Dennis Storm – Als Gezond Verstand Koning Was

Dennis Storm opent Duurzame Week. Inmiddels presenteert hij al vier jaar geen 3 Op Reis meer. Hij heeft altijd al schrijver willen worden en heeft inmiddels meerdere boeken geschreven, waaronder ‘Weg ermee’, over minimalistisch leven. Het vervolg ‘Als Gezond Verstand Koning Was’ is net uit en een vervolg op zijn eerste boek. We spraken met Dennis tijdens Duurzame Week 2020 online, de video vind je aan het eind van deze blog.

Ik ben die dag vegetariër geworden

Dennis vertelt dat zijn boeken in eerste instantie programma ideeën waren. Hier was geen ruimte voor. Sinds het kijken van de documentaire Terra, wist hij dat hij zijn leven om wilde gooien. “Ik ben die dag vegetariër geworden”. Terra gaat over natuurbehoud en over de wereld. Hij spreekt hem aan omdat de makers in deze documentaire de feiten en cijfers transformeerden tot een prachtig verhaal over de liefde voor de natuur die wij van nature allemaal in ons hebben. Dit grijpt Dennis zo ongelofelijk aan, dat hij dit als zijn toekomst ziet.

Ik heb daar wel een schuldgevoel aan overgehouden

Dennis benoemt het verschil tussen ‘weten hoe en voelen waarom’. Je weet bijvoorbeeld dat je geen plastic waterflesjes meer moet gebruiken. Weten hoe verliest het van gemakzucht. Voelen waarom is weten wat de consequenties zijn als je verandering nalaat. Dennis zegt veel gevlogen te hebben. “Ik heb daar wel een schuldgevoel aan overgehouden. Toen ik de documentaire Terra zag, dacht ik: ik wil daar niet meer aan meewerken.” Het veranderde alles voor hem. Om van weten naar voelen kan gaan, geeft Dennis de tip om niet alleen te lezen, maar ook documentaires te kijken. Beelden zeggen vaak meer dan woorden.

We zijn nu een half jaar verder en we lopen al achter

Waarom Dennis zich bezig houdt is om over-consumeren tegen gaan, bewust bezig te zijn en vanwege duurzaamheid. Hij verwijst naar de documentaire Chasing Coral van Jeff Orlowski. Volgens deze regisseur heeft moeder aarde de slechtste marketing. Die verliest het van de consumptiegiganten en alle lobbyisten. Het boek Als Gezond Verstand Koning Was gaat over dat wetenschappers enerzijds al jaren roepen dat we ons gedrag moeten verduurzamen, maar dat we dat maar niet lijken te doen. “Dat begrijp ik niet zo goed. Het gaat niet om zo maar iets. Over tien jaar moet 50% van ons plan uitgevoerd zijn. We zijn nu een half jaar verder en we lopen al achter.” Naast voelen, is volgens Dennis de wetenschap van groot belang. Zij schreeuwen al jaren van de daken dat we duurzamer moeten leven. Waarom doen we dat dan niet?

Minimalistisch leven geeft Dennis rust, kalmte, gemak. Hij voelt zich fijner in het huis waar hij in leeft, de ruimte in zijn agenda en de relatie met zijn vrienden en familie. Zijn kinderen worden ook op deze manier opgevoed. Dat betekent bijvoorbeeld dat zij elke week één stuk speelgoed uit de kast mogen kiezen waar zij die week mee mogen spelen. Dennis merkt dat dit creativiteit bij zijn kinderen bevorderd. Met verjaardagen krijgen zij één cadeau van iedereen, maar ze mogen ook kiezen voor een uitje, bijvoorbeeld uit eten in een chique restaurant of naar een hotel.

Het enige wat we hoeven te doen is ervoor zorgen dat we niet alles op maken dat de aarde ons in een jaar geeft

De reden hiervan illustreert hij met Earth Overshoot Day: de dag dat de resources die de aarde kan leveren voor een jaar opgebruikt zijn. Hij noemt dat dit vorig jaar wereldwijd viel op 18 juli, maar dat het in Nederland al op 4 mei was. “Het enige wat we hoeven te doen is ervoor zorgen dat we niet alles op maken dat de aarde ons in een jaar geeft. Sterker nog, dat we overhouden.” Dennis vergelijkt ons, soms ontkennende, gedrag met een appelboom. Hoe lang kan deze bestaan als je niet alleen de appels plukt, maar ook elk jaar twee liter gif over de grond giet en vijf van de grootste takken afzaagt. Hoe lang kan zo’n boom blijven bestaan? “Dat zijn we met zijn allen in het groot aan het doen.” 

Het grootste cadeau is moeder aarde en zo moeten we haar ook behandelen

Ondanks alles blijft Dennis hoopvol. “Het grootste cadeau is moeder aarde en zo moeten we haar ook behandelen.”  Dennis sluit af met drie grote thema’s: ontbossing, fossiele industrie en bio-industrie. “Daar kunnen we echt meters maken!”

De documentaire Terra is onder andere te kijken via YouTube.

Bekijk hier het hele interview met Dennis Storm tijden Duurzame Week 2020 online:

Share this post