#DuurzameQuarantaine: De beste documentaires over duurzaamheid

Vanwege de huidige voorschriften met betrekking tot het coronavirus, zijn veel sociale activiteiten buitenhuis afgelast. Hoewel er natuurlijk vrij weinig goeds is aan deze situatie, proberen we bij Duurzame Week toch de tijd die we daaraan nu winnen in te zetten om meer te leren over duurzaamheid. Bijvoorbeeld door een goede docu te kijken! Informatie over duurzaamheid is tegenwoordig niet moeilijk te vinden – alleen op Netflix zijn al tientallen documentaires te vinden over het klimaat. Maar welke zijn echt de moeite waard?

Tussendoor Tip: via de Chrome plug-in Netflix Party kun je met al je vrienden op afstand een documentaire kijken. Werkt een stuk fijner dan via WhatsApp afspreken om de documentaire in ‘3, 2, 1… ja, nu!’ te starten en dan toch altijd nog wat ongelijkheden hebben 😉

In onderstaand overzicht vind je de beste documentaires over duurzaamheid om nog wat bij te leren tijdens de social distancing. Let’s go!

Duurzame documentaires: onze favorieten

A Plastic Ocean (bekijk hier)

The Plastic Ocean focust zich – zoals de naam al weggeeft – op de plastic soep in de oceaan. De documentaire laat zien welke gevolgen al het plastic in ons klimaat heeft, voor zowel mensen als dieren. Deze documentaire brengt helder in beeld dat niet alleen de mensen die rond de vuilnisbelten leven erdoor beïnvloed worden, maar ook jij en ik. Plastic – en met name de gifstoffen die erin voorkomen – zitten diep in onze voedselketen geworteld.

Before the Flood (bekijk hier)

Before The Flood is een documentairefilm over klimaatverandering, onder andere gemaakt door Leonardo diCaprio. Voor deze film is hij drie jaar lang de wereld afgereisd om de echte gevolgen van klimaatverandering in beeld te brengen. 

Minimalism (bekijk hier)  

Er is niets mis met consumeren, maar wel met dwangmatige consumptie. En dat is precies het probleem van de westerse wereld: we zijn altijd op zoek naar iets wat we nooit echt kunnen vinden, spullen waar we écht tevreden mee zijn. Maar omdat ons wordt verteld dat we steeds meer moeten kopen (door mensen die daar geld aan willen verdienen), maakt die eeuwige zoektocht ons alleen maar ongelukkig. We zijn de controle over ons gedrag verloren, aldus The Minimalists, en die moeten we terugkrijgen. “Let’s stop this madness.”

The True Cost (bekijk hier

De documentaire The True Cost laat de invloed van de fast fashion industrie op mens en milieu zien. Niet alleen wordt zichtbaar gemaakt onder welke omstandigheden onze kleding wordt geproduceerd – ook de effecten op het milieu door bijvoorbeeld chemicaliën en pesticiden worden uitgelegd. Aanrader!

The Positive Chain of Change (bekijk hier)

The Positive Chain of Change is een documentaire door Chanel Trapman, die een podium geeft aan de stappen die de duurzame modewereld op dit moment maakt. De documentaire wil inspireren tot meer bewustwording over hoe we met kleding omgaan. Een écht impactvolle positieve verandering kunnen we tenslotte alleen inzetten als samenwerken.

No Impact Man (bekijk hier)

No Impact Man gaat over een New Yorkse familie die besluit om een jaar lang een compleet andere levensstijl aan te nemen: ze willen een jaar lang geen enkele negatieve invloed uitoefenen op het milieu, onder andere door geen afval te produceren en verpakkingsvrij te leven. Een van de beste duurzame documentaires die ik tot nu toe heb gezien!

Prijsvechter (bekijk hier)

Deze driedelige documentaireserie van de VPRO behandelt de oorzaken en gevolgen van ons consumentisme. Roland Duong en Marijn Frank laten helder zien wat de impact is van onze consumptie- en wegwerpmaatschappij. Waarom zijn er zoveel goedkope spullen, hoe kunnen die spullen zo goedkoop zijn en waarom zwichten we er zo makkelijk voor?

Share this post