Tegelwippen thema april: de watervriendelijke tuin

Tijdens het NK Tegelwippen Utrecht inspireren we je maandelijks met een thema rondom het vergroenen van je tuin. In april is dat de ‘Maand van de Watervriendelijke Tuin’. In een watervriendelijke tuin creëer je plekken waar water de grond in kan zakken of wordt opgevangen in bijvoorbeeld een regenton. Geen zorgen. Je hoeft hier geen supergroene vingers voor te hebben.

Tegel eruit

Een ding is zeker. Minder tegels in je tuin zorgt ervoor dat het water de grond in kan zakken. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog andere opties om je tuin watervriendelijker te maken.

Makkelijke planten voor natte tuinen

Ervaar jij dat je tuin lang nat blijft na een flinke hoosbui? Wellicht moet je eens kijken naar wat voor planten je in je tuin hebt staan. Kies voor planten die van een vochtige grond houden. Ga je tegels wippen op een plek waar (half)schaduw is? Kies dan voor een hartlelie, tongkruiskruid, dubbelloof varen of de vrouwenmantel. Kies je voor een plek in de zon met halfschaduw? Ga dan voor de daglelie, kattenstaart, wederik of de pluimspireae.

Even geen regen?

Vergeet hierbij niet dat er ook periodes in het jaar zijn dat je plant eventjes iets droger staat. Planten die houden van een vochtige grond, houden meestal iets minder van een droge grond. Vraag bij je tuincentrum na welke plant hier eventjes tegen kan. Of zorg dat je regenwater opvangt in bijvoorbeeld een regenton. Zo hoef je in droge periodes geen extra water te tappen.

Water laten stromen

Er zijn ook andere manieren om water op te vangen of door te laten stromen. Leg bijvoorbeeld een regenwatervijver aan. Hier komen vaak ook leuke beestjes op af. Creëer hoogteverschillen in je tuin, waarbij je je terras als hoogtepunt houdt. Verbind de lagere stukken met bijvoorbeeld gootjes, zodat het water wat eventueel toch nog op je terras blijft staan naar beneden kan lopen.

Gazon of waterdoorlatende bestrating

De meest watervriendelijke oplossing is een gazon. Het water kan op die manier het fijnst de grond in zakken. Een gazon kan best een uitdaging zijn om mooi te houden en is ook afhankelijk van je tuin. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer andere opties voor waterdoorlatende bestrating.

Op plekken waar je regelmatig met tafel en stoel schuift, blijft een gazon niet lang mooi. Een optie is om een open bestratingspatroon te leggen. Hierbij gebruik je veel minder tegels dan bij een vol terras en is er tussen de tegels ruimte voor lage bodembedekkers of gras. Wil je toch echt al je tegels eruit? Super! Kies dan voor ‘verharding’ zoals houtsnippers, cacaodoppen en schors. Andere opties die ook regen doorlatend zijn, zijn grind, split, schelpen en lavasteentjes.

Nog meer tips?

Heb jij gebruik gemaakt van een de bovenstaande tips? Deel het met ons via social media. Of stuur een mailtje naar [email protected] Wie weet kunnen we dan jouw verhaal wel delen en daar anderen mee inspireren. Zijn we iets vergeten wat hier echt tussen moet staan? Dan horen we het ook graag.

Share this post