Hoe doe je mee met het NK Tegelwippen?

Het NK Tegelwippen is begonnen. Help jij mee om Utrecht te vergroenen door tegels te wippen? Mooi! Weet je niet zo goed waar je moet beginnen of wat je met die tegel moet? Geen probleem! We helpen je verder.

Stap 1: Inspiratie

Laat je inspireren door de vele opties om je tuin te vergroenen. Haal tegels uit je achtertuin en vervang deze voor waterpasserende verharding zoals houtsnippers, schors en cacaodoppen of grasbetonstenen. Of leg een gazon aan! Ook leuk: vraag samen met je buren een subsidie aan om geveltuintjes te kunnen maken. Houd deze pagina en de social media van Duurzame Week in de gaten voor nog meer tips en tricks.

Stap 2: Wip je tegel!

Wip die tegel(s) eruit en ga aan de slag een van de vele mogelijkheden om je tuin te vergroenen. Maak foto’s van het proces en deel ze met ons. 

Veilig tegels wippen

Tegels wippen. Oeps, dat klinkt misschien heftig, want je wil je strak gelegde terras niet verpesten. Bekijk deze video voor tips om je tegels ‘veilig’ te wippen.

Vervang je tegel voor groen

Oké, die tegel is gewipt. En nu? Waarschijnlijk ligt er een laagje zand onder je tegel. Haal dat weg en vervang het voor (biologische) tuinaarde of potgrond. 

Kijk even naar de plek waar je je tegel hebt weggehaald. Is dit een plekje in de schaduw? Of juist heel zonnig? Heb je over het algemeen een droge of juist een natte tuin? Op basis daarvan maak je je keuze voor een plant. Vraag eventueel advies bij een tuincentrum. In de webshop van het IVN kun je een Vlindermix Zaadbom bestellen.

Maak foto’s van je tegelwipproces!

Wat tof dat je gaat tegels wippen. Maak een foto voordat je begint en eentje van het eindresultaat. Deel ze met ons door ons te taggen op Instagram of Facebook. Of stuur je foto’s naar [email protected]

Stap 3: Meld je gewipte tegels aan

Meld je tegel(s) aan bij het NK Tegelwippen, zodat deze bij score van de gemeente Utrecht geteld worden. We maken dan kans op het winnen van de Gouden Tegel en natuurlijk de titel ‘Winnaar NK Tegelwippen 2021’. Daarnaast maak jij kans om ‘Tegelwipper van de maand’ te worden! Aanmelden als bewoner kan hier vanaf 30 maart.

Bij het aanmelden van je tegels voor het NK Tegelwippen willen ze een foto van je gewipte tegels als bewijs. Vergeet dus niet om foto’s te maken van je proces en je tegels.

Stap 4: Tegel(s) ophalen of upcyclen


Geen idee wat je met die overige tegels moet? Geen probleem! Laat hem ophalen door de gemeente Utrecht of upcycle je tegels.

Tegelophaalservice Gemeente Utrecht

Wat goed! Je hebt je tuin vergroend. Laat je tegels ophalen door de Gemeente Utrecht. Check of je aan de voorwaarden voldoet. Heb je bijvoorbeeld minder dan 1m2 aan tegels gewipt? Moedig dan je buren aan om dit ook te doen en meld dan samen je tegels aan. Tegels aanmelden om op te laten halen kan hier. De opgehaalde tegels worden tot puin vermalen en worden herbruikt voor verschillende doeleinden. Bijvoorbeeld als grondstof voor fundering.

Upcycle je tegels

Liever zelf je tegels recyclen. Of beter gezegd upcyclen? Maak je tegels kleiner en leg ze als stapstenen terug. Zo heb je een heel stuk minder tegels in je tuin en nog steeds stukken waar je makkelijk op kunt lopen. Of maak een borderrand voor je geveltuin. Op die manier blijft de aarde op zijn plek. Bekijk hier nog meer tips van Iris op haar blog.

Ben jij een tegelwipper geworden?

Ga jij je tegels wippen? Of wil je dit gaan doen? Neem contact met ons op zodat wij jouw verhaal kunnen delen en daar anderen mee kunnen inspireren. Stuur een bericht naar [email protected] of benader ons via social media.

geveltuin

Tegelwippen thema mei: Geveltuin

Groener, gezonder en gezelliger: een geveltuintje is een upgrade van je huis en je straat. Het fleurt niet alleen jouw directe omgeving op, ook kleine dieren en insecten zullen zich er meer thuis voelen. Het onttegelen van je tuin of stoep zorgt er ook voor dat water het riool niet overbelast. Bovendien is bewezen wat wij intuïtief al wisten: een groene leefomgeving is goed voor onze mentale gezondheid.

Lees verder »

5 keer planten voor in je geveltuin

Op zoek naar planten voor in je geveltuin? In samenwerking met stadsoase Steck schreven we een blog met 5 plantentips voor in je geveltuin. Zo kun je snel aan de slag met tegels wippen en je geveltuin meteen vullen met de juiste planten. Ook geven we je tips hoe je deze planten moet verzorgen.

Lees verder »

In vijf stappen naar jouw geveltuintje

Tijdens het NK Tegelwippen vervangen we tegels in tuinen en straten door groen. Een geveltuintje is een leuke manier om je straat te vergroenen en zo bij te dragen aan een beter stadsklimaat. Want zo’n stukje groen voor je huis heeft nogal wat voordelen. Zo helpen planten op straat de stad koel te houden en de waterafvoer te verbeteren, ze produceren zuurstof én vangen fijnstof uit de lucht. Bovendien maken insecten dankbaar gebruik van zo’n kleine groene oase.

Lees verder »

De week van de groene tuin

Met de start van het NK Tegelwippen gaat ook ‘De Week van de Groene Tuin’ van start. Dit is een initiatief van Stichting Steenbreek, NL Greenlabel, Tuinbranche Nederland, Milieu Centraal, de Tuinen van Appeltern en Branchevereniging VHG.

Lees verder »

Tegelwippen thema april: de watervriendelijke tuin

Tijdens het NK Tegelwippen Utrecht inspireren we je maandelijks met een thema rondom het vergroenen van je tuin. In april is dat de ‘Maand van de Watervriendelijke Tuin’. In een watervriendelijke tuin creëer je plekken waar water de grond in kan zakken of wordt opgevangen in bijvoorbeeld een regenton. Geen zorgen. Je hoeft hier geen supergroene vingers voor te hebben.

Lees verder »

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email