Nieuwsoverzicht duurzame maand oktober: consumptie & circulaire economie

Duurzame Week wil naast het jaarlijkse festival in Utrecht het héle jaar door mensen helpen verduurzamen. Daarom zijn wij vanaf september 2020 gestart met de Duurzame Maanden in Utrecht! Elke maand een programma, voor en door de stad, gekoppeld aan één van onze duurzame programmapijlers. De maand oktober staat in het teken van het thema: consumptie & circulaire economie.

In oktober vinden er verschillende evenementen plaats die in het teken staan van consumptie en circulaire economie. Dit zijn onder andere een Duurzame Meetup, Debat met de stad en workshops. Hoewel dit serieuze onderwerpen betreft, ligt de nadruk altijd op het positieve. Daarom is er elke maand een uitdagende challenge, waarmee ook jij de wereld net een stukje groener kunt maken. Kortom, een maand vol inspiratie voor zowel professionals als consumenten. Hieronder is alvast een overzicht te zien van de komende evenementen.

  1. Upcycle challenge

Centraal in het thema van deze maand staat het voorkomen van restval. De Upcycle challenge haakt hierop in door iedereen te inspireren om oude spullen of afval een nieuw leven te geven. Kijk om mee te doen hier voor meer info.

  1. Duurzame Meetup: IKEA’s duurzaamheidsstrategie People & Planet Positive

Wist je dat ruim driekwart van de Nederlandse consumenten aangeeft dat duurzaamheid van invloed is op de aankoopbeslissing van een product of dienst? IKEA heeft nieuwe ambities voor 2030: People & Planet Positive. Daarom zullen ze tijdens deze Meetup op 6 oktober vertellen ze hoe hun duurzaamheidsstrategie concreet wordt op lokaal niveau. Kijk hier voor meer info.

  1. Shop it like it’s hot: duurzaam consumeren voor studenten

Je wilt wel iets doen aan duurzaamheid, maar ziet door de bomen het bos niet meer. Herkenbaar? Geen stress! Op woensdag 7 oktober laten DuKo Student en Duurzame Week je zien hoe je élke dag impact kan maken. In de online lezing- en workshopavond ‘Shop it like it’s hot’ leer jij hoe je je consumptie kan verduurzamen! Meer weten? Neem dan hier een kijkje.

  1. Debat met de Stad – Bewuster Consumeren: hoe doe je dat?

In een circulaire economie bestaat geen afval meer. Maar welke rol heeft de consument hierin en wat kan hij of zij veranderen? Op 13 oktober gaan gasten uit het bedrijfsleven, de overheid, kennisinstellingen en buurtinitiatieven hierover met elkaar in debat. Ook gaan ze in gesprek met het publiek over hoe je zelf als consument hier een rol in hebt. Meer info vind je hier.

  1. Workshop Afdankprincipes

Iedereen kan tientallen verkooppunten bedenken om een smartphone te kopen, maar
hoeveel opties kan je opnoemen om je smartphone in te leveren? Tijdens deze workshop op 15 oktober deelt Flora Poppelaars de belangrijkste wetenschappelijke inzichten van haar proefschrift, waarin zij bestudeerde hoe gebruikers de afdankfase ervaren. Wil je hier meer over lezen? Dat kan hier.

  1. Uitreiking Circulair Compliment 2020

Op vrijdag 30 oktober wordt het Circulair Compliment voor de tweede keer uitgereikt. Het Circulair Compliment is een aanmoedigingsprijs van de gemeente Utrecht, onderdeel van het actieprogramma Utrecht Circulair en bedoeld om Utrechtse initiatiefnemers en organisaties die circulair ondernemen in het zonnetje te zetten en een podium te geven. Op die manier krijgen ze meer zichtbaarheid en inspireren ze andere partijen en de inwoners van de stad. Wil je deze uitreiking niet missen? Kijk dan hier voor meer info.

Share this post