Brug van afvalplastic

Suzanne van Heest en Kees van den Bogaard  SPARKLING Plastic en Cassandra Vughts van SPARK hebben de handen ineen geslagen om een brug van afvalplastic te ontwikkelen. Ze vertellen ons waarom, en hoe dat proces verloopt.

Het idee is oorspronkelijk van Kees van den Bogaard. Er zijn betere toepassingen voor plastic dan het in de oceaan te laten drijven. Suzanne van Heest heeft daar de Avans Hogeschool en studenten bij betrokken. De technische doorontwikkeling doen ze samen SPARK, een bouw-innovatie-hub met een machinepark waar ze innovatieve projecten kunnen uitvoeren.

Het project was ingewikkelder, er ontstonden veel vragen, zoals over kwaliteit van plastic. Hoe belastbaar is plastic eigenlijk? Welke vorm heb je nodig voor de brug, en hoe bevestig en onderhoud je het materiaal? Verder zijn er veel soorten afvalplastic. Hoe wordt het gescheiden en hoe verwerk je het? Dit onderzoek wordt samen met Avans gedaan.

De testen worden nu met eigen verzameld plastic gedaan van o.a. bij kringloopwinkels. Ze testen nu 3 soorten plastic en dat mag absoluut niet gemixt worden. Dat is secuur werk en vergt nog onderzoek. Het plastic gaat in een maalmachine die er korrels van maakt. Met dat granulaat worden pallets gemaakt. Dit wordt verwarmen en gesmolten tot pasta die in 3D-printers kan. Er is nog maar 1 fabriek in NL die dat kan, in Schijndel onder de rook van Den Bosch.

Hoe uiteindelijk de brug gemaakt gaat worden is nog volop in onderzoek. Er zien veel partijen bij betrokken. Gemeente, TU-Eindhoven, Avans Hogeschool, Provincie Noord Brabant, Afvalstoffendienst en ze zoeken er nog meer. Het doel is om een product te ontwikkelen en op de markt te brengen. 

Share this post