Paneldiscussie: De toekomst van reizen

Steeds meer reizigers, vervoerders en reisorganisaties realiseren zich dat we verantwoorder op reis moeten gaan. Ook in de wetenschap is het al jaren, decennia zelfs, een veelbesproken kwestie. Toch is er nog altijd weinig sprake van échte verandering. Vier experts uit verschillende hoeken van de reiswereld delen hun kijk op het onderwerp in deze interessante paneldiscussie. 

Melvin Mak is Head of Sustainability bij TUI Benelux en vertelt over ontwikkelingen binnen de reisorganisatie en luchtvaart. Jet van de Kar kan als Implementatie-manager Business development bij NS International veel vertellen over de mogelijkheden en ambities van NS om van treinreizen een aantrekkelijk duurzaam reisalternatief te maken. Natuurlijk mag ook het perspectief van de reiziger zelf niet ontbreken: Zoë van Liere, schrijfster van het boek Duurzaam Reizen, deelt haar eigen ervaringen, inzichten en ideeën. Het wetenschappelijke perspectief wordt ingebracht door Rene van der Duim, professor emeritus onder meer op het gebied van Tourism & Sustainable development. 

Er is één ding waar de vier panelleden het eigenlijk wel over eens zijn: om toerisme en reizen echt te verduurzamen, is een totaaltransformatie nodig van het huidige systeem. We zijn eraan gewend geraakt dat ‘de wereld aan onze voeten ligt’: 3 keer per jaar naar het buitenland en belachelijk lage vliegprijzen vinden we doodnormaal. Om daar verandering in te brengen, is er ook een belangrijke rol voor de overheid weggelegd.

Share this post