5 makkelijke tips om duurzamer te leven

Bij Duurzame Week Festival proberen we je zoveel mogelijk te helpen om te verduurzamen. Bij verduurzamen denken veel mens aan een lang en ingewikkeld proces, waarin je vooral heel veel strenge regels moet naleven. Maar duurzaam leven hoeft niet moeilijk te zijn, en kan zelfs leuk zijn! Met deze 5 tips is een groener leven is vandaag nog haalbaar!

1. Eet wat minder vlees

Een van de gedragsveranderingen die het meest impact heeft op een duurzamere lifestyle, is het eten van minder vlees. Het wordt de laatste jaren natuurlijk al steeds bekender dat de vleesindustrie niet de meest duurzame industrie is. Vlees heeft zoveel impact op het klimaat, omdat voor de productie van 1 kilo vlees ongeveer 5 kilo plantaardig voer nodig is. Daarnaast is het gemiddelde waterverbruik per kilo vlees bijna 8600 liter. Wist je ook dat van al het land dat we in de wereld gebruiken om voedsel te verbouwen, het grootste deel wordt gebruikt om voedsel te verbouwen om te voeren aan de dieren die we vervolgens slachten? Terwijl we dit plantaardige voer natuurlijk ook zelf zouden kunnen consumeren.

Het is misschien niet altijd mogelijk om compleet te stoppen met vlees eten – vanwege bepaalde familietradities of -verwachtingen, gezondheidsredenen of wat dan ook, maar probeer dan in elk geval iets te minderen met het eten van vlees. Houd bijvoorbeeld elke maandag een Meatfree Monday, of kies ervoor om slechts drie keer per week vlees te eten – maar dan wel een vleesproduct dat je echt lekker vindt. Benieuwd welke vleesproducten de minste klimaatimpact hebben? Op MilieuCentraal vind je een handige infographic waarbij je snel een overzicht hebt.

2. Koop minder fast fashion

De mode-industrie is de op een na grootste vervuilende industrie van de wereld. Door minder fast fashion te kopen, help je dus automatisch het klimaat. Als je fast fashion niet volledig uit je leven kunt bannen, is dat natuurlijk prima. Probeer dan te kijken of je minder vaak kunt gaan shoppen, en dan direct slimmer te shoppen. Investeer bijvoorbeeld in kwaliteit over kwantiteit, zodat je favoriete items zo lang mogelijk meegaan. Of shop tweedehands! Voor kleding kun je bijvoorbeeld kijken op United Wardrobe, Marktplaats of Vinted. 

3. Pak de trein in plaats van het vliegtuig

Met z’n vieren naar Bali vliegen om daar twee weken vakantie te vieren, is goed voor zo’n 16.000 kg CO2 – terwijl je met deze groep maar 750 kg CO2 uitstoot als je twee weken met de auto zou gaan kamperen in Frankrijk. Het vervoermiddel dat je kiest om mee op vakantie te gaan, heeft een grote impact op je ecologische voetafdruk. 

Kijk voor je volgende citytrip daarom eens of je de trein kunt nemen in plaats van het vliegtuig. Goed nieuws voor ons Nederlanders, want de internationale nachttrein keert terug! Vanaf eind 2020 rijdt er dagelijks een trein van Amsterdam naar München en Wenen. Daarnaast zijn er veel andere grote steden ook makkelijk bereikbaar met de trein, zoals Parijs, Londen, Berlijn of Marseille. 

4. Gebruik minder plastic

Probeer te minderen met het gebruik van plastic. Dat betekent niet dat je vanaf nu een 100% zero waste lifestyle moet aanhouden: alle beetjes helpen tenslotte. Het klimaat heeft meer aan duizenden mensen die het zo goed mogelijk proberen te te doen, dan aan drie mensen die deze perfecte lifestyle aanhouden terwijl de rest niets doet. 

Dus neem je eigen boodschappentas mee, vervang je plastic rietjes door glazen rietjes, neem je eigen netjes of zakjes mee voor je groenten en fruit uit de supermarkt en neem je eigen beker mee voor je ochtendkoffie op het station.

5. Gooi niet zomaar eten weg

Zo’n 9 procent van ons eten verdwijnt jaarlijks ongebruikt in de afvalbak, dat is ruim 34 kilo voedsel per persoon per jaar. Alle huishoudens samen verspillen we daarmee in Nederland 590 miljoen kilo goed voedsel. Dat zijn duizenden vuilniswagens vol! 

Een makkelijke tip is om je maaltijden te plannen en daarvoor eens in de zoveel tijd boodschappen te doen. Zo weet je precies wat je koopt en waar je het voor zult gebruiken. Toch nog restjes over? Losse groentes kun je makkelijk verwerken in een soep of curry en van een te grote maaltijd kun je een deel invriezen of de dag erna als lunch opeten. Tot slot: je eigen waarneming is vaak meer waard dan de houdbaarheidsdatum die op een product staat. Veel producten zijn na de ‘officiële’ houdbaarheidsdatum nog prima te eten. Proef, ruik, kijk en oordeel zelf.

Share this post