#tegelchallenge

Waarin merken gewone stervelingen als jij en ik nou direct dat het klimaat verandert? Warmte en nattigheid, toch? Daar moeten we dus wat aan doen! En wat zorgt voor verkoeling én neemt al dat overtollige water op? Juist, de natuur! Daarom moeten we meer van de natuur terug naar de stad brengen. Die steden zullen blijven groeien, dat staat inmiddels wel vast. Want hoewel een grote tuin in de provincie door alle quarantaine perikelen ook weer in trek schijnt te zijn, heeft het er alle schijn van dat als dat corona-varkentje gewassen is, de trek naar de stad weer als vanouds zal aanzwengelen. Dus, meer steen, beton en asfalt én meer snikhete nachten en volgelopen straten. Tenzij jij en ik hier mee aan de slag gaan!

Het is heel simpel. Er zijn te veel straten en tuinen met te veel tegels en te weinig groen. Samen met de Gemeente Utrecht en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) hebben we een challenge op poten gezet: de #tegelchallenge! Het doel: zo veel mogelijk tegels vervangen voor groen. Want elke tegel eruit en groen erin zorgt voor koelere nachten en drogere voeten! En wat is nou een mooi moment om die tegels uit de grond te halen? Inderdaad, burendag (aankomende zaterdag 26 september)! En helemaal mooi meegenomen is dat als je in Utrecht woont, de gemeente de overgebleven tegels gratis op komt halen. Ga naar www.utrecht.nl/tegelophaalactie om van deze service gebruik te maken.

Voor deze challenge hebben we een heatmap van Utrecht eens goed bekeken, en wat bleek? In Hooggraven en Lunetten is veel winst te boeken. Daarom strijden deze twee buurten in een heuse buurtbattle tegel elkaar! Check de tussenstand op www.duurzameweek.nl/tegelchallenge (onderaan de pagina). Maar aangezien dit verder gaat dan alleen Hoograven en Lunetten hopen we  natuurlijk dat ook de andere buurten van Utrecht (en daarbuiten!) meedoen en zoveel mogelijk tegels voor groen vervangen.

 

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

Share this post