Smartphone kapot? Kies voor een duurzame telefoon!

Geheugen vol, geen updates meer mogelijk, batterij snel leeg. Dan is het hoogstwaarschijnlijk tijd voor een andere telefoon. Het aanschaffen van een nieuwe telefoon heeft helaas een negatieve impact op het milieu. Door de productie en het transport van een nieuwe telefoon wordt namelijk veel CO2 uitgestoten. Gelukkig zijn er voldoende andere manieren om weer in contact te zijn met een minder negatieve impact op het milieu. Duurzame Week geeft je tips:

  1. Laat jouw telefoon repareren

Heb jij problemen met de batterij van jouw smartphone of heeft het scherm van jouw iPhone een enorme barst? Overweeg om jouw telefoon te repareren. Vaak heb je voor minder dan 100 euro al een nieuwe batterij of een nieuw scherm! Op deze manier kan jouw telefoon weer een aantal maanden mee en hoef je geen nieuwe aan te schaffen.

  1. Kies voor een refurbished telefoon

Door te kiezen voor een tweedehands smartphone bespaar je geld en draag je bij aan het milieu. Vraag vrienden of zij nog een oude telefoon in de kast hebben liggen, speur op Marktplaats voor een goede tweedehands smartphone of bezoek de speciale winkelketens die refurbished telefoons verkopen. Winkels als Leapp en iUsed verkopen opgeknapte smartphones voor kleine prijzen.

  1. Toch, liever een nieuwe duurzame smartphone kopen?

Koop jij liever toch een nieuwe smartphone, kies dan voor de bekendste en meest duurzame smartphone van het moment: de Fairphone. Fairphone is een fairtrade phone merk van Nederlandse makelij dat op een milieubewuste manier smartphones fabriceert. Zo worden de materialen uit oude elektronica hergebruikt en moeten nieuwe materialen voldoen aan strenge eisen. 

Verder is deze duurzame telefoon zo gebouwd dat hij de consument zo lang mogelijk van plezier kan voorzien. Het nieuwste model, de Fairphone 3, is bijvoorbeeld gemakkelijk te repareren. Je kunt alle onderdelen namelijk bestellen via het online platform en vervolgens snel zelf vervangen.

Heb je toch liever een ander merk? Google dan de klimaatimpact van het specifieke toestel waar jouw oog op is gevallen. Google op ‘ghg emissions naam toestel’ en vergelijk de CO2-uitstoot per toestel.

Overweeg ook de duurzame smartphone hoesjes

Niet alleen bij het kiezen van een smartphone is het belangrijk om verschillende opties te overwegen, hetzelfde geldt voor het smartphone hoesje. Op dit moment is het overgrote deel van de smartphone hoesjes gemaakt van plastic of siliconen. Toch, zijn er ook genoeg duurzame én biologisch afbreekbare opties beschikbaar. Neem bijvoorbeeld de duurzame smartphone hoesjes gemaakt van vlas, schapenwol of bamboe.
Naast het gebruik van milieubewuste materialen, zijn sommige hoesjes ook herbruikbaar voor meerdere smartphone generaties. De hoesjes van Pela cases kun je bijvoorbeeld gebruiken voor de iphone 6, 7 en 8! Ben je benieuwd geworden naar deze hippe en milieubewuste smartphone hoesjes? Bekijk dan de websites van Pela, en de Nederlandse merken RAUW en  reWrap.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email