Duurzaam consumeren

Spullen hebben de grootste impact op het milieu volgens het boek de Verborgen Impact van Babette Porcelijn. Met spullen wordt bedoeld elektronica, speelgoed, meubels, huishoudelijke apparaten, etc. Het aankopen van spullen heeft dus meer milieu-impact dan het vervoer, wonen, eten of vliegen van mensen. Maar hoe kun je minder en kritischer spullen kopen? Met andere woorden: hoe kun je duurzamer consumeren? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

 

Minder kopen

Het begint met minder kopen. Het blijft natuurlijk lastig als je door de stad loopt en eindeloos veel spullen te koop ziet die vaak niet eens veel kosten. Maar door minder te kopen bespaar je grondstoffen en energie die nodig zijn om nieuwe spullen te maken. Ook zal er minder afval zijn omdat er minder spullen weggegooid worden. En last but nog least: minder kopen is natuurlijk ook goed voor je portemonnee! Wat kun je doen om minder te kopen?

  • Vraag jezelf steeds “Heb ik dit nodig?”: Volgens consuminder-goeroe Dennis Storm moet je jezelf bij alles wat je wilt kopen afvragen of je het echt nodig hebt. We kunnen namelijk met veel minder spullen leven dan we denken!
  • Spullen repareren: Je kunt kapotte spullen laten repareren door een handige vriend/vriendin of in een repair café. Hierdoor verleng je de levensduur en hoef je niet iets nieuws aan te schaffen. Breng bijvoorbeeld je kapotte waterkoker naar een repair café in de buurt.
  • Tweedehands spullen kopen: Als je iets tweedehands koopt of verkoopt, vermijd je dat je een nieuw product moet kopen en verleng je de levensduur van een product. Je kunt op Marktplaats spullen en kleding kopen en verkopen. Ook kun je kleding makkelijk in de tweedehands winkel of op platforms als Krijgdekleertjes en Vinted kopen en verkopen.

Spullen lenen & delen en betalen voor gebruik

  • Spullen lenen en ruilen : Je kunt makkelijk spullen als een grasmaaier, een boormachine of een auto lenen van vrienden of familie die in de buurt wonen. Ook zijn er allerlei leenplatforms zoals Peerby of Nextdoor waar je online mensen in de buurt kunt vinden die spullen willen delen, ruilen of (uit-)lenen tegen een kleine vergoeding.
  • Door een product te delen zijn er veel minder spullen nodig. Auto’s staan bijvoorbeeld 90% van de tijd stil. Door gebruik te maken van een deelplatform zoals Snappcar of Mywheels zijn er veel minder auto’s nodig en zul je ook minder autorijden, omdat je kritischer nadenkt of je wel echt met de auto moet gaan.
  • Betalen voor gebruik in plaats van het product te bezitten: Je kunt tegenwoordig spullen die je normaal gesproken had gekocht gebruiken zonder te kopen. Zo kun je bijvoorbeeld betalen per kopje koffie bij Bundles, een abonnement op een bed nemen bij Bedzzy of een spijkerbroek leasen van Mudjeans. In dit geval blijft de ondernemer eigenaar van de spullen en heeft er dus belang bij dat het product zo lang mogelijk meegaat en op een goede manier wordt hergebruikt.

Kritischer kopen

  • Koop spullen die je mooi vindt: Probeer spullen te kopen die je mooi vindt waar je lang mee kunt doen. Als je twijfelt of je een product of kledingstuk zal aanschaffen, is het soms handig om er nog een nachtje over te slapen en dan te beslissen. Spullen en kleding die je het mooist of het fijnst vindt gebruik je vaak ook het langst en zijn dus het meest duurzaam!
  • Koop spullen van goede kwaliteit: Soms zijn producten van goede kwaliteit duurder maar je doet er vaak wel een stuk langer mee waardoor het duurzamer is en uiteindelijk vaak ook goedkoper…! Dus let op de kwaliteit van spullen voor je ze aanschaft; verdiep je bijvoorbeeld in de kwaliteit van product door online reviews over het product te lezen.
  • Daag jezelf uit door een aantal maanden geen kleding en/of spullen te kopen: Door even helemaal te stoppen met kopen word je je bewust van wat je al hebt en wat je echt nodig hebt. Hier leer je heel veel van en deze kennis kun je vervolgens weer gebruiken als je weer kleding en/of spullen gaat kopen!
  • Let op keurmerken: Er bestaan allerlei keurmerken voor producten die aan bepaalde eisen voldoen, bijvoorbeeld op het gebied van dierenwelzijn, milieu of sociale aspecten rondom mens&werk. Op internet kun je lezen welke eisen bij welk keurmerk horen.

Wil je meer weten over bewuster consumeren en horen wat bewuste ondernemers zoals Joline Jolink (duurzame mode) of Marieke Kamphuis (duurzaam interieur) doen, kom dan op 13 oktober naar het Debat met de stad!

Share this post