Tips voor een minimalistisch leven

Minimalisme, dat is toch dat je weinig meubels in huis hebt en de muren kaal en wit zijn? Wat jouw gedachten over minimalisme ook zijn, in dit artikel leg ik uit wat minimalisme precies is en hoe je het kunt toepassen.

Wat is minimalisme dan wel?

Minimalisme is je richten op dat wat belangrijk en essentieel voor jou. Dit doe je door jouw leven te versimpelen. Versimpelen kun je bijvoorbeeld doen door afscheid nemen van spullen, minder te consumeren of zuiniger te leven. Minimalisme is dus een houvast waarmee je jezelf laat zien wat echt belangrijk is. Het gevolg hiervan is dat je meer overzicht en controle ervaart en je sterker geniet van wat je wel hebt. Benieuwd naar meer? Lees verder om te zien hoe je minimalisme kunt toepassen in het dagelijks leven.

Ontspullen: structuur in huis en hoofd

Een goede manier om minimalisme toe te passen in het dagelijks leven is door te ontspullen. Ontspullen is, zoals het woord al beschrijft, het weg doen van spullen uit jouw omgeving.

Vandaag de dag leven wij in een hardnekkige consumptiemaatschappij, waarin velen iedere dag nieuwe spullen kopen of bestellen. Hierdoor ontstaat chaos. Zowel chaos in huis, door het ruimtegebrek, als chaos in het hoofd, door het gebrek aan overzicht. Ontspullen is hiervoor een goede oplossing!

Door spullen te verwijderen uit het huis krijgen velen namelijk een gevoel van overzicht en duidelijkheid. Wat op zijn beurt weer rust in het hoofd brengt en meer focus geeft. Vind je het interessant om hier meer over te lezen? Neem dan een kijkje op growthinkers.nl. Ook oud BNN-presentator Dennis Storm is erg geïnteresseerd in dit onderwerp. Hij schreef een boek over minimalisme en ontspullen.

The Minimalist challenge

Heb je (meer) interesse gekregen in minimalisme en ontspullen? Probeer dan eens The minimalist Challenge! Er zijn verschillende challenges die je kunt proberen om zelf de smaak te pakken te krijgen:

  • 100 things summer challenge: Verzamel tijdens de zomer 100 bezittingen die geen waarde toevoegen en daarom opgeruimd kunnen worden. Het doel hiervan is dat de spullen die overhoudt wel waarde toevoegen aan jouw leven. Daarnaast maak je anderen blij door de bezittingen aan hen te geven of deze naar de kringloop te brengen. Let wel op, koop je tijdens de zomer iets nieuws, dan komt er +1 bij. Op deze manier krijg je óók direct meer inzicht in de flow van spullen in jouw huishouden.
  • 30-Day Minimalism Game: Maak je het spel liever iets competitiever? Probeer dan de 30 day minimalism game en nodig al je vrienden uit. Het spel gaat als volgt: Elke persoon doet op de eerste dag van de maand een ding weg. Vervolgens twee dingen op de tweede dag. Drie dingen op de derde dag en ga zo maar door. De persoon die dit het langste kan volhouden wint de challenge!

Ben je zelf aan de slag gegaan? Laat ons hieronder weten hoe dat verliep!

Honger naar meer?


Op zoek naar meer handvatten om je (werk)leven te verduurzamen? Schrijf je in en ontvang elke maand een overzicht van unieke presentaties en workshops in Utrecht en Den Bosch.

Schrijf je in en blijf op de hoogte

Share this post