De 10 leukste duurzame decembercadeaus

December is een gezellige maand – vol lekker eten, feestelijke verlichting en avonden met familie en vrienden. Maar het is ook een hele dubbele maand voor iedereen die graag duurzamer wil leven: hoe houd je de balans tussen de gezelligheid en het warme gevoel van cadeautjes geven en krijgen én bewust blijven consumeren? De jaarlijkse jacht op cadeautjes staat toch vaak haaks op het fenomeen van consuminderen.

Gelukkig kan bewuster consumeren heel goed samengaan met cadeautjes geven of krijgen. Er zijn genoeg cadeaus die eerlijk geproduceerd zijn, die anderen kunnen inspireren om duurzamere stappen te ondernemen of die praktisch zijn en echt goed gebruikt kunnen worden. Benieuwd? Lees snel verder voor de beste duurzame cadeautips voor de komende feestmaand!

1. Keepcup

Ken (of ben) je iemand die elke dag weer langs de Kiosk of AH To go loopt om een cappuccino voor onderweg te bestellen? Dan gooi je per week aardig wat kartonnen bekertjes weg. Gelukkig is de oplossing voor dit probleem niet ver weg, en is het ook nog eens een leuk cadeau om te geven of krijgen: de Keepcup. Koop er eentje in een toffe kleur, of design je eigen Keepcup op de website!

2. Herbruikbare wattenschijfjes

Een andere cadeautip om minder afval te produceren: herbruikbare wattenschijfjes! Als je 4 wattenschijfjes per dag gebruikt, gooi je er per jaar namelijk al zo’n 1460 (!) weg. Een aanrader zijn de wattenschijfjes van Lana Luna, maar je kunt ze ook heel makkelijk zelf maken door uit oude zachte handdoek in twee rondjes te knippen en aan elkaar te naaien.

3. Duurzame sokken of panty’s

Het altijd goed kerstcadeau: sokken! Qnoop maakt duurzame sokken, die je ook nog eens aan elkaar vast kunt maken om mysterieuze verdwijning in de wasmachine te voorkomen. Meer into glitter of chique? Bij het duurzame Scandinavische merk Swedish Stockings vind je fijne basic, luipaardprint of glitterpanty’s die niet stuk te krijgen zijn. Aanrader! 

4. Een mooi sieraad

Een mooi sieraad is altijd leuk om te geven óf krijgen. De kettingen, armbandjes en oorbellen van Riverstones worden onder eerlijke omstandigheden geproduceerd op Bali, zijn gemaakt van door Max Havelaar goedgekeurd fair trade zilver en goud en worden verpakt in ecologische verpakkingen. Een andere aanrader op het gebied van duurzame sieraden is neinties. Deze sieraden zijn van lokale materialen, en worden geproduceerd in een kleinschalig atelier in Bangkok.  

5. Herbruikbaar notitieboekje

Fan van lijstjes? Dan heb je vast al heel wat notitieboekjes volgeschreven – maar dan helaas ook al veel papier verbruikt. GreenBook heeft daar een oplossing voor: herbruikbare notitieboekjes met uitwisbare whiteboard-pagina’s. Je kunt verschillende pagina’s en soorten kaften kiezen, waardoor je hem volledig naar jouw (of die van de cadeau-ontvanger) smaak kunt maken. 

6. Instock kookboek

Instock ken je misschien van de restaurants in Utrecht, Amsterdam en Den Haag – maar de keten heeft sinds kort ook een eigen kookboek. Het Instock kookboek is geen traditioneel kookboek met kant-en-klare recepten, maar biedt creatieve ideeën om bijvoorbeeld te koken met groenten die je anders weg zou gooien. Ook tof: het papier is voor 80% gemaakt van steen en is daardoor waterbestendig!

7. Fijne verzorgingsproducten

Verzorgingsproducten zijn altijd fijn. Bij Lush kun je altijd een fijne bath bomb of douchegel scoren, maar de iets minder bekende merken als Meraki en Werfzeep (uit ons eigenste Utreg!) zijn ook aanraders.

8. Portemonnee van Matt & Nat

Een iets duurder cadeau, maar wel een mooi cadeau wat jij (of de ontvanger!) heel lang kan gebruiken: een portemonnee van Matt & Nat. Alle tassen en accessoires van dit Canadese merk zijn gemaakt van gerecycled materiaal en 100% vegan. En – niet geheel onbelangrijk – ze zijn ook nog eens mooi, praktisch en gaan lang mee. 

9. Ruik: Parfum van afval

Nog een tip: parfum van RUIK! Dit Nederlandse merk maakt parfum van – jawel – afval. Dit afval wordt gedistilleerd tot olie en als hoofdingrediënt voor de parfums gebruikt. Wil je eerst proberen welke geur je lekker vindt? Je kunt ook de ontdekset proberen, met drie geuren in recyclebare glazen flesjes. 

10. Een boek

Geef een boek! Er bestaat een grote hoeveelheid aan boeken over duurzaamheid, maar mijn persoonlijke favorieten zijn Dit is een goede gids, De Verborgen Impact en Hoe gaan we dit uitleggen. Dit is een goede gids is geschreven door Marieke Eyskoot en is onlangs ook vertaald in het Engels. Dit boek geeft je diverse tips om duurzamer te leven, van reizen tot kleding en van eten tot wonen. In De Verborgen Impact brengt Babette Porcelijn de impact op de wereld in kaart. En dan voornamelijk de impact die je niet direct ziet of verwacht, zoals uitkomsten van de fast fashion-industrie of het transporteren van voedsel. Tot slot het nieuwe boek van De Correspondent, Hoe gaan we dit uitleggen? In dit boek wordt beschreven hoe onze toekomst eruit ziet als we zo blijven doorgaan zoals we nu doen – maar gelukkig wordt er ook beschreven hoe we kunnen sturen naar een positiever toekomstbeeld.

Fijne feestdagen!

Share this post