Ontdek de groene parels van Utrecht

Nu reizen wordt afgeraden, herkennen we juist de noodzaak om naar buiten te gaan. Een dagje wandelen op de Veluwe of langs de kust is natuurlijk heel leuk, maar je hoeft niet ver weg te gaan voor een leuke wandeling. Hier in Utrecht zijn ook hele mooie groene plekjes om te ontdekken. In samenwerking met het Gilde stellen wij je zo op de hoogte van hidden gems (of groene parels) in Utrecht!

Er zijn namelijk een aantal plekken in het centrum van Utrecht en verschillende prachtige locaties buiten het centrum, die je misschien nog niet kende.  Verder geven we je ook een aantal tips voor leuke websites met wandelingen!

Zoals je misschien al gezien hebt, zijn de afgelopen dagen op de sociale mediakanalen van Duurzame Week al verschillende groene plekjes en wandeltips gedeeld. Hieronder kun je nog eens alles teruglezen.

 

Alle groene plekjes in het centrum:

Midden in het centrum ligt de Abraham Dolehof, een kleine groene oase tussen de Oude Gracht en Lange Nieuwstraat. Hier stond het Sint Ursulaklooster, opgericht door de welgestelde Utrechtse burger Abraham Dole aan het begin van de 15 e eeuw. In de herfst kun je hier ook walnoten rapen van de enorme walnotenboom die er staat.

Of ga naar de Regulierenklooster Tuin (Springweg 102) of de tuin van Hotel Karel V aan de Springweg, tegenover Springhaver.

Daarnaast is de Pandhof van Sinte Marie ook een prachtige, verborgen plek. De Pandhof is een overblijfsel van de middeleeuwse Mariakerk die hier tot in de 19e eeuw stond en is gelegen bij de Domtuin. De Pandhof staat vol bijzondere Mariaplanten en wordt bijgehouden door vrijwilligers.

 

Leuke plekjes buiten het centrum:

De Tivolituin achter Parnassos aan de Kruisstraat is een groene oase in Utrecht Oost. Hier
stond het eerste Tivoli.

De Bikkershof, vlakbij de Jumbo op de Biltstraat, tussen Bekkerstraat en de Goedestraat in. Deze is dagelijks tot 18.00 vrij toegankelijk.

Park Bloeyendael is gelegen in het oosten van Utrecht en is toegankelijk vanaf de Waterlinieweg en de Biltsestraatweg. Naast Park Bloeyendael bevindt zich Amateur Tuindersvereniging Stadion, overdag vrij toegankelijk. Aan het park vast zit ook nog natuurgebied De Zilveren Schaats.

Het Rosarium; de rozentuin vlakbij het Wilhelminapark. Het Rosarium werd in 1913 geopend als
uitbreiding van het Wilhelminapark.

De Voedseltuin Overvecht is een toegankelijke open tuin in Park de Gagel (Gangesdreef 7A). De Voedseltuin is een gemeenschappelijke tuin waar met en voor Overvechters biologische groente, kruiden, fruit en bloemen worden verbouwd.

Als je in Utrecht Noord-Oost bent, wandel eens over een volkstuinencomplex! Ons Buiten in Voordorp is bijvoorbeeld prachtig. Vlakbij aan de andere kant van het spoor bevindt zich een kleiner complex: Ecologisch Tuinenpark De Driehoek. Of  ga naar Tuinenpark De Pioniers aan de Kogllaan.

 

Iets verder weg:

Ga eens wandelen (en zwemmen!) in het Noorderpark Ruigenhoek, tussen Utrecht en Groenekan. Dit is een uitgestrekt groen gebied waar van alles te doen is. Er is o.a. een skatepark, een speelbos, een mini-camping en een forelvijver.

Langs de snelweg in de wijk Veldhuizen in Leidsche Rijn ligt het Veldhuizerpark. Ondanks dat je vlak
bij de snelweg zit is het er mooi en lekker rustig. Honden mogen er los lopen en in het water zwemmen.

 

Wandeltips:

Utrecht kent meerdere Tiny Forests (oa. Majellapark, de Uithof, Tolsteegplantsoen, Leidsche Rijn en de Cremertuin). Op de website van IVN kun je zien waar ze zich precies bevinden.

Je kunt ook de Audiotour Groen rond de Singel doen (singel030.nl)

Meer tips voor groene plekjes vind je op de website van Groen moet je doen (gmjd.nl)

 

Denk er wel aan dat je de coronamaatregelen in acht neemt, maar geniet ook vooral!

 

Share this post