Kijk- en leestips om meer te leren over circulaire economie

Nog maar één week te gaan en dan zit de Duurzame Maand Circulaire Economie & Consumptie er alweer op! Maar we laten jullie niet met lege handen achter. Tijdens de Circular Citizen Challenge zijn we met elkaar gedoken in het thema ‘circulaire economie’ en wat jij hier nou zélf mee kunt doen. Het klinkt namelijk als een heel groot onderwerp, maar eigenlijk komt het terug in allerlei gewone dingen in je dagelijks leven. Daar zijn allerlei interessante docu’s over gemaakt en artikelen over geschreven.
Wij delen onze favorieten met jou in deze blog!

Onze kijktips

Closing The Loop

Dit is een goede om mee te beginnen. Als je wil weten wat circulaire economie is en waarom het zo belangrijk is dat we met z’n allen overstappen, kijk dan deze documentaire. De film geeft inzicht vanuit 3 continenten en verschillende experts delen hun visie. Ook komen verschillende voorbeelden van innovatieve circulaire voorbeelden aan bod. Je kunt deze film bekijken op YouTube.

2040

Damon Gameau maakte deze documentaire als een toekomstbeeld voor zijn dochter en legt uit hoe de wereld eruit kan zien als zij groot is. Voor iedereen die wil zien dat het écht mogelijk is om een andere kant op te gaan. Wie wil zien welke gave dingen er al ontstaan over de hele wereld is dit een echt must-see! Bekijk de trailer hieronder.

Minimalism: A Documentary About the Important Things

Minimalistisch leven, hoe doe je dat en wat is er voor nodig? Deze documentaire neemt je mee in een zoektocht van verschillende ‘minimalisten’ die leven volgens het motto ‘less is more’, om zo hun impact op het milieu te verkleinen. Welke obstakels komen zij tegen en hoe gaan zij daarmee om? Een echte aanrader om je bewust te worden van je impact! De documentaire is te zien op Netflix. Bekijk hieronder vast de trailer.

The True Cost

Voor velen een echte eyeopener, deze docu over de kledingindustrie. Het gaat over de kleding die we dragen, de mensen die het maken en de impact van de industrie op het milieu. Er is steeds meer fast fashion en de prijzen van kleding lijken al maar lager te worden. Ondertussen nemen de sociale en milieukosten alleen maar toe… Dus wat is de échte prijs van onze kleding? De film is te bekijken via YouTube.

Op volle retouren

Wat gebeurt er met jouw pakketje wanneer je het terugstuurt? We bestellen allemaal steeds meer online en retourneren is vaak helemaal gratis. Maar lang niet alles wat wordt teruggestuurd, is voor de webwinkel ook weer opnieuw verkoopbaar. Tegenlicht dook in de wondere wereld van internetretouren. Bekijk de aflevering hier.

Onze luistertips

De Tussenruimte

Interessante podcast voor wie op zoek is naar wat meer diepgang en wie benieuwd is naar de dilemma’s waar ondernemers en circulaire koplopers tegenaan lopen. Godelieve Spaas, lector aan de Avans Hogeschool neemt je mee in haar zoektocht naar wat de circulaire economie nu wel én niet mogelijk maakt. Je kunt deze podcast beluisteren op Spotify.

Waarom bijna geen enkele circulaire ‘oplossing’ echt duurzaam is

Dit verhaal verscheen eind 2020 op De Correspondent en is ook als podcast te beluisteren. Jan van Poppel ging op zoek naar dingen, plaatsen en bedrijven waarvan gezegd wordt dat ze circulair zijn. Op zoek naar antwoorden op deze vraag: bestaat écht circulair eigenlijk wel?

Leesvoer

Rapportage Integrale Circulaire Economie

Vers van de pers, het rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) over de huidige staat van de circulaire economie in Nederland. Lees op de website van het NRC over de belangrijkste conclusies van het rapport.

“De circulaire economie alleen gaat ons niet redden”

En als laatste, nog een goed artikel van het NRC. Hierin wordt ingegaan op vier kritiekpunten op de circulaire economie.

Als je wat meer diepgang wil, verwijzen we je nog graag naar de Ellen MacArthur foundation. Zij bieden een breed inzicht in de circulaire economie. En bekijk ook eens de interessante voorbeelden van Gispen meubilair, Patagonia outdoorkleding of Auping bedden. Of natuurlijk van ‘onze eigen’ Utrechtse ondernemers, die afgelopen 16 februari hun verhaal deelden in de DO-IT-sessie Lokaal Duurzaam: Noest en Ana Dyla sieraden.

We hopen dat je wat hebt aan deze tips. En heb je nou zelf nog tips die ook heel goed in dit lijstje zouden passen? Deel ze dan zeker even met ons!

Share this post