Upcycle Challenge: duurzaam doen we samen

Upcycling betekent het gebruiken van oude materialen om er iets nieuws van te creëren. Het materiaal wordt dus niet weggegooid, maar krijgt een nieuw likje verf of wordt op een andere manier gebruikt. Heb je bijvoorbeeld nog een paar oude glazen potten staan? Deze kun je heel gemakkelijk omtoveren tot plantenpotjes. Zo heb je een leuke zero waste oplossing voor spullen die je anders weg zou hebben gedaan. De Duurzame Week daagt je in de maand oktober uit om mee te doen met de Upcycle Challenge! Deze Utrechtse bedrijven en organisaties gingen je al voor.

Bouwmaterialen van Buurman

Buurman Utrecht is een werkplaats en bouwmarkt waar hergebruik van materialen centraal staat. Afval krijgt hier een tweede leven als circulair bouwmateriaal. Dit doen ze onder andere door gehoor te geven aan actuele thema’s zoals circulaire economie, grondstoffenschaarste en de reductie van CO2 uitstoot. Naast de werkplaats heeft Buurman ook nog een webshop met een collectie van herbruikbaar hout en ijzer, maar ook oude ramen en deuren. Ben je goed in het bedenken van een ontwerp maar minder sterk in de uitvoering hiervan? Dan is er ook de Buurman maakservice. De ‘buurmannen’ bouwen dan jouw circulaire product op maat en leveren het ook nog eens bij je voordeur af.

Upcycling door NS

Het begint steeds duidelijker te worden dat het hergebruiken van materialen een essentieel deel gaat zijn van onze toekomst. Zo wil ook NS haar afval duurzaam verwerken tot grondstof. Hiervoor zijn zij een samenwerking aangegaan met verschillende ontwerpers en ondernemers die zich bezighouden met het maken van NS Upcycle producten. De ontwikkeling van deze producten gaat in een hoog tempo. Je kunt ondertussen je woonkamer inrichten met bureaus van trein plafondplaten en plantenbakjes van de oude prullenbakken.

Alle Nederlanders Naar Energieneutraal

Ook wel bekend als: ANNE. Dat is de naam die is gegeven aan een ‘vergeten’ gebouw in Utrecht na haar transformatie naar een duurzame hotspot. Het pand bevat onder andere vloerverwarming, isolerende folie op de ramen, zonnepanelen en een dakterras gemaakt van sloophout. ANNE is in het leven geroepen om bedrijven te inspireren hun bouwproces te verduurzamen.

Op deze duurzame ontmoetingsplek komen veel mensen samen die op een innovatieve en vernieuwende manier willen bijdragen aan de toekomst. Zo kun je hier terecht voor een vergader- of werkplek maar ook voor verschillende evenementen. Ook veel bouw- en installatiebedrijven komen hier samen om ervaringen uit te wisselen en duurzame kennis op te doen. Maar niet alleen bedrijven kunnen hier worden geïnspireerd. Aan de inwoners van Utrecht vraagt ANNE: ‘Wat doe jij?’

Upcycle Challenge Duurzame Week 

Het antwoord op die vraag willen wij ook graag weten! In oktober daagt de Duurzame Week iedereen uit om mee te doen aan de Upcycle Challenge. Ben je bezig met een leuk upcycle project? Deel dan een foto met ons op Facebook of Instagram met de hashtag #DWuptober. Plaats een vóór en ná foto van jouw project en wordt winnaar van de DW Upcycle Challenge. Meedoen kan tot en met 29 oktober. De Duurzame Week maakt op vrijdag 30 oktober de winnaar, en de prijs bekend! 

Share this post