De hoogtepunten van november: de energietransitie en wonen

Het thema van de Duurzame Maand november was de energietransitie en wonen. De Duurzame Week heeft een programma gedraaid met een gesprek tussen bedrijven, een interessante workshop en de maandelijkse Challenge. Hierbij stelden we onszelf de vraag: wat moeten we doen om de energietransitie bij bedrijven en huishoudens te versnellen? In deze blog blikken we terug op de Duurzame Meetup voor bedrijven, de Workshop Energiebesparen en de Challenge Energiedrijvers.

De Duurzame Meetup voor professionals: Is Warmte Uitwisselbaar?

De Meetup hebben we samen met het ECUB (Energie Collectief Utrechtse bedrijven) georganiseerd. Het ECUB wil graag zorgen dat de energietransitie onder haar leden de wind in de zeilen krijgt. Het speerpunt van deze Duurzame Meetup was dan ook dat er zoveel mogelijk praktische en direct bruikbare kennis werd uitgewisseld.

Vanuit dit idee hebben we verschillende partijen uitgenodigd voor een gebalanceerd programma. We kregen informatie van Paul Valk (Greenvis BV), de hulpvraag van Gerard van der Kleij (Van der Kleij Textiel) en een voorbeeld hoe elders met een groep ondernemingen een klein warmtenet is opgetuigd van Rik Timmermans (ZON Transitie Support).

Onze gespreksleider Gert-Jan begon met een leuk weetje; de totale energievraag in Nederland bestaat voor 40% uit warmte! Hoe gaan we op een duurzame manier aan die vraag voldoen? Gerard van der Kleij heeft al veel technische optimalisaties doorgevoerd in zijn bedrijf maar nog steeds zegt hij: ”Ik heb warmte over! Wat kan ik daar mee?” Het is dus de hoogste tijd dat bedrijven onderling warmte gaan uitwisselen om energie te besparen.

De derde spreker van de avond heeft als lijfspreuk: “Green up your heat!” Rik Timmermans weet ons uit ervaring met een collectief warmtenet te vertellen dat er gedurende het jaar een minimum van 5 GJ constante afgifte nodig is voor een (klein) warmtenet. Dat betekent dat we veel meer moeten samenwerken en samen tot oplossingen moeten komen! Hopelijk was deze avond een duwtje in de rug voor Utrechtse bedrijven om te gaan werken aan een collectief warmtenet.

Workshop Energiebesparen: Do It Yourself!

Deze workshop werd gegeven door Energie-U, een collectief uit Utrecht dat gericht is op de energietransitie en duurzaamheid. Energie-U heeft als doel om alle Utrechters en Utrechtse bedrijven over te laten schakelen op duurzame energie. Hierbij hoort ook dat we met z’n allen energie gaan besparen. We werden bestookt met doe-het-zelf tips voor thuis die we nog niet eerder gehoord hadden. Kortom; het was reuze interessant!

CV-ketel

Wist je dat je de temperatuur van je CV-ketel lager kan zetten? De temperatuur van het water dat naar je radiatoren gaat kan van 80 à 90 graden naar 60 à 70 graden. Bekijk online wel even of dit ook geschikt is voor jouw huis of overleg het met je verwarmingsmonteur. Ook kun je radiatorventilatoren op je radiatoren zetten. Deze zorgen ervoor dat de warme lucht goed door je huis verspreid wordt.

Warmtelekken

Naast het plaatsen van tochtstrips kun je ook letten op kitranden. Is jouw dak bijvoorbeeld goed dichtgekit? Door randen die niet goed dichtgekit zijn, kan veel warmte uit je huis ontsnappen. Wil je weten of er energie uit je huis ontsnapt? Laat een warmtefoto maken van je huis bijvoorbeeld door Energie-U. Daarop is te zien waar warmtelekken zitten en waar je je huis dus beter moet isoleren of dichtkitten.

Douche wtw (douche warmte terugwininstallatie)

Ook vertelde de afvaardiging van Energie-U ons meer over de douche wtw. Zo leerden wij bijvoorbeeld dat zo’n installatie niet helpt als je maar 5 minuten per dag douchet. En kort douchen is natuurlijk het meest duurzaam! Een douche wtw is alleen efficiënt als je langer douchet omdat dan er genoeg tijd is om met de warmte van het verbruikte water het nieuwe water te verwarmen. Als je een gezin hebt waarvan iedereen ’s ochtends douchet is een douche wtw wel lucratief.

Ben je benieuwd geworden naar wat jij kunt doen om je huis energiezuinig te maken? Kijk de workshop hier terug:

Challenge Energiedrijvers

De Challenge van deze maand leverde inspirerende filmpjes met #dwenergiedrijvers op van goede stappen om je huis te verduurzamen. We zagen de radiatorventilator die verrassend weinig ruimte inneemt. Ook zagen we de dikke trui waarmee je makkelijk je verwarming een graadje lager kunt zetten en veel energie kunt besparen tijdens de wintermaanden. De kachelventilator heeft ons ook verrast; op een ingenieuze manier draait deze rond op de warmte van de kachel. Dubbele energiebesparing dus!

November rewind

Ben je benieuwd naar alle hoogtepunten van de Duurzame Maanden? Alle workshops en debatten zijn terug te kijken op het Youtube kanaal van de Duurzame Week.

Share this post