De eerste Duurzame Week Webinar was een succes!

Vorige week dinsdag vond de ‘Duurzame Meetup: de psychologie achter de deeleconomie’ plaats. Met ruim 30 deelnemers was onze eerste Online Meetup een groot succes! Vanuit de showroom van BMW Ekris in Utrecht gingen we in gesprek met Edwin Brugts van BMW i en Joris Smulders van Fynch Smart Mobility over wat mensen tegenhoudt om over te stappen op deelmobiliteit.

Gemak en beloning

Waarom zijn we ondanks alle voordelen nog steeds niet massaal overgestapt op de deelauto? Volgens experts Edwin en Joris speelt (de perceptie van) gemak een belangrijke rol. We zijn er zo aan gewend om een eigen auto voor de deur te hebben dat het lastig is de voordelen te zien van een auto die misschien iets verder weg staat en daarnaast ook nog gedeeld moet worden met anderen. Door te focussen op de voordelen van een deelauto (o.a.: goedkoper, duurzamer, niet meer zelf opdraaien voor het onderhoud) kunnen we deze barrière (deels) wegnemen.

Om echt een blijvende verandering in het gedrag uit te lokken moeten mensen zich niet alleen bewust zijn van de voordelen, maar dit ook een keer ervaren. En hoe stimuleer je mensen om iets te doen? Hang er een beloning aan! Uit onderzoek is gebleken dat het belonen van een gewenst gedrag kan leiden tot een blijvende verandering.

De volgende meetup

Wil je ook graag een meetup van de Duurzame Week bijwonen, dat kan! De eerst volgende zal plaats vinden op 2 juni van 17:00 uur – 18:00 uur. klik dan hier!

Share this post