt doen aan deze actie.

Share this post