Terug- en vooruitblik Circulaire Economie & Consumptie

Voor als je het gemist hebt: februari was de Duurzame Maand van de Circulaire Economie & Consumptie. En wat een maand is het geweest! We blikken terug op de succesvolle online events en de challenge die we organiseerden, én we kijken vast vooruit. Want we kunnen al verklappen: in het Duurzaam Weekend Utrecht in juli wordt circulaire economie ook weer een belangrijk thema!

Terugblik: Duurzame Meetup Circulair Inkopen

Circulaire inkoop is een belangrijke aanjager van de circulaire economie. Het begint immers allemaal met het stellen van een betere vraag, en dát is precies wat je als inkoper doet. Maar het kan lastig zijn om ermee te beginnen. Want hoe pak je dat nou eigenlijk aan? Hoe zorg je dat een inkoopbeleid met aandacht voor circulariteit een succes wordt?
Over onder andere deze vragen gingen wij in gesprek tijdens een digitale Duurzame Meetup. Marieke Hoffmann van de Gemeente Utrecht en Karlijn Mol van Dura Vermeer vertelden over hun eigen ervaringen vanuit hun rol als opdrachtgever en opdrachtnemer. Daarnaast deelde Eline van Terwisga praktische tips en inzichten om zelf mee aan de slag te gaan binnen je eigen organisatie. Eline werkt bij Copper8, het adviesbureau dat recent het boek ‘Circulair inkopen in 8 stappen’ uitbracht. Een handige leidraad voor iedereen die (nog meer) met circulaire inkoop aan de slag wil! Ook heel handig: de meetup is gewoon terug te kijken op YouTube.

 

Terugblik: DO IT-sessie Lokaal Duurzaam
Ook op persoonlijk vlak kun je natuurlijk rekening houden met wat je inkoopt. We weten intussen wel dat minder kopen misschien wel het allerbelangrijkste is. Maar als je toch echt iets nieuws nodig hebt, scheelt het als je je spullen lokaal koopt. Bijvoorbeeld rechtstreeks bij duurzame ondernemers uit je eigen stad. 2 van zulke ondernemers deelden hun inspirerende verhaal tijdens deze sessie: Tom van Straaten van Noest en Sernur Tekin van Ana Dyla sieraden. Wil je weten welke producten zij maken en wat het verhaal erachter is, neem dan zeker een kijkje op de websites (links in de tekst)!
Ook deelde Tim Bulters van Natuur en Milieufederatie Utrecht zijn wijsheid met ons, en vertelde Jaap Vink over het geweldige initiatief de Utrechtse Euro. Deze digitale munt zorgt dat geld dat jij lokaal besteedt, vervolgens ook binnen lokale kringen blijft. Een goeie tip dus om ondernemers als Tom en Sernur te steunen – maar je kunt de munt ook gebruiken voor je ‘gewone’ boodschappen bij bijvoorbeeld Ekoplaza. Naast deze kwamen er tijdens de sessie van alle kanten nog veel meer tips, dus inspiratie ten top! Voor wie het gemist heeft, zetten we hierbij nog wat handige links voor je op een rij:
  • Project CeCe: handige verzamelwebsite en zoekmachine voor duurzame kledingwebshops
  • Troost & Proost verzorgt boodschappenservice voor lokale producten
  • De Lokalist maakt lokaal kopen makkelijk. Koop online bij verschillende lokale winkeliers, en ontvang alles in één bestelling thuis
  • Goodbase: een app waarmee je makkelijk kan uitvinden hoe duurzaam een kledingmerk is
  • GoodFoodClub: informatie over, en adresjes in de buurt voor gezond, lokaal en duurzaam eten
  • En tot slot een video van DUIC over Bas van Abel, oprichter van Fairphone en De Clique
Circulair Citizen Challenge

De challenge van deze maand is een samenwerking met Circle That. Op onze social media delen we info, tips en manieren om zelf in actie te komen om je leefstijl meer circulair in te richten. De challenge loopt iets langer door dan de Duurzame Maand, dus aanhaken kan nog!

Vooruitblik: Duurzaam Weekend Utrecht (9 t/m 11 juli)

Ondertussen zijn ook de voorbereidingen voor het festival in Utrecht al in volle gang. Vanwege Corona gaan we dit jaar voor een weekend in plaats van een week. De vrijdag, 9 juli, zal gericht zijn op professionals. Die dag vindt een ‘congrestival’ plaats in het teken van Circulaire economie. Heb jij interesse om bij te dragen aan het congrestival? Wil je bijvoorbeeld met je organisatie een programmaonderdeel organiseren, of op een andere manier bijdragen? Neem dan zeker even contact op!

Share this post