Zo sterk is ons weer afgelopen decennia veranderd en dit zegt het over de toekomst

Niets is zo veranderlijk als het weer hoor je vaak, maar afgelopen decennia is het weer wel erg sterk één kant op veranderd. Het klimaat warmt in rap tempo op en daar horen steeds warmere extremen bij. Wij vertellen je hoe snel het afgelopen jaren is gegaan, wat voor weer we in de toekomst verwachten én hoe je je het beste kan aanpassen aan het veranderende weer. 

Sinds halverwege vorige eeuw is het Nederlandse klimaat ongeveer anderhalve graad opgewarmd. Zeker de laatste tientallen jaren gaat het erg snel. Nog nooit was de periode zonder Elfstedentocht zo lang als nu, hittegolven komen haast meerdere keren per jaar voor terwijl het vroeger jarenlang niet tot een hittegolf kwam en we hebben nu al drie jaar op rij met extreme droogte te maken. Het weer van de afgelopen jaren kan weleens een voorproefje zijn voor wat ons in de toekomst te wachten staat. Dat betekent onder andere: sneeuw en ijs in de winter worden steeds zeldzamer en extreme hittegolven zoals in 2018, 2019 en 2020 komen steeds vaker voor.

Zo pas jij je aan op het nieuwe klimaat

Wat dat betreft lijkt ons klimaat van de toekomst een beetje op dat van Bordeaux: milde winters en hete zomers. Zo’n Zuid-Frans klimaat vergt een aanpassing aan ons dagelijkse leven, maar gelukkig hoeft dat niet moeilijk te zijn en zijn de dingen die je kunt doen juist leuk! Vergroen bijvoorbeeld je tuin. Haal tegels weg en zet planten neer. Water trekt daardoor beter de grond in, het wordt in je tuin in de zomer minder heet én het ziet er gewoon mooi uit. 

Ook in huis kun je genoeg doen om het leven aangenaam te maken. Plaats bijvoorbeeld zonwering aan de buitenkant. Zo houd je de felle zon uit huis en warmt het thuis niet zo snel op. Ook goede isolatie is daarbij belangrijk en voor wie in een nieuwbouwhuis woont, biedt een warmtepomp veel comfort. Zo’n warmtepomp houd je huis namelijk op een constante temperatuur. 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met onze mediapartner Weeronline. Weeronline is het persoonlijke online weerplatform van Nederland, en zorgt iedere dag, op elk moment en overal ter wereld voor een actuele weersverwachting. Meer van zulke artikelen lezen? Volg het weernieuws van Weeronline

Share this post