Nieuwsoverzicht duurzame maand september: klimaatadaptatie

Duurzame Week wil naast het jaarlijkse festival in Utrecht het héle jaar door mensen helpen verduurzamen. Met ingang van september 2020 organiseren wij daarom, speciaal voor jou, de Duurzame Maanden in Utrecht! Elke maand een programma, voor en door de stad, gekoppeld aan één van onze duurzame programmapijlers. De maand september staat in het teken van het thema: Klimaatadaptatie.

In september vinden er dus verschillende events plaats in het kader van klimaatadaptatie. Denk hierbij aan een Duurzame Meetup, Debat met de stad, Do-it-sessies en workshops. Naast serieuze onderwerpen, ligt de nadruk vooral op het positieve. Elke maand organiseren wij daarom ook een leuke pubquiz en een uitdagende challenge waarmee jij de wereld net een stukje groener kunt maken. Je kan dus veel inspiratie en waardevolle, toepasbare informatie verwachten! Hieronder hebben we alvast een overzicht van de komende events voor je op een rijtje gezet.

1. Tegelchallenge
Steeds meer inwoners kiezen voor tegels in plaats van groen in de tuin. Het gevolg hiervan is dat de temperatuur in de stad stijgt. De tegelchallenge is een manier om collectief in actie te komen om meer groen in de stad te krijgen. In samenwerking met Gemeente Utrecht en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) organiseren we daarom deze challenge. Meer info over de challenge vind je hier.

2. Debat met de Stad – Hoe kunnen we wateroverlast samen oplossen?
Nederland gaat de komende jaren natter, droger en heter worden, volgens de voorspellingen van het KNMI. Tijdens het Debat met de Stad gaan we het vooral hebben over een natter wordend Utrecht. Daarom zullen op dinsdag 8 september gasten uit het bedrijfsleven, de overheid, kennisinstellingen en buurtinitiatieven met elkaar in debat gaan. Meer weten? Neem dan hier even een kijkje.

3. Duurzame MeetUp: Hittestress oplossingen voor Overvecht: wat kan klimaatadaptatie bijdragen?
Het is een steeds vaker voorkomend fenomeen tijdens de Nederlandse zomer: hittegolven. Vooral ouderen zijn hier de dupe van en ervaren hierdoor ‘hittestress’. Samen met de partners in crime organiseren we daarom op 15 september een meetup die professionals met elkaar in contact brengt, zodat we dit probleem effectief kunnen aanpakken. Kijk hier voor meer info.

4. Training Integrale Duurzaamheid
Op donderdag 17, vrijdag 18 en vrijdag 25 september is er een Training Integrale Duurzaamheid. In deze Except-training Integrale Duurzaamheid leer je de kernprincipes van integrale duurzaamheid, systeemdenken en design thinking kennen. Wil je meer hierover lezen? Dat kan hier.

5. Climate game: Keep It Cool
Nothing to do on the evening of friday the 18th of September? Get some friends together and join the Climate game: Keep It Cool! In a fun way the game will deal with the development of cities and the related climate policies. Get involved and play along! Check out this link for more info.

6. Workshop: Jouw huis en tuin klimaatproof maken: aan de slag!
Tijdens de workshop ‘Jouw huis en tuin klimaatproof maken: aan de slag!’ laten we praktische oplossingen zien voor een beter klimaat. En waar je morgen al mee kan starten. Milieucentrum Utrecht, Utrecht Natuurlijk, Energie-U en de Natuur en Milieufederatie Utrecht organiseren in samenwerking met de Duurzame Week deze publieksworkshop. Heel nuttig dus. Waar wacht je nog op? Haal die groene vingers uit je zakken en doe mee op dinsdag 22 september! Meer info vind je hier.

7. Pubquiz
We zijn druk bezig met de voorbereidingen! Meer hierover en andere events zullen uiteraard nog volgen. Houd daarom vooral ook onze agenda in de gaten.

Share this post