Feestelijk onthulde BeeTotems for RefuBees biedt wilde bijen een veilig thuis in de stad

Wilde bijen zijn de basis voor onze biodiversiteit. De kleine zoemers zijn kwaliteitsbestuivers en dus onmisbaar. In sommige provincies in China moeten mensen de taak van bijen al overnemen en bestuiven mensen zelf handmatig. In Nederland willen én kunnen we dat voorkomen. ‘Hoe dan?’ hoor ik je denken. Heel simpel: we scheppen in de stad een natuurreservaat voor bijen. Het door Hans Kalliwoda bedachte kunstproject ‘BeeTotems for RefuBees’ creëert zo’n natuurreservaat, midden in de stad. Gisteren is de eerste BijenTotem feestelijk onthuld. De Palmgracht in hartje Jordaan in Amsterdam is een bijen-verblijf rijker. Het kunstwerk zet de Parkbronsgroefbij in het zonnetje.

De stad als natuurreservaat

Misschien verrast het je, maar de stad is een geweldige leefomgeving voor de bij. Geen pesticiden, geen monoculturen en geen tractoren die nestgelegenheden vernietigen. Sterker nog, buurtbewoners die een nestgelegenheid juist mogelijk maken, door de BijenTotem en het nabijgelegen BijenHotel te verzorgen. De Totem is een levend, 3D-geprint kunstwerk, gemaakt van gerecyclede plastic flessen. In het proces is een ingenieus script en een omgebouwde robotarm gebruikt. De Totem biedt een vruchtbare bodem voor de lievelingsplanten en -bloemen van één soort bij. Elke bijensoort heeft namelijk zijn eigen voorkeur qua snacks. De vruchtbare bodem ontstaat doordat de tijgerwormen, die in het midden van de Totem wonen, zorgen voor een natuurlijke meststof, ook wel ‘wormenthee’ genoemd. De wormen leven van het organische afval dat de buurtbewoners in de Totem deponeren. Als kers op de taart staat boven op de Totem een 3D-sculptuur van de soort bij die van de Totem snaait. Dit hyperrealistische bijensculptuur is maar liefst 12500 keer zo groot als de echte bij. Het BijenHotel is de plek waar de bijen wonen. Het is vlakbij de Totem, zo vinden de bijen namelijk makkelijk hun verblijf.

De toekomst van de bij in de stad

En hoe nu verder? De Totem vereist natuurlijk onderhoud. Een Totem heeft zijn eigen hosts: een groep buurtbewoners die de verantwoordelijkheid voor de Totem dragen. Zo werkt het bijenpaleis ook nog eens als buurtverbinder. Samen voorzien de buurtbewoners hem van water en organisch afval. Voor iedere Totem ligt een stoeptegel met informatie en een QR-code. De QR-code brengt je naar een website waarop foto’s van de gespotte bijen worden geüpload. Het plan voor de toekomst is om 104 BijenTotems in Amsterdam te plaatsen. En daarna hopelijk zo veel mogelijk door heel het land. Wil je meehelpen om de bijen in de lucht te houden? Dat kan! Plant dan bijvoorbeeld biologische bloemetjes op je balkon. Wil je weten wat je in de toekomst kan betekenen voor het kunstproject ‘BeeTotems for Refubees’? Like het project op Facebook of ga naar de website.

Share this post