Duurzame apps die je leven makkelijker maken

Vaak willen we graag ons steentje bijdragen en duurzamer leven – je bent niet voor niets hier terechtgekomen 😉 –  maar vinden we het lastig om te weten hoe we dat moeten doen. Daarom vandaag speciaal voor jou: acht apps die je leven met simpele tips en trucs beetje bij beetje groener maken.


1. Verspillingsvrije coach

No more food waste! Wereldwijd verdwijnt ongeveer een derde van al het geproduceerde voedsel in de prullenbak, en dat is natuurlijk zonde. In de Verspillingsvrije Coach app houd je bij hoeveel eten je nou eigenlijk weggooit, krijg je tips over wat je kunt doen met restjes en leer je hoe je je eten het beste kunt bewaren om het zo lang mogelijk goed te houden.Download de app nu voor Android of iPhone en krijg inspiratie, tips en challenges voor in jouw keuken.

2. Too Good to Go

Nog meer doen tegen voedselverspilling? Met de Too Good To Go app kun je magic boxes kopen bij restaurants of winkels bij jou in de buurt. In deze box zitten allerlei producten die aan het eind van de dag overblijven, en anders weggegooid zouden worden. Dit kan gaan van een sapje tot een overgebleven donut, en van sushi tot een complete salade. Met deze app bespaar je dus geld, én help je mee aan de strijd tegen voedselverspilling. Win-win!

3. Marktplaats / United Wardrobe

De mode-industrie is de op een na grootste vervuilende industrie van de wereld. Door minder fast fashion te kopen, help je dus automatisch het klimaat. Een relatief goedkope oplossing om duurzaam te shoppen, is tweedehands shoppen. Je kunt leuke kleding, schoenen en accessoires bijvoorbeeld vinden op United Wardrobe of Marktplaats.

4. Good On You 

Over fashion gesproken: als je toch liever nieuwe kleding hebt – koop het dan bij merken die proberen de modewereld eerlijk en duurzaam te merken. Met de Good On You app kun je per merk checken hoe duurzaam het is. De app beoordeelt modelabels op drie vlakken: people, planet en animals. Ze kijken dus naar de supply chain van het merk, hun werknemers en hoeverre daarin gecontroleerd wordt, maar ook naar grondstoffengebruik en het gebruik van dierlijke producten zoals bont en leer.De beoordelingen gaan van ‘totaal vermijden’ tot ‘niet goed genoeg’ en van ‘er is een begin’ tot ‘geweldig’. Download de app en check hoe je favoriete merken het doen op duurzaamheidsgebied, en ontdek nieuwe duurzame merken waar je zonder schuldgevoel kunt kopen.

5. TreeClicks

Een beetje valsspelen, want TreeClicks is officieel geen app. Treeclicks is namelijk een gratis plugin voor je browser, die bomen plant wanneer jij shopt. Er zijn meer dan 10.000 shops bij aangesloten, waaronder bijvoorbeeldBol.com, de Bijenkorf, MediaMarkt en Amazon.com. Het grootste deel van de commissie die TreeClicks krijgt van een shop wanneer jij iets koopt, wordt gebruikt om bomen te planten. Kan shoppen bij vlagen toch nog ergens goed voor zijn 😉

6. Happycow

Op Happycow vind je een overzicht van alle restaurants ter wereld waar je goed kunt eten als vega(n). Je kunt filteren op restaurants die volledig vegan zijn, die vegetarisch zijn of die veel opties bieden voor mensen met een vega(n) dieet. Daarnaast kun je ook makkelijk checken in welke prijsklassen de restaurants vallen, en of ze in de buurt van je zijn. Je downloadt de app makkelijk voor  Android of iPhone.  

7. Ecosia

Ecosia is een zoekmachine. Net zoals Google, maar dan met een ander verdienmodel: alle advertentie-inkomsten worden gebruikt om bomen te planten op plekken waar de natuur en de mensen ze het meest nodig hebben. Daarnaast werken hun servers op duurzame energie en zetten zich in voor transparantie en gegevensprivacy. De Ecosia-gemeenschap heeft inmiddels al miljoenen bomen geplant in Ethiopië, Brazilië, Indonesië, Spanje en andere hotspots voor biodiversiteit. Download hier.


8. Afvalscheidingswijzer

Hoeveel vragen heb jij goed bij de afvalquiz van MilieuCentraal? Als je ze allemaal goed hebt, kun je deze tekst uiteraard overslaan. Mocht je toch een aantal vragen fout hebben, download dan eens de Afvalscheidingswijzer voor voor iPhone of Android. In deze app kun je alles lezen over het scheiden van afval, en kun je ook producten invoeren om direct te zien waar je het zou moeten weggooien.

Door afval te scheiden, blijft er minder huisvuil en restafval over. Dat scheelt milieubelasting, want afvalverwerking kost energie en zorgt voor de uitstoot van broeikasgassen, wat weer leidt tot versterking van het broeikaseffect.

Share this post