De 5 mooiste groene daken!

Groene daken, je ziet ze vaak letterlijk niet. En toch kunnen ze een wereld van verschil maken. Groen op je dak zorgt tenslotte voor betere én koelere lucht! Daarnaast zorgen ze voor extra biodiversiteit, opslag van water en verbruiken gebouwen met groene daken minder energie. De trek naar de stad, waar dan ook ter wereld, wordt de komende jaren niet minder. Steden zullen blijven groeien, maar ze moeten ook leefbaar blijven. Groene daken kunnen hierin een bijzonder nuttige bijdrage leveren.

Gelukkig zien we dat de afgelopen jaren steeds meer bestaande en nieuwe daken bedekt worden met een groen laagje. Groene daken zijn er in allerlei soorten en maten. Het kan variëren van een plat dak bedenkt met gras tot een woontoren met bewust groene balkons. We hebben een lijst met 5 mooie voorbeelden samengesteld uit binnen- en buitenland.

1. City Hall – Chicago

Chicago City Hall Green Roof

Chicago is niet bepaald een groene stad. En hoewel het nabijgelegen Lake Michigan de Windy City enige verkoeling biedt wordt het er zomers enorm heet. Omdat de stad zo ‘versteent’ is blijft die warmte ook ’s nachts lang hangen. Dat kregen ze zelf ook door en daarom kwam er een subsidie. Bij een bepaalde oppervlakte aan groen krijg je als bedrijf of particulier een korting. Gelukkig gaf de gemeente zelf het goede voorbeeld door het stadhuis een groen dak te geven, goed voor meer dan 20,000 planten. Met 11 verdiepingen is dit gebouw niet laag, maar doordat het middenin zakendistrict The Loop staat is dit groene dak tóch zichtbaar voor veel Chicagoans als ze hoog in de torens aan het werk zijn.

2. Wonderwoods – Utrecht

Ook woningen Wonderwoods in Utrecht gekocht door a.s.r.

Dichterbij huis vinden we Wonderwoods. Deze twee torens zijn er nog niet, maar komen op nog geen 2 minuten van Utrecht Centraal te staan. “Leef in de natuur – midden in de stad,” is de slogan van het concept. De start van de bouw staat gepland voor komende oktober, maar de renders zien er veelbelovend uit. Architect Stefano Boeri heeft zich op dit vlak al bewezen. In 2014 werden van zijn hand in Milaan twee toren met een vergelijkbaar idee opgeleverd die de passende naam Bosco Verticale dragen.

Wonderwoods krijgt 360 bomen en 9640 struiken op en om zijn gevels, vergelijkbaar met een hectare bos en goed voor een jaarlijkse opname van 5,4 ton aan CO2! En daarbij, dit ziet er toch ook gewoon prachtig uit?

3. Ryerson Urban Farm – TorontoRyerson Urban Farm (formerly Rye’s Homegrown) Featured Image

In hartje Toronto vindt je een stadsboerderij óp een dak dat onderdeel is van Ryerson University. Per jaar goed voor maarliefst 4500 kilo groente! Niet slecht voor een stadstuin. Hoewel dit inititief al een tijd gaande is zet de stad Toronto nog meer stappen in de goede richting. Nieuwe gebouwen met een dak groter dan 2000 vierkante meter zijn verplicht 20 tot 60 procent van dat dak te vergroenen. Sindsdien zijn soortgelijke wetten ook aangenomen in steden als Zurich en Kopenhagen.

4. Bolwerk Sint Jan – ’s Hertogenbosch

Dakpark, straat en steigers Bolwerk Sint Jan

Het bolwerk Sint Jan was in vroeger tijden een van de toegangswegen van de stad ’s Hertogenbosch en maakte onderdeel uit van de stadsmuur. Helaas werd eind negentiende eeuw het bolwerk gesloopt. Als verdedigingswerk had het zijn nut verloren en rivier de Dommel kon de ruimte goed gebruiken. OSLO (Ontwerp Stedelijke en Landschappelijke Omgeving) ontwierp op deze plek een modern bolwerk. Vandaag de dag huist er een prachtige cafe in de vorm van het bolwerk, met daarbovenop een klein dakpark.  Het park is 600 vierkante meter groot en biedt een prachtige uitzicht over de rivier. Zo komen natuur, stad én haar historie op één plek prachtig samen.

5. Frankfurt Airport – FrankfurtFrankfurt International Airport (FRA) Featured Image

Met bijna 70 miljoen passagiers in 2019 is het vliegveld van Frankfurt een van de drukste vliegvelden van Europa. Niet bepaald een plek met een uitmuntende luchtkwaliteit. Het lijkt er voorlopig op dat alleen een pandemie het vliegverkeer aan banden kan leggen, dus tot die tijd blijft het een beetje dweilen met de kraan open. Maar alle beetjes helpen, moeten ze in Frankfurt hebben gedacht. Inmiddels is ruim 40.000 vierkante meter dak bedenkt met groene daken! Een kleine stimulans voor de luchtkwaliteit en zeer gunstig voor de energie-uitstoot van de gebouwen.

Share this post