Hoe doe je mee met het NK Tegelwippen?

Het NK Tegelwippen is begonnen. Help jij mee om Utrecht te vergroenen door tegels te wippen? Mooi! Weet je niet zo goed waar je moet beginnen of wat je met die tegel moet? Geen probleem! We helpen je verder.

Stap 1: Inspiratie

Laat je inspireren door de vele opties om je tuin te vergroenen. Haal tegels uit je achtertuin en vervang deze voor waterpasserende verharding zoals houtsnippers, schors en cacaodoppen of grasbetonstenen. Of leg een gazon aan! Ook leuk: vraag samen met je buren een subsidie aan om geveltuintjes te kunnen maken. Houd deze pagina en de social media van Duurzame Week in de gaten voor nog meer tips en tricks.

Stap 2: Wip je tegel!

Wip die tegel(s) eruit en ga aan de slag een van de vele mogelijkheden om je tuin te vergroenen. Maak foto’s van het proces en deel ze met ons. 

Veilig tegels wippen

Tegels wippen. Oeps, dat klinkt misschien heftig, want je wil je strak gelegde terras niet verpesten. Bekijk deze video voor tips om je tegels ‘veilig’ te wippen.

Vervang je tegel voor groen

Oké, die tegel is gewipt. En nu? Waarschijnlijk ligt er een laagje zand onder je tegel. Haal dat weg en vervang het voor (biologische) tuinaarde of potgrond. 

Kijk even naar de plek waar je je tegel hebt weggehaald. Is dit een plekje in de schaduw? Of juist heel zonnig? Heb je over het algemeen een droge of juist een natte tuin? Op basis daarvan maak je je keuze voor een plant. Vraag eventueel advies bij een tuincentrum. In de webshop van het IVN kun je een Vlindermix Zaadbom bestellen.

Maak foto’s van je tegelwipproces!

Wat tof dat je gaat tegels wippen. Maak een foto voordat je begint en eentje van het eindresultaat. Deel ze met ons door ons te taggen op Instagram of Facebook. Of stuur je foto’s naar [email protected]

Stap 3: Meld je gewipte tegels aan

Meld je tegel(s) aan bij het NK Tegelwippen, zodat deze bij score van de gemeente Utrecht geteld worden. We maken dan kans op het winnen van de Gouden Tegel en natuurlijk de titel ‘Winnaar NK Tegelwippen 2021’. Daarnaast maak jij kans om ‘Tegelwipper van de maand’ te worden! Aanmelden als bewoner kan hier vanaf 30 maart.

Bij het aanmelden van je tegels voor het NK Tegelwippen willen ze een foto van je gewipte tegels als bewijs. Vergeet dus niet om foto’s te maken van je proces en je tegels.

Stap 4: Tegel(s) ophalen of upcyclen


Geen idee wat je met die overige tegels moet? Geen probleem! Laat hem ophalen door de gemeente Utrecht of upcycle je tegels.

Tegelophaalservice Gemeente Utrecht

Wat goed! Je hebt je tuin vergroend. Laat je tegels ophalen door de Gemeente Utrecht. Check of je aan de voorwaarden voldoet. Heb je bijvoorbeeld minder dan 1m2 aan tegels gewipt? Moedig dan je buren aan om dit ook te doen en meld dan samen je tegels aan. Tegels aanmelden om op te laten halen kan hier. De opgehaalde tegels worden tot puin vermalen en worden herbruikt voor verschillende doeleinden. Bijvoorbeeld als grondstof voor fundering.

Upcycle je tegels

Liever zelf je tegels recyclen. Of beter gezegd upcyclen? Maak je tegels kleiner en leg ze als stapstenen terug. Zo heb je een heel stuk minder tegels in je tuin en nog steeds stukken waar je makkelijk op kunt lopen. Of maak een borderrand voor je geveltuin. Op die manier blijft de aarde op zijn plek. Bekijk hier nog meer tips van Iris op haar blog.

Ben jij een tegelwipper geworden?

Ga jij je tegels wippen? Of wil je dit gaan doen? Neem contact met ons op zodat wij jouw verhaal kunnen delen en daar anderen mee kunnen inspireren. Stuur een bericht naar [email protected] of benader ons via social media.

vakantie in eigen tuin

Tegelwippen thema augustus: op vakantie in je eigen tuin

In augustus hebben veel mensen vakantie dus welk thema is er dan toepasselijker dan het thema ‘Op vakantie in je tuin’? De een pakt de auto naar een vakantiebestemming. De ander wacht nog even om écht weg te gaan zonder Corona-restricties en geniet heerlijk in hun eigen tuin. We kijken deze maand even terug naar een aantal van de velen mensen die tegels hebben gewipt in hun tuin en deze zomer heerlijk kunnen genieten in hun nieuwe tuin. Bij elkaar wipten zij 61m2 aan tegels!

Lees verder »
hittebestendige tuin

Tegelwippen thema juli: de hittebestendige tuin

De zomer is begonnen en dat betekent dat de temperaturen weer aardig oplopen. Is jouw tuin net een woestijn in dit seizoen? Wellicht is die terugkerende hitte de motivatie die je nodig had om tegels te wippen. Deze maand voorzien we je van tips om je tuin hittebestendig te maken. Het thema van juli is dan ook: de hittebestendige tuin.

Lees verder »

5 tips om je tuin hittebestendig te maken

Herinner je je die extreme hitte van vorig jaar nog? De temperaturen liepen op sommige plekken op tot wel 35 graden of zelfs nog warmer. Aangenaam in de tuin zitten is er dan voor veel mensen niet meer bij. Hoe zorg je ervoor dat je tuin koel blijft tijdens extreem hete dagen? De twee belangrijkste elementen die zorgen voor verkoeling zijn schaduw en wind. Wij geven je 5 tips die zorgen voor een koelere tuin, zodat je de hele zomer lekker in de tuin kunt genieten.

Lees verder »

Deze vijf hittebestendige planten groeien dapper door

Nederland staat bekend om zijn natte weer, maar door klimaatverandering is de grond ’s zomers juist vaak kurkdroog. Een hittebestendige tuin is daarom geen overbodige luxe. Van de volgende vijf droogtebestendige soorten heb je ook in hete zomers veel plezier. En dan hoef jij niet meer te slepen met die tuinslang.

Lees verder »
bijvriendelijke tuin

Verbeter de wereld met een bijvriendelijke tuin

Een bijvriendelijke tuin is een bloemrijke tuin. De bijen hebben het zwaar in versteende steden, maar wij inspireren je graag om jouw tuin bloemrijker, en dus bijvriendelijker te maken. Leer meer over de verschillende bijensoorten, de geschiedenis van de bij en hoe jij de bij kunt helpen in jouw tuin.

Lees verder »

Share this post