Duurzame landbouw: innovatie, ecologische oplossingen en transparantie

Met een panel van experts bespreken we hoe agrarische innovatie, ecologische oplossingen en algehele transparantie kunnen bijdragen aan een duurzamere landbouw. Te gast zijn Bert Rijk (Aurea Imaging), Marianne van Keep (Verstegen Spices & Sauces) en Jon Woning (Except Integrated Sustainability). De discussie wordt geleid door Freek van der Pluijm (Re-Volt Advisory)

Het panel bespreekt de perspectieven van ‘Tovenaars’ en ‘Profeten’; twee uitgangspunten voor de ontwikkeling van een duurzamere landbouw. De techno-optimisten – de ‘Tovenaars’ – denken dat ieder specifiek probleem uiteindelijk op te lossen is door slimme innovatie; denk hierbij aan genetisch gemanipuleerd voedsel en robotisering. De biologen en ecologen – de ‘Profeten’ – kijken meer naar de bestaande natuur en zijn op zoek naar algehele systemische oplossingen; bv. door niet alleen naar het probleem te kijken maar ook naar de verschillende (ecologische) oorzaken daarvan. De techno optimisten geloven in intensieve technologische landbouw, waarbij de rest van de ruimte op aarde overgelaten kan worden aan de natuur. De profeten daarentegen denken dat er meer ruimte nodig is voor landbouw waardoor er minder natuur overblijft.

Het panel komt tot de conclusie dat, ongeacht welk perspectief (technologisch of ecologisch) je aanneemt om tot een duurzamere landbouw te komen, het vooral ook belangrijk is hoe de voedselketen wordt georganiseerd. Een duurzame voedselketen is in alle gevallen gebaat bij transparantie, systeemdenken, samenwerking, verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid. Hierbij zijn bewuste en goed geïnformeerde keuzes van de eindconsument van groot belang. 

Kijk video: duurzame landbouw: innovatie, ecologische oplossingen en transparantie

 

Facilitator

De discussie wordt geleid door Freek van der Pluijm, eigenaar van Re-Volt Advisory, facilitator en adviseur. Hij heeft meer dan tien jaar ervaring in het leiden van strategische interventies om duurzaamheid en verandering bij bedrijven, overheden en kennisinstellingen door te voeren.

Sprekers

Bert Rijk is CEO van Aurea Imaging. Bert is op een biologische boerderij in Flevoland opgegroeid. Al op jonge leeftijd heeft hij geleerd om de resultaten van hard werken te oogsten. Sindsdien is hij mede-oprichter van Aurea Imaging, een hightechbedrijf dat operationele drone services ontwikkelt op het gebied van precisielandbouw en drones. Hiermee kunnen bedrijven de efficiëntie, duurzaamheid en winstgevendheid verbeteren.

Marianne van Keep is Directeur Duurzaamheid at Verstegen Spices & Sauces. Als duurzaamheid professional heeft Marianne Verstegen geholpen om een van de meest duurzame bedrijven van Nederland te worden (volgens Stichting Nederland CO2 Neutraal). Dit werd bereikt door het investeren in een CO2-neutrale organisatie en het implementeren van innovatieve landgebruik beheersystemen zoals agroforestry.

Jon Woning is Biotechnoloog bij Except Integrated Sustainability. Jon is onderzoeker en heeft sterke affiniteit met het snijpunt van biologische systemen en toegepaste technologie. Deze passie zet hem ertoe aan om nieuwe en creatieve uitdagingen en kansen te zoeken om een rol te spelen bij het ontwerpen van innovatieve oplossingen aan de rand van de biotechnologische wetenschap.

Dit gesprek over duurzame landbouw (oorspronkelijke titel: Tovenaars, Profeten & de toekomst van voedsel) is opgenomen tijdens de Duurzame Week 2020 in Utrecht. Duurzame Week (Green Up Your Life) helpt je – samen met haar partners – om je (werk)leven te verduurzamen. Vraag jij jezelf af hoe je je leven duurzamer kunt inrichten? Door onze events, blogs en video’s krijg je praktische handvatten waarmee je vandaag nog aan de slag kunt!

Share this post