Afval scheiden: Zo pak je het goed aan!

Afval scheiden is populair. Veel gemeentes, bedrijven en restaurants scheiden hun afval al op een effectieve manier. Velen anderen tonen interesse om ook deel te nemen aan het afvalscheidingsproces. Ben jij ook geïnteresseerd? Lees dan verder en doe ook mee met jouw huishouden.

Waarom is afval scheiden zo belangrijk?

Als we afval niet scheiden, dan creëren we als het ware één grote hoop met (recyclebare) grondstoffen. Deze grondstoffen gaan vervolgens als restafval naar de afvalverwerking, waar zij gedeeltelijk worden gescheiden of direct worden verbrand. Deze manier van afval verwerking kost veel energie en zorgt voor de uitstoot van broeikasgassen, welke op hun beurt het milieu schaden.

Door jouw afval te scheiden bij de bron (bijv. in huis of op kantoor) zorg je ervoor dat recyclebare materialen worden hergebruikt. Neem bijvoorbeeld jouw plastic verpakkingen, deze wordt omgezet tot nieuwe plastic verpakkingen. Dit hergebruiken van grondstoffen is dus veel beter voor het milieu.

Recycling is niet alleen van toepassing op het dagelijkse huisafval, maar ook op de huisinrichting of de inhoud van de kledingkast. Geef jouw oude bank bijvoorbeeld een nieuw leven door hem naar de kringloopwinkel te brengen of verkoop jouw oude kleding via een vintage kleding app.

Effectief afval scheiden

Is jouw interesse gewekt en wil jij weten hoe je afval effectief kunt scheiden, maar weet je niet goed waar te beginnen? Geen zorgen, Duurzame Week helpt je op weg! Begin tijdens het scheiden altijd met de volgende 5 categorieën:

  • Plastic: Gebruik gratis plastic afvalzakken! Plastic is licht en gemakkelijk te verzamelen. Daarnaast zijn gemeentes die gratis plastic afvalzakken uitdelen aan hun inwoners om het plastic in te verzamelen. Deze zakken kun je online bestellen krijgen en worden vanzelf bij je thuisbezorgd. Meer informatie over dit proces vind je via Plastic Heroes, een onderdeel van Afvalfonds Verpakking, dat zich inzet voor het scheiden van kunststof verpakkingen.
  • Oud papier: Laat oud papier ophalen door de gemeente. Heb jij zojuist een bestelling gedaan en kwam het pakket aan in een grote doos? Gooi deze dan niet weg! Deze doos is de perfecte manier om jouw oude papier op te slaan. Bekijk vervolgens de huisvuilkalender van de gemeente (bijv. Utrecht) en zorg ervoor dat je de doos op tijd buiten zet.
  • Glas: Wekelijkse wandeling naar de glasbak. Verzamel jouw glas altijd in een handige krat of boodschappen tas. Op deze manier kun je het gemakkelijk naar de dichtstbijzijnde glasbak brengen. Probeer dit wekelijks te doen, want op deze manier houd je het overzichtelijk. Heb je een feestje gehad? Breng het glas dan direct de volgende dag weg, zo blijf je niet met bergen thuis zitten!
  • GFT afval: De groene container voor het groente-, Fruit- en Tuinafval. De GFT container, ook wel de groene container, wordt in sommige gemeentes regelmatig opgehaald. Woon jij in een gemeente zonder groene container optie en heb je een tuin? Overweeg dan als alternatief een composthoop te creëren of plaats bijvoorbeeld een compostvat op jouw balkon.
  • Overig: van elektrische apparatuur tot frituurolie. Valt het afval niet in de bovenstaande categorieën? Maak dan gebruik van de afvalwijzer. Vul hier het soort afval in, bijvoorbeeld ‘oude rekenmachine’ of ‘flesje nagellak’, en de afvalwijzer vertelt je direct in welke categorie het voorwerp thuishoort en hoe je dit kunt inleveren. Of maak er een spelletje van met de Afvalquiz van Milieu Centraal.

Handige hulpmiddelen om afval te scheiden

Heb je toch iets meer hulp nodig? Maak dan gebruik van de volgende handige hulpmiddelen voor het afval scheiden bij jouw thuis.

  • Gescheiden afval prullenbak van Ikea: De grote Zweedse meubelgigant is zich enorm aan het ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid. Het creëren van slimme lampen en gordijnen, het hergebruiken van eigen meubelen én het scheiden van afval! De afval scheiden prullenbakken van Ikea zijn gemakkelijk in de keuken te plaatsen en verschillende vormen en maten te verkrijgen.
  • Bang en het vuil is weg: De Binbang afvalbak is een populair afvalscheidingssysteem dat er ook nog eens goed uitziet. Daarnaast is het voorzien van diverse kleuren, die aangeven welk afval thuishoort in de bak. Nog niet helemaal duidelijk? Schrijf het er dan met krijtstift op!

Heb jij andere tips om effectief afval te scheiden? Laat deze dan hieronder achter in de reacties en help potentiële afvalgoeroe’s een stukje op weg!

Share this post