Energie besparen thuis

Om de transitie naar een duurzame wereld te maken is het de bedoeling dat wij met z’n allen minder energie gaan verbruiken. De laatste jaren is het energieverbruik van huishoudens gelukkig al wat gedaald. De afgelopen 10 jaar is het elektriciteitsverbruik van Nederlandse huishoudens met zo’n 24% gedaald. Dit komt doordat er zuinigere elektrische apparaten zijn en door het gebruik van zonnepanelen op daken van woningen. Het gasverbruik is de laatste 10 jaar ook met zo’n 24% gedaald doordat cv-ketels zuiniger zijn geworden en woningen beter geïsoleerd zijn. We zijn dus op de goede weg maar er is nog veel energie te besparen in het voordeel van de planeet en je portemonnee! Maar hoe krijg je die energierekening omlaag? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

 

Besparen op gasverbruik

Van je gasverbruik gaat gemiddeld 80% naar de verwarming en 20% naar warm water voor koken en de douche. Als je wilt besparen op je verwarming, onderzoek dan eerst of je huis goed geïsoleerd is. Als je huis goed geïsoleerd is, kun je meer besparen door je slimmer met je verwarming om te gaan dan wanneer je huis minder goed geïsoleerd is. Als je huis slecht geïsoleerd is, levert je huis beter isoleren het meeste op!

Hoe gebruik je de verwarming minder?

De verwarming minder gebruiken is geen kwestie van kou lijden. Het gaat erom dat je slimmer met de verwarming omgaat. Maar hoe doe je dat?

– Sluit alle deuren in je huis en verwarm alleen de ruimtes waar je gebruik van maakt.

– Draai de thermostaat ’s nachts naar 15 graden en als je vloerverwarming hebt naar 17 of 18 graden. Draai de thermostaat een uur voordat je gaat slapen alvast omlaag. Van die temperatuurdaling zal je geen last meer hebben.

– Zet je thermostaat 1 graden lager dat je gewend bent als je bezig bent thuis. Dit levert al veel besparing op! Heb je het koud? Probeer eens een dikke trui aan te doen, dit kan al heel veel schelen!

– Gebruik een deken op de bank zodat je het niet koud krijgt als je stil zit of ligt.

– Zet de thermostaat naar 15 graden als je het huis verlaat.

– Koop een slimme thermostaat. Hiermee kun je de thermostaat op afstand bedienen. Zo kun je de verwarming nog buitenshuis lager zetten als je dit vergeten bent.

– Verwarm je slaapkamer niet. Als het heel koud is kun je met een kruik of een elektrische deken je bed verwarmen. Voor de kwaliteit van je slaap is het ook beter om in een koele kamer te slapen.

– Zorg ervoor dat er geen meubels of gordijnen voor de verwarming hangen. Dit verhindert dat de warme lucht de kamer in kan stromen.

– Gebruik radiatorfolie tegen de achterzijde van de radiator. Dit weerkaatst de warmte straling en zorgt ervoor dat die straling de kamer in gaat.

 

Hoe verbruik je minder warm water?

– Koop een leuke douchetimer en zet deze op 5 minuten.

– Koop een waterbesparende douchekop, deze verbruiken een stuk minder water.

– Neem een douche in plaats van het bad! 5 minuten douchen kost een derde van het warme water van één bad.

– Neem je een nieuwe badkamer? Kijk dan eens naar een douche-wtw (warmteterugwinning). Deze gebruikt het wegstromende warme water om het koude water op te warmen

 

Besparen op elektriciteitsverbruik

Net als met je gasverbruik is besparen op elektriciteit een kwestie van slim omgaan met apparaten. Hiermee kun je al veel besparen! Hoe kun je op een makkelijke manier minder elektriciteit gebruiken?

– Koelkasten en vriezers van ouder dan 15 jaar kun je beter vervangen door een nieuwe. Deze verbruiken namelijk veel minder energie! Let er daarbij wel op dat je het oude apparaat aflevert bij een milieustraat of bij de winkel waar je het nieuwe apparaat koopt.

– Zet apparaten uit in plaats van op stand-by. Is het lastig om een apparaat uit te zetten? Gebruik dan de knop op de stekkerdoos.

– Zet de televisie uit als je er niet naar kijkt.

– Vervang gloeilampen door LED lampen. Deze zijn veel energiezuiniger!

 

Hoe bespaar je energie tijdens het koken?

– Gebruik voor kleine pannen ook een kleine pit.

– Doe zoveel mogelijk de deksel op de pan.

– Haal de bakplaat uit de oven als deze niet nodig is, dit belemmert de luchtstroom in de oven.

– Doe zoveel water in de waterkoker als je nodig hebt en niet meer.

– Ontkalk je waterkoker regelmatig. Hoe minder kalk, hoe sneller je water kookt. Je kunt je waterkoker eenvoudig ontkalken met schoonmaakazijn.

 

Wil je meer weten over energie besparen thuis, sluit dan aan bij de workshop Energie besparen: Do It Yourself! op dinsdag 24 november. Deze workshop wordt gegeven door Energie-U. Ga in gesprek en stel al je vragen aan experts op dit gebied. Laat je inspireren en ga vervolgens thuis aan de slag!

 

Share this post