Docu & gesprek: VAART, een ode aan stadsnatuur

Suzanne van Leendert maakte de documentaire ‘VAART, een ode aan stadsnatuur’. Hiermee wilde ze laten zien hoe mooi haar eigen directe woonomgeving is. Dat je helemaal niet een natuurgebied in hoeft om natuur te ervaren, maar dat je de deur maar uit hoeft te stappen. Het is een bijzondere documentaire, anders dan je misschien gewend bent. In plaats van interviews worden de beelden ondersteund door een poëtische voice-over. Dat maakt het ‘een associatieve film, die je eigenlijk gewoon moet ervaren,’ aldus Suzanne. 

Na het bekijken van de film praatten we na met Suzanne en Ton Joore, die natuurgids is bij het IVN. Hij kent de Bossche natuur heel goed. Zowel Suzanne als Ton pleitten voor het (weer) echt zelf ervaren van de natuur. In en rondom Den Bosch zijn daar oneindig veel mogelijkheden voor, met het Bossche Broek en de Moerputten als voorbeelden. Waarom vinden Ton en Suzanne die verbinding met de natuur nou zo belangrijk? En hoe kun je zelf bewuster omgaan met de natuur in de stad? Kunnen we er zelf ook iets aan bijdragen? Dit soort vragen en meer komen aan bod in het nagesprek.

De documentaire VAART was exclusief te zien bij het Duurzaam Week Den Bosch. In deze video wordt de trailer vertoond. Kijk op de website van Suzanne van Leendert [link https://uandeyemedia.nl/nl/portfolio_page/vaart] waar de film nog meer te zien is.

Share this post