5 keer planten voor in je geveltuin

Op zoek naar planten voor in je geveltuin? In samenwerking met stadsoase Steck schreven we een blog met 5 plantentips voor in je geveltuin. Zo kun je snel aan de slag met tegels wippen en je geveltuin meteen vullen met de juiste planten. Ook geven we je tips hoe je deze planten moet verzorgen.

Planten in je geveltuin

Er zijn natuurlijk talloze planten geschikt voor in je geveltuin. Toch helpen we je graag door vijf geschikte planten voor je op een rij te zetten. Zo wordt het jou extra gemakkelijk gemaakt om aan de slag te gaan. Ga jij voor geurige lavendel of juist een hoog groeiende Akelei? Kies je favoriet uit of misschien wel een mix.

Geurige lavendel

Lavendel is een dwergstruik met heerlijk geurende paarse bloemen. De bloemen zijn heel erg geschikt om lavendelthee of lavendelsiroop van te maken. Deze plant staat het liefst op een zonnige, droge plek in de geveltuin. Extra lang genieten van je lavendel? Snoei deze twee keer per jaar. In maart snoei je hem tot ongeveer 15 cm boven de grond en tussen augustus en oktober snoei je alleen de bloem eraf.

De Muurbloem

De Erysimum, beter bekend als Muurbloem, is een zeldzame plant die in de natuur. Deze plant wordt 20 tot 90 cm hoog. Hij staat graag in de volle zon en houdt van licht vochtige grond. Hij kan ook prima een tijdlang in drogere condities overleven. Ideaal dus voor in de geveltuin.

Akelei

De Akelei bloeit van eind april tot eind juni met opvallende bloemen en is een echte voorjaarsbloeier. Laat je de uitgebloeide stengels staan, dan zaait de plant zich vanzelf uit. Deze plant wordt in de Nederlandse tuin zo’n 40-80 cm hoog. Hij staat het liefst in de halfschaduw, maar kan ook groeien op een zonnige plek. De plant hoeft niet constant nat te staan en kan tegen een korte periode van droogte, zolang hij maar in goed gedraineerde grond staat.

Purperklokje

De Heuchera, beter bekend als het Purperklokje, is een vaste plant van 40 tot 50
cm hoog. Deze plant verdraagt een paar uur zon, maar doet het vooral goed op een plek met
meer schaduw. De plant staat het liefst op een vochtige, goed waterdoorlatende grond. Als de
plant na enkele jaren loskomt van de grond kun je hem het beste wat dieper terug planten.

De Hemelsleutel

De Sedum Telephium, ook wel Hemelsleutel genoemd, wordt zo’n 25 tot 60 cm hoog. Hij staat het liefst in de zon en vraagt om een vochtige, voedselrijke bodem. Vroeg in de zomer heb je al een mooie plant met groene bloemen die later in de zomer verkleurt van roze naar donker bruinroze.

Tegels wippen

Met deze planten tips kun je naar je lokale tuincentrum. Benieuwd naar de rest van de stappen om een geveltuin aan te leggen? Lees deze blog over hoe je in 5 stappen een geveltuintje kunt maken.

Over Steck

In de Utrechtste wijk Overvecht werkt Steck hard aan een nieuwe plek voor mensen die blij worden van groen. Je kunt er terecht voor mooie planten en accessoires, waaronder groen voor je geveltuin! Intussen timmert Steck verder aan een masterplan: een fijne stadsoase worden tussen stad en natuur met een zo duurzaam mogelijk aanbod voor tuin, huis, balkon en dakterras. Met een tof tuincafé, een natuurspeeltuin, workshops, lezingen, expo’s én een broedplaats voor duurzame samenwerkingspartners uit de regio. Steck wil heel Utrecht groen laten denken én doen!

Deel deze blog op je social media of in je nieuwsbrief. De foto’s kun je terugvinden in de communicatietoolkit op de Google Drive. Tag je (naast @duurzameweek) ook @steckutrecht als je de foto’s deelt?

Share this post