Integratie van duurzaam bouwen en duurzame mobiliteit

Gesprek met Ufuk Kâhya, wethouder Duurzame Mobiliteit, Marc Graetz van 073elektrisch en Robin Berg van We Drive Solar over duurzame mobiliteit. We drive Solar heeft de ontwikkeling van zonnepanelen doorontwikkeld in elektrisch rijden en deelauto’s. De opgewekte elektriciteit maakt onderdeel uit van het energienetwerk. En 073elektrisch en de gemeente ’s-Hertogenbosch zetten dit in Den Bosch verder uit met inmiddels 10 laadpalen.

Duurzaam reizen wordt onderdeel van wonen, door woningaanbod te koppelen aan het gebruik van laadpalen. De samenwerking zoeken met woningaanbieders als corporaties, maar ook met de kopersmarkt. Een bewoner heeft geen (2e) auto meer nodig. Vraag is: gaat het echt om bezit? Het gaat veel meer om veiligheid, beschikbaarheid, bereikbaarheid en kosten. Daarbij levert het ook op dat er minder parkeerplaatsen in de stad en in de wijk zijn. Ook inclusiviteit en bereikbaarheid voor een brede doelgroep is belangrijk.

Er wordt ook gekeken naar andere laadfaciliteiten en laadinfrastructuur. Verder het gebruik van deelmobiliteit: de auto in combinatie met fiets en OV. Er komen andere doelgroepen en daar past het aanbod zich op aan. 073elektrisch laat bewoners kennismaken met elektrisch rijden en staat in nauw contact met de gemeente om de uitbreiding van het aantal laadpalen in Den Bosch te realiseren.

Share this post